eur:
394.05
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Christian Eriksen, a Tottenham játékosa üónnepel, miután megszerezte csapata második gólját a Crystal Palace ellen az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság 31. fordulójából elhalasztott mérkőzésen az újonnan átadott londoni Tottenham Hotspur stadionban 2019. április 3-án. A Tottenham 2-0-ra nyert.
Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

A Tottenhamet is eltakarítaná az Ajax

Az Ajax annyi más csapat mellett a Tottenhamet is ellátta már kiváló játékosokkal, most viszont épp a londoni csapat baját akarja ellátni a Bajnokok Ligája-elődöntő kedd esti mérkőzésén.

Christian Eriksen a világ egyik legjobb előkészítő futballistája. Alig akad olyan játékos a Premier League-ben, aki az elmúlt bő fél évtizedben több gólpasszt adott volna. A Spurs egyik legértékesebb játékosának szerepe még inkább felértékelődött a BL-elődöntő első mérkőzése előtt, hiszen Kane és Szon sem játszhat. A dán légiós-pályafutása első szakaszában az Ajax csapatát erősítette.

Az Ajaxnál régóta vevők a dán futballistákra. Ám azt tartják, Eriksen benne van a legjobb háromban közülük, akik valaha Amszterdamba szerződtek. Sören Lerby, Frank Arnesen, Christian Eriksen… Nem rossz névsor!

Eriksen 16 évesen, 2008-ban került az Ajaxhoz, majd 2010-ben, még kiskorúként bemutatkozott az első csapatban. 2013-ban, akkor még közepes árnak számító 13,5 millió euróért szerződött a Tottenham Hotspurhöz. Neki kellett pótolnia az egy évvel korábban a Real Madridhoz szerződő Luka Modrićot. A horvát középpályást azóta több szavazáson is a világ legjobbjává koronázták, de Eriksennel sikeresebb a Spurs, mint vele volt.

Nem a kiváló dán középpályás az egyedüli a Spurs keretében, aki korábban az Ajax sorait erősítette. A belga Jan Vertonghen 2003 és 2012, honfitársa, Toby Alderweireld 2004 és 2013 között, a kolumbiai Davinson Sánchez 2016–2017-ben tartozott az amszterdami klub kötelékébe.

A Tottenham „majdnem” csapat lett az elmúlt években, de az kétségtelen, hogy a kétezres években a legszebb periódusát tölti. Sőt, még az sem túlzás, hogy a nemzetközi porondon a valaha volt legszebbet – legalábbis, ha kiemeljük a Bajnokok Ligája fontosságát. A Bill Nicholson vezette, a XX. század első duplázó angol csapataként ünnepelt, a hatvanas évek elején tündöklő elődök megnyerték az akkor még csak gyerekcipőben járó Kupagyőztesek Európa-kupáját 1963-ban, aztán 1972-ben és 1984-ben az utódok elhódították az UEFA-kupát, de a királykategóriában a mostani a legjobb szereplés. Minden korábbinál nagyobb konkurencia közepette. Mert bár a Spurs a csekély presztízsű Ligakupán kívül 1991 óta nem nyert semmit, Mauricio Pochettino irányításával visszatért az élklubok közé. Évek óta a legjobb helyen végző londoni klub a Premier League-ben, s szereplését immár a nemzetközi porondon is emlékezetessé tette.

Mindazonáltal nincs könnyű helyzetben az Ajax elleni elődöntő első mérkőzése előtt. Londonban nem játszhat a két leggólerősebb csatára, Harry Kane, a vb-gólkirály, valamint a dél-koreai Szon Heung Min sem. Előbbi sérült, utóbbi eltiltott. Így várhatóan a Lloris – Trippier, Alderweireld, Sánchez, Rose – Dier, Wanyama, Eriksen – Dele Alli, Lucas – Llorente tizenegy kezd majd.

A rivális Ajaxnál nincsenek hasonló gondok. Erik ten Haag edző rendelkezésére áll a legjobbnak ítélt tizenegy: Onana – Tagliafico, Blind, De Ligt, Mazraui – De Jong, Van de Beek, Schöne – Neres, Tadic, Ziyech.

A mérkőzést 21 órától a Tottenham új stadionjában rendezik. Ott, ahol a csapat szombaton elveszítette veretlenségét a West Ham United elleni bajnokin, de ahol nagyszerűen játszott a BL előző körében, a Manchester City ellen. Az Ajax az előző két fordulóval ellentétben most idegenben kezd: a nyolcad- és a negyeddöntőben, a Real Madrid és a Juventus ellen a Johan Cruyffról elnevezett Arénában kezdett, nem nyert, majd a második mérkőzésen, vendégként, kiharcolta a továbbjutást.

A találkozót az M4 közvetíti.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×