eur:
393.54
usd:
364.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A világelső szerb Novak Djokovic a földön fekve ünnepel, miután kilencedszer nyerte meg a férfi egyes küzdelmeit az ausztrál nemzetközi teniszbajnokságon Melbourne-ben 2021. február 21-én. Djokovic a döntőben 7:5, 6:2, 6:2-re legyőzte az orosz Danyiil Medvegyevet.
Nyitókép: MTI/AP/Hamish Blair

Tovább javította melbourne-i rekordját a világelső

Novak Djokovic kilencedszer nyerte meg az ausztrál nyílt teniszbajnokságot (AO): a döntőben három szettben legyőzte az orosz Danyiil Medvegyevet.

A 33 éves Djokovic eddigi hat melbourne-i meccsén összesen öt szettet vesztett, és többször is panaszkodott hasfalhúzódására, de az utóbbi két találkozóján már újra csúcsformában játszott. A fináléig 100 ászt ütött – vélhetően edzője, a volt szervakirály Goran Ivanisevic hatására –, valamint 1005 percet töltött a pályán, mindkét adat egyéni csúcsa az AO-n. A 28. döntőjében 18. Grand Slam-serlegét elnyerő belgrádi teniszező pazar statisztikákkal büszkélkedhet az Australian Openen, ahol az elődöntőkben és döntőkben 17/0 volt a győzelmi mérlege. Ráadásul annak a tudatában léphetett pályára, hogy biztosan megdönti márciusban Roger Federer rekordját a férfi tenisz-világranglista élén, amikor 311. hete vezeti majd az ATP-rangsort.

A 25 éves moszkvai ellenfél a 2019-es US Open után második GS-fináléjára készült – New Yorkban öt szettben kapott ki Rafael Nadaltól –, és önbizalmát növelhette, hogy sorozatban 20 győztes mérkőzésnél tartott, melyekből 12-t top 10-es ellenfelekkel szemben nyert meg. Az idei AO-n emellett mindössze két szettet vesztett.

Ami a két finalista egymás elleni mérlegét illeti, Djokovic 2017 óta 4–3-ra vezetett párharcukban, ugyanakkor az utóbbi négy összecsapásukon háromszor Danyiil Szergejevics Medvegyev nyert.

A nyolcadik csata – amelyre a koronavírus-járvány miatt csak 7500 nézőt engedtek be – Djokovic 101. ászával indult és a brékjével folytatódott (3:0), az ellenfél az első három gémben összesen három pontot nyert. Az orosz magára talált, visszabrékelt, és kiegyenlített lett a meccs, amelyben szép számmal akadtak 20 ütéses labdamenetek is. Medvegyev 5:6-nál ismét elbukta a szerváját, ami már a szettjébe került.

A kihívó a folytatásban a vártnál kisebb ellenállást fejtett ki, háromszor is elvesztette az adogatását, 2:5-nél dühében az ütőjét is összetörte. Az orosz kétszettes hátrányban már erőtlenebbül és több hibával küzdött, így ezúttal nem volt esélye arra a bravúrra, amelyet a 2019-es US Open-fináléban bemutatott, amikor két elbukott játszma után egyenlíteni tudott Rafael Nadal ellen. A szerb sztár sorozatban harmadszor ünnepelhetett a Rod Laver Arenában, és az utóbbi tíz GS-versenyből hatodszor nem talált legyőzőre.

"Nagyon sok vegyes érzés kavarog bennem arról az egy hónapról, ami itt velünk, teniszezőkkel Ausztráliában történt, de azt hiszem, hogyha a végén mérleget készítünk, akkor azt tudjuk mondani, ez egy sikeresen szervezett bajnokság volt" – nyilatkozta. A szerb kiválóság nem feledkezett meg döntős ellenfeléről sem.

"Nagyon kedvelem Danyiilt, mint ember a pályán kívül mindig barátságos. A pályán pedig határozottan az egyik legkeményebb ellenfél, aki ellen valaha játszottam. Idő kérdése, mikor nyer Grand Slam-tornát, de ha nem bánja, akkor még várjon rá néhány évet" – tette hozzá tréfásan.

A vesztes Medvegyev ugyanakkor csalódottan nyilatkozott, hangsúlyozta: egy teniszezőnek soha nem könnyű értékelni egy meccset, ami számára egy vesztes Grand Slam-döntő volt. Ezt követően ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy a jövőben mindent elkövet annak érdekében, hogy még jobb teljesítményre legyen képes. Majd felelevenítette: amikor az 500-600. hely környékén volt a világranglistán, lehetősége adódott, hogy Monacóban gyakoroljon a világranglistán már akkor is legjobb Djokoviccsal. Miközben ő olyan megszeppent volt, hogy beszélni sem mert a példaképhez, addig őszinte meglepetésére a szerb rendkívül közvetlenül és nagyon barátságos viselkedett vele.

"És azóta sem változott semmit, én meg közben a 600. helyről feljöttem a negyedikre a ranglistán. Nagyszerű sportoló, nagyszerű ember. Gratulálok" – mondta.

A 82. tornagyőzelmét begyűjtő Djokovic pályafutása 18. Grand Slam-trófeája – a Norman Brookes Challenge Kupa – mellé 2,75 millió ausztrál dollárt (619 millió forint) kapott. A GS-diadalok számában csak az egyaránt 20-nál tartó Nadal és Federer áll előtte.

Novak Djokovic (szerb, 1.)-Danyiil Medvegyev (orosz, 4.) 7:5, 6:2, 6:2

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×