eur:
392.21
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Jónyer István, az 1979-ben Phenjanban világbajnokságot nyert magyar csapat tagja a kínai Talien (Dalian) Egyetem asztalitenisz iskolájának tagjával játszik a BVSC asztalitenisz-termében, a XIV. kerületi Szőnyi úton 2019. február 4-én. A kínai Talien (Dalian) Egyetem sportiskolájával kötött együttműködési megállapodást a BVSC asztalitenisz-szakosztálya.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Jónyer István: már vártam a telefont…

A négyszeres világbajnok asztaliteniszező korábban már négyszer is jelölt volt, de most ő választották a Nemzet Sportolói tagtársuknak. Meghatódott, amikor vastapssal köszöntötték, és ezzel végképp utolérte példaképét, Balczó Andrást.

Jónyer Istvánt javasolják a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának. A már a jelenlegi tagok közötti szavazás első körében kiválasztott Jónyer István négyszeres világbajnok asztaliteniszező. A 70 éves sportember pályafutása alatt a vb-ken a 4 arany mellett 3 ezüstöt és 1 bronzot, az Eb-ken pedig 4 aranyat, 4 ezüstöt és 5 bronzot gyűjtött. Jónyer István mellett Bodnár András, Fábiánné Rozsnyói Katalin, Gedó György, Hegedüs Csaba, Ivánkay Teréz, Mészöly Kálmán, Papp Jenőné Méray Kornélia, Regőczy Krisztina és Sákovicsné Dömölky Lídia volt tagjelölt.

"Titokban csak reménykedtem, mert négyszer már lemaradtam. Most először leültem az asztalhoz, és vártam, hátha megszólal a telefonom" – mondta Jónyer István az InfoRádióban. Végül Szabó Tünde sportállamtitkár hívta, és közölte vele a hírt, hogy a Nemzet Sportolói egyhangúlag őt választották tagnak a nemrégiben elhunyt Monspart Sarolta helyére.

"Elakadt a hangom, különösen, amikor az egész társaság vastapssal köszöntött. Megható, hogy

érdemesnek tartottak arra, hogy bekerüljek ebbe a fantasztikus társaságba"

– mondta az egykori kiváló asztaliteniszező, és úgy véli, ezzel a sportága is elismerést nyert.

Jónyer négyszer volt világbajnok a hetvenes években, először 1971-ben párosban Klampár Tiborral győzött, majd 1975 Kalkuttában egyéniben és Gergely Gáborral párosban is aranyérmet nyert, 1979-ben Phenjanban pedig a csapat lett világbajnok.

"Mi hárman sokat letettünk az asztalra, azt mondják, mi vagyunk az igazi aranycsapat"

– mondta a nemzet sportolója, és hozzátette, a négy vb-címe közül a legnagyobbnak a csapataranyat tartja, mert ott a verhetetlennek tartott kínai válogatottat kétszer is le tudták győzni.

"A 71-es vb-arany nagyon korán jött, olyan fiatalon fel sem tudtam mérni, hogy mit jelent. Ma már, ötven év után, tudom. Egyetlen szettet vesztettünk, azt is a döntőben a kínaiak ellen. Akkor minket senki sem tudott megverni" – mondta. Az egyéni sikerre is nagyon készült, mert annak idején az öttusázó Balczó András választotta példaképének, és olyan szeretett volna lenni, mint ő.

"Ez az álmom a mai nappal végképp beteljesült"

– tette hozzá.

Jónyer István pályafutása idején a sportág még nem szerepelt az olimpia műsorán, így az ötkarikás arany lehetősége kimaradt az életéből, és ezt az anyagi és az erkölcsi megbecsülés szempontjából is sajnálja, ugyanakkor szerinte asztaliteniszben világbajnokságot nyerni háromszor nehezebb, mint olimpiát, mert az olimpián 32 induló van, közte két kínai játékos, míg a világbajnokságon legalább 128 induló van, és sokkal több kínai van a mezőnyben.

A ma már hetvenéves pingponglegenda emlékét máig egy ütés őrzi, az úgynevezett Jónyer-kifli. Ez annak idején egy váratlan találmány volt, a tatai edzőtáborban egy éjszakai edzésen talált el érdekesen, kiszorított helyzetben egy labdát. Az a pörgetett ütés megtetszett neki, elkezdte gyakorolni, és a védjegyévé vált.

"Több ilyen ütésem van, a mai napig is próbálkoznak vele, de nem tudják úgy másolni, mint ahogy én ezt akkor meg tudtam oldani" – emlékezett vissza a Nemzet Sportolója cím várományosa.

A sporttörvény alapján a Nemzet Sportolói tesznek javaslatot az új tagra, akit a sportért felelős államtitkár terjeszt fel, majd a jelöltről a kormány dönt. A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×