eur:
393.2
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay.com

Felidézte a FIFA a felejthetetlen holland–spanyolt – nézze meg itt!

A FIFA a maga eszközeivel igyekszik otthonmaradásra serkenteni a szurkolókat szerte a nagyvilágban. Kinyitja archívumát, s honlapján, valamint youtube-csatornáját lejátszik harminc emlékezetes világbajnoki mérkőzést.

Az elmúlt napok szavazása alapján a nyitány a 2014-es brazíliai Mundial felejthetetlen csoportmérkőzése, a Hollandia–Spanyolország találkozó, amely szombaton 15 órától látható. Az infostart.hu felidézi a mérkőzés körülményeit.

Az előző, dél-afrikai világbajnokság két döntőse azonos csoportba került Brazíliában, a chilei és az ausztrál válogatott mellé. Ez volt az első alkalom a vb-k történetében, hogy az előző torna első és második helyezettjét azonos négyesbe sorsolják.

A spanyolok éppen úgy uralták a világfutballt, mint a franciák egy évtizeddel korábban, 2008-ban és 2012-ben Európa-bajnokok, 2010-ben világbajnokok lettek. Vicente Del Bosque nagyon rutinos kerettel utazott Brazíliába, mindössze egy játékosa (a tartalék Koke) volt 25 év alatti, a 23 futballistából hat már túljárt a századik válogatottságán.

A holland válogatottat, az Oranjét az egykoron a Barcelonánál is dolgozó Louis van Gaal dirigálta. A 2010-es vb-ezüstérem után a csapat kudarcot vallott a 2012-es, ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságon, s ez generációváltáshoz is vezetet az Oranjén belül. A régieket, a rutint négy kulcsjátékos, Wesley Sneijder, Arjen Robben, Dirk Kuyt és Robin van Persie képviselte.

A spanyolok az első, a hollandok a tizenötödik helyen álltak a világranglistán a torna előtt, de nem ezért tartotta a többség esélyesebbnek a címvédőt.

Arra, ami történt, senki sem számított.

2014. június 13-án Salvadorban, Bahia állam fővárosában játszották a találkozót. A spanyolok a 27. percben vezetést szereztek büntetőből, miután Nicola Rizzoli, az olasz játékvezető úgy ítélte meg, hogy Stefan de Vrij, a hollandok védője szabálytalankodott Diego Costával szemben. Xabi Alonso gólra váltotta a tizenegyest.

Ám a hollandok magukra találtak, az első félidő utolsó előtti percében Robin van Persie látványos fejessel kiegyenlített. A folytatás pedig az övék volt, Robben, De Vrijn, újra Robben majd Van Persie szinte tízpercenként szerzett egy-egy gólt. A két „veterán” nagy formában volt, RVP tríz gólt szerzett ezt is beleértve az előző kilenc válogatott meccsén, Robben mérlege hét mérkőzésen hét gól volt.

Az Oranje végül 5-1-re nyert, címvédő még soha nem szenvedett a nagy diadalt követő (négy évvel későbbi) első vb-meccsén ilyen súlyos vereséget. A spanyol válogatott, a Furia Roja 1963, a skótok elleni 2:6 óta először kapott öt gólt válogatott mérkőzésen. Ez a négygólos vereség volt a legsúlyosabb, amelyet címvédő valaha elszenvedett vb-mérkőzésen. A spanyolok mindössze egyszer kaptak ennél több gólt világbajnoki mérkőzésen, különös egybeesés, hogy azt is Brazíliában, de 1950-ben, a rendező válogatott ellen (1:6)

A hollandokat a nemzetközi sajtó azonnal a torna egyik esélyesének kiáltotta ki, a spanyolok pedig úgy érezték, nincs még minden veszve. A madridi lapok emlékeztettek arra, hogy négy évvel korábban, Dél-Afrikában, a válogatott kikapott az első mérkőzésén, mégis világbajnok lett.

Brazíliában nem lett. Mi több: nagy kudarcot vallott. Egy győzelemmel és két vereséggel csak harmadik lett a csoportban, s így kiesett. A hollandok százszázalékos teljesítménnyel zárták az első szakaszt, a legjobb nyolc közé jutottak. Ott tizenegyes-párbajban kiestek a Costa Rica-iak ellen, ugyanabban a stadionban, Salvadorban, ahol lehengerelték a spanyolokat.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×