eur:
392.71
usd:
366.34
bux:
66745.39
2024. április 25. csütörtök Márk
Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Osztrák Nagydíjának első szabadedzésén a spielbergi pályán 2020. július 3-án. A futamot július 5-én rendezik.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Bandic

A vitatott kormánymű kiverte a biztosítékot az Osztrák Nagydíjon - állásfoglalást kér a Red Bull

A Forma-1-es Red Bull istálló hivatalos állásfoglalást kér a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA) arra vonatkozóan, hogy a szabályoknak megfelelő és használható-e a világbajnoki címvédő Mercedes istálló versenyautóiban alkalmazott kormánymű.

Az angol Dual Axis Steering elnevezésből eredően DAS-nak rövidített rendszer lényege, hogy a versenyzők menet közben a kormány előre és hátra mozgatásával állítani tudják az első kerekek dőlésszögét.

Chistian Horner, a Red Bull csapatfőnöke pénteken a szezonnyitó Osztrák Nagydíj helyszínén jelentette be, hogy arra kérték az FIA-t, tisztázza a rendszer használatára vonatkozó előírásokat.

A Mercedes ugyanis megerősítette, hogy a mostani versenyhétvégén ezt a kormányművet használja.

Az FIA korábban jelezte, jövőre tilos lesz használni a DAS-t, miközben a 2021-re tervezett szabálymódosítások bevezetését egy évvel elhalasztották, azaz a következő esztendőben még az idei versenyautókat használják majd a Forma-1-ben.

"Ez egy bonyolult, de nagyon okos rendszer, nyilvánvaló, hogy szeretnénk bizonyos felvetődött kérdéseket tisztázni és válaszokat kapni az FIA-tól" - nyilatkozta Christian Horner.

A Mercedes a februári teszteken már alkalmazta a DAS-t, de versenykörülmények között most van először lehetősége kipróbálni.

A német istálló sorozatban hetedik konstruktőri világbajnoki címéért száll harcba, brit versenyzője, Lewis Hamilton pedig hetedik egyéni trófeáját nyerheti, ha megvédi címét. A Red Bull tavaly harmadik volt a csapatok versenyében, a szakértők többsége szerint azonban idén a Mercedes egyetlen kihívója lesz.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×