eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Infostart

Érettségi és felvételi előtt a Rasmussen-csapat

Kazahsztán ellen kezdi meg világbajnoki szereplését szombaton a magyar női kézilabda-válogatott. Kim Rasmussen szövetségi kapitány az InfoRádiónak elmondta, a cél a legjobb hét közé kerülés Japánban.

Japánon keresztül eljutni Japánba – ez a célja a magyar női kézilabda-válogatottnak a szombaton kezdődő világbajnokságon. A kumamotói torna ugyanis az utolsó lehetőség arra, hogy az európai csapatok olimpiai kvótát, vagy legalább a tokiói részvételért zajló pótselejtezős helyet szerezzenek. Ehhez a legjobb hét között kell végezni, ám elképzelhető, hogy a körülmények szerencsés együttállása esetén ennél rosszabb helyezéssel is jogot vált a jövő tavaszi kvalifikációs viadalra a magyar csapat, és ilyen szempontból még a tavalyi Európa-bajnokság hetedik helye is értékes.

A női válogatott lemaradt a legutóbbi két olimpiáról, ezért is prioritás most a tokiói szereplés – no meg azért is, mert a férfiválogatott esélyei minimálisak, az pedig nem mutatna jól, ha a jelentős támogatások ellenére újabb ötkarikás viadalt rendeznének magyarok nélkül.

Az olimpiai szereplés reményével nevezték ki szövetségi kapitánynak Kim Rasmussent 2016-ban, elcsábítva az akkor friss BL-győztes Bukarest kispadjáról. A dán kapitánynak a mostani lesz a negyedik nagy világversenye a magyarokkal, egyúttal a mostani lesz az igazi teszt. Az út nem volt egyszerű. A 2016-os Eb-t egy győzelemmel, egy döntetlennel és négy vereséggel a 12. helyen zárta a csapat, majd egy évvel később a németországi vb sem sikerült jobban, 15. hellyel kellett hazatérni, miután a nyolcaddöntőben a későbbi győztes franciák jobbnak bizonyultak. A tavalyi kontinenstorna viszont már tele volt biztató jelekkel: a csoportkörben a spanyolok sima, aztán a középdöntőben a németek és a románok hősies legyőzése megmutatta a csapatban rejlő potenciált, azt, hogy kezd beérni a dán szakvezető munkája.

A keret alaposan kicserélődött három év alatt.

A 2016-os Eb-n szereplő névsorból négyen utaztak Japánba is: Kiss Éva kapus, Kovács Anna, és két szélső, Schatzl Nadine és Lukács Viktória. A generációváltás elkerülhetetlen volt, ezt részben a kényszer – Görbicz Anita válogatottól való visszavonulása, több korábbi kulcsember gyerekvállalása – indokolta, részben pedig az, hogy a fiatalokhoz valóban bátran lehet nyúlni. A juniorválogatott 2018 nyarán vb-t, idén pedig Eb-t nyert, a két együttesből most heten vannak ott az utazó, 18-as keretben.

A szélsők között a 26 éves Schatzl a legidősebb, neki és Lukácsnak is két ifjonc, Márton Gréta és Faluvégi Dorottya a cseréje, mindketten első világversenyükre készülhetnek. A belső posztokon is lesz újonc, a FTC-vel már a BL-ben is bizonyító Klujber Katrin. A 21 éves Háfra Noémi a maga 34 válogatottságával már rutinosnak számít, a tavalyi vb-n látott bátorságra lesz tőle szükség most. Van egy másik hasonlóan vakmerő fiatal a keretben, az irányító Vámos Petra, aki 19 évesen került be a keretbe, úgy, hogy ősszel mindössze egy edzésen vett részt a válogatottal. Akár titkos fegyver is lehet a debreceniek játékosa, aki a Mocsai Lajos-féle NEKA neveltje. A beállók között is két fiatal vár bevetésre: Szabó Laura 22, Tóvízi Petra 20 éves.

A tapasztalatot Kovacsics Anikó és Tomori Zsuzsanna képviseli, utóbbi a Rasmussen-érában először játszhat világversenyen korábbi sérülései miatt, ezúttal a védekezésben hárul le kulcsszerep.

