eur:
392.58
usd:
366.06
bux:
66765.27
2024. április 25. csütörtök Márk
Nagy Dominik, Korhut Mihály, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik (b-j) ünnepli a csapat harmadik gólját az Azerbajdzsán - Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a bakui Bakcell Arénában 2019. június 8-án. A magyar válogatott 3-1-re győzött.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Megszólalt Marco Rossi az eltiltásáról

A magyar válogatotté az első idegenbeli győzelem a 2020-as labdarúgó Eb-selejtezőinek E jelű csoportjában. Marco Rossi szombat este a győzelem után nagyon visszafogottan beszélt és értékelt, nézzük, egyet aludva rá, mit is érhet ez a siker.

Marco Rossi tartotta magát ahhoz az edzői mondáshoz, hogy győzelem után kell szerénynek lenni. Noha szövetségi kapitányi pályafutása első idegenbeli győzelmét aratta, ami nyilván elégedettséggel töltötte el, inkább a hibákról beszélt. Arról, hogy az első gól után nem támadott elég hatékonyan a csapat, arról, hogy 2-0 után vélhetően azt hitte, már eldőlt a mérkőzés, s az erejével talán már a keddi, a walesiek elleni találkozóra spórolt, satöbbi.

Willi Orbán (j4) gólt szerez az Azerbajdzsán - Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a bakui Bakcell Arénában 2019. június 8-án.
MTI/Szigetváry Zsolt
Willi Orbán (j4) gólt szerez az Azerbajdzsán - Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a bakui Bakcell Arénában 2019. június 8-án. MTI/Szigetváry Zsolt

"A vezető gólunk után egy kicsit sokat vártunk, az azerieknek voltak is lehetőségeik, de aztán a második félidőre úgy futottunk ki a pályára, ahogy kellett. Azt hiszem, 2-0 után már mi tudtuk irányítani a meccset” – mondta. Kitért arra is, hogy nem érti, miért állította ki a holland Kevin Brom játékvezető. Mint mondta, egyszer, vagy kétszer átlépte az egyébként a szokásosnál jóval kisebb technikai zóna vonalát.

"A futball egy érzelemmel teli játék, nem a színházban, vagy egy teniszmeccsen vagyunk.

A játékvezetőknek tudniuk kellene, hogy egy mérkőzésen a szövetségi kapitány is nagy nyomás, stressz alatt van, ezért előfordulhat, hogy átlépi a kijelölt zónát"

– mondta. Továbbra is nyitott kérdés, hogy Marco Rossi ott lehet-e a kiállítás miatt a walesiek elleni mérkőzésen. Sajnos, nem zárható ki, hogy nem.

Az ismét veszélyes labdákkal operáló Dzsudzsák Balázs a pályán többször is bosszankodott a balszerencséjén (hol a kapus védte bravúrral a lövését, hol a kapufát találta el), de a mérkőzés után már inkább azt tartotta fontosnak, hogy hosszú idő után sikerült ismét idegenben nyerni. Azt prognosztizálta, hogy csak az juthat ki az Eb-re, aki nem szenved otthon vereséget.

Willi Orbán nagyon dicsérte Dzsudzsák Balázs és Szoboszlai Dominik rúgótechnikáját, előkészítéseit, majd hozzátette: "A Nemzetek Ligájában is többször voltunk eredményesek ilyen helyzetekben, és

érdemes ezt még tovább fejlesztenünk, mert lehet, hogy a következő mérkőzést is egy rögzített szituáció utáni góllal nyerhetjük majd meg."

Gulácsi Péternek ezúttal alig akadt dolga, a gólt nem védhette. "A tizenhatosunkon belül már megoldottuk a védekezést, de a középpályán többször szétcsúsztunk, és voltak olyan szakaszok, amikor egy kicsit passzívak voltunk" - mondta az MTI munkatársának. Megmagyarázta, miért építkezett lassan, de biztosan hátulról a csapat: "Ebben a melegben Szalai Ádámnak nem könnyű 90 percen át küzdeni és brusztolni a labdákért két belső védő között."

Nyilván a helyszínen és a képernyőn keresztül is látszott, hogy az azeri válogatott nem világverő csapat.

De nyerni ellene idegenben, nem könnyű.

Természetesen függ az ilyen adat az aktuális sorsolástól is, ám tény: a szombati játéknapon a magyaron kívül csak az olasz, a német és az északír gárda tudott idegenben nyerni. Marco Rossi már a találkozó előtt is beszélt arról, hogy nagyon fontosak a remélt-vágyott továbbjutás szempontjából az idegenbeli mérkőzések.

Amióta ő a kapitány, itthon hibátlan a mérleg, de idegenben nyeretlen volt a csapat.

Ebből a szempontból is nagyon fontos volt a győzelem. Meg abból a szempontból is, hogy a további mérkőzéseken eddig a csoportban csak hazai győzelem született, s ez különösen felértékeli a vendégként szerzett pontokat.

Az Infostart.hu szombaton kétfajta védelmi felállítást jelzett, alternatívaként. Marco Rossi az eleve valószínűbbnek tűnő változat mellett döntött: Baráth Botond játszott Willi Orbán mellett középen. Jó húzás volt, az Egyesült Államokból meghívott Baráth Botond szerepeltetése, a csapat egyik legjobbja volt. (Willi Orbán tett túl rajta, aki vitathatatlanul alapember a magyar válogatottban, nem ok nélkül az ő piaci értéke a legmagasabb a keretben.)

Rossi eddig mindig sakkozott az összeállítással, amikor négy napon két meccset kellett játszani, vélhetően most is figyelemmel volt a keddi találkozóra.

Nikola Jurčević, az azeriek horvát kapitánya a mérkőzés után azt mondta, a rögzített játékhelyzetekben volt elsősorban jobb a magyar csapat, a három gólból kettőt így szerzett. Mint mondta, a horvátok ellen, márciusban is így kapták az egyik gólt. Készülnek ezekre a szituációkra, de nem tudnak mit kezdeni velük.

A magyar válogatott vasárnap este érkezik haza Bakuból, s kedden játszik a walesiek ellen a Groupama Arénában.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×