INFORÁDIÓ 
2020. október 31. szombat
Farkas

koronavírus

sportállamtitkárság

kiemelt sportág

finanszírozás

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára beszédet mond a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) alakuló közgyűlésén a fővárosi Magyar Sport Házában 2016. december 21-én. Megalakította önálló köztestületét, a Nemzeti Versenysport Szövetséget (NVESZ) a nem olimpiai sportágak tagozata, amely kivált a Magyar Olimpiai Bizottságból (MOB).

Milliárdokat vontak el a magyar élsporttól

Infostart

A koronavírus-járvány költségvetési kihatásai miatt a tizenhat kiemelt olimpiai sportág 5,7 milliárdos elvonással kalkulálhat.

A sport – mint a gazdaság minden ágazata – kivette a részét a járványügyi intézkedésekből. A veszélyhelyzetre való tekintettel, az elmaradó egyes feladatokra (különösen külföldi edzőtáborok szervezése, nemzetközi versenyek átütemezése stb.) figyelemmel a kiemelt sportágak 2020. évi sportágfejlesztési feladatainak finanszírozásához az eredetileg megállapított támogatáshoz képest 20 százalékkal csökkentett mértékű támogatást biztosítottunk – közölte a 24.hu kérdésére az Emmi sportért felelős államtitkársága.

A csökkentésről a kiemelt sportágakat már április 20-án értesítették. Emellett a kiemelt sportágak 2020. évi sportlétesítmény-fejlesztési elképzeléseinek megvalósítására rendelkezésre álló forrás közel a felére csökkent.

Az állam a kiemelt sportágak fejlesztésére összesen 8,49 milliárd forintot biztosított 2019-ben, de a kormányhatározat következtében mintegy 6,8 milliárd forintból gazdálkodhatnak az idén.

A 1,7 milliárd forint elvonása miatt a legnagyobb és legeredményesebb olimpiai sportágaink közül

  • az úszás 1 milliárd 328 millió forint helyett 1,062 milliárd,
  • a kajak 920 millió helyett 728,
  • a birkózás 775 millió helyett 620,
  • az atlétika 760 millió helyett 608,
  • a vívás és a korcsolya 650 millió helyett 520,
  • az öttusa 580 millió helyett 464 millió forintot költhet sportágfejlesztésre.

A kiemelt sportágak sportlétesítmény-fejlesztési elképzeléseinek megvalósítására eredetileg 7,980 milliárd forint állt rendelkezésre, ez feleződött meg. Így összesen 5,7 milliárd forinttal rövidült meg a 16 kiemelt olimpiai sportág költségvetése. Nem nyúltak viszont a személyi jellegű kifizetésekhez: a sportolói ösztöndíjakhoz, az állami kiemelt edzők béréhez.

Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018