Rasmussen a torna előtt az InfoRádiónak arról beszélt: ez az első olyan torna, amely előtt egyik játékos sem hívta fel, hogy megsérült vagy gyermeket vár, így valóban a legerősebb kerettel vághat neki a kihívásnak – valóban a legjobbkor. Egy hiányzó így is van: a tavaly a védekezésben kiemelkedően teljesítő Planéta Szimonetta hosszabb ideje harcképtelen.

A szövetségi kapitány a 16-os keretből Kiss Nikolett átlövőt és Pásztor Noémi beállót hagyta ki.

Három kapust is nevezett, mert mindannyian jó formában vannak, és a különböző stílusú ellenfelekkel szükség lehet az eltérő stílusú kapusokra. Rasmussen szerint a csoportmeccseken a kapusok lesznek a kulcsfigurák. A vb során három cserére lesz lehetőség.

A válogatott múlt kedden utazott el, és először Dél-Koreában készült, ahol megküzdött az időeltolódással is. A Szöul Kupán egy győzelem mellett két vereség volt a mérleg. A csapat csütörtökön utazott át Japánba. A mieinkre a vb helyszínén is sok utazás vár majd, mert az öt mérkőzésből hármat is a több mint 40 kilométerre lévő Jacusiróban kell lejátszani, ez oda- és visszafelé is több mint egyórás buszozást jelent.

A C csoportban – Kazahsztán és Szenegál mellett – négy olyan európai csapat található, amelyek között papíron kicsi a különbség, és a négyből csak három folytathatja a középdöntőben.

Az első ellenfél, Kazahsztán nem okozhat gondot. Eddig egyszer találkozott a két csapat: 2008-ban a pekingi olimpia előtt 30-26-ra a kazahok nyerték a kínai fővárosban rendezett edzőmeccset. Hajdu János szövetségi kapitány a lemondását fontolgatta a kudarc miatt, de végül maradt a posztján, és a negyedik helyig vezette csapatát az ötkarikás játékokon. A mostani válogatottból Tomori már akkor is tagja volt a keretnek. Rasmussen szerint

a kérdés csak az lesz, hogy mennyivel nyer a magyar válogatott.

Vasárnap aztán már komolyabb erőpróba következik. A spanyol válogatott kellemetlen stílusa régóta ismert, bár az utóbbi időben világversenyen is sikerült megtalálni ennek az ellenszerét. A nagy nevek közül Carmen Martín kihagyja a vb-t, de Alexandrina Cabral Barbosa gyermeke születése visszatér. Az esetleges győzelem nagy lökést adhatna a folytatásra.

A keddi rivális, Montenegró a Buducsnosztra épül, de ott van a győri Katarina Bulatovic is. Tapasztalt válogatott nagy lövőkkel és gyors szélsőkkel. Legutóbb tavaly ősszel felkészülési meccsen játszott velük a magyar csapat, egy győzelem és egy vereség a mérleg. A vb után is hamarosan újra találkoznak, mert azonos Eb-selejtezőcsoportban szerepelnek.

Szerdán a papíron jóval gyengébb, bár a francia bajnokságban edződő játékosokkal felálló Szenegál jön, majd egy pihenőnap után Románia ellen zárul a csoportkör. A korábbi győri sikeredző, Ambros Martín nyáron otthagyta a riválist, és már az oroszokat vezeti a vb-n. A legnagyobb sztár, Cristina Neagu majdnem egy év után – éppen a magyarok ellen sérült meg az Eb-n – visszatért, de a hírek szerint a lába még messze nem tökéletes. Emellett pedig doppingbotrány is nehezíti a csapat életét, négy brassói játékos kikerült a keretből az elutazás előtt, mert intravénás lézerkezelésen vettek részt.

A D csoportból az olimpiai bajnok orosz, valamint a svéd csapat emelkedik ki, és vélhetően a házigazda Japán sem adja olcsón a bőrét, velük a középdöntőben találkozhatnak a mieink. A másik ágon szerepelnek a címvédő és most is bombaerős franciák, a dánok, a brazilok, Dél-Korea, a tartalékosabb kerettel utazó, de mindig kemény norvégok és a hollandok is. Ha a magyar csapat megnyeri csoportját, és maximális pontot visz tovább, akkor az elődöntő is karnyújtásnyira kerül.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×