eur:
394.24
usd:
365.15
bux:
65524.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A felcsúti Radó András (k) és a debreceni Kusnyír Erik (j) a labdarúgó OTP Bank Liga 1. fordulójában játszott Puskás Akadémia FC - Debreceni VSC mérkőzésen a felcsúti Pancho Arénában 2018. július 21-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Új módszer alapján osztanak pénzt a magyar futballban

A gyakorlatban is bemutatkozik a produktivitási rendszer – közölte a Magyar Labdarúgó Szövetség. A MLSZ a szervezet honlapján jelezte, a sportág vezetése továbbra is eltökélt, hogy minél több magyar játékos, és azon belül minél több fiatal szerepelhessen a profi csapatokban.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) márciusban hozta nyilvánosságra az új idénytől működő produktivitási támogatás pontszámítási rendszert, amely az utánpótlás-neveléssel foglalkozó sportszervezetek teljesítményét méri azon keresztül, hogy az ott nevelt fiatal labdarúgók milyen mértékben kapnak szerepet a felnőtt labdarúgásban.

A szövetség négymilliárd forintot különített el a most bevezetett produktivitási rendszerre.

Az MLSZ abban bízik, hogy az évek múlásával majd folyamatosan növelni kell az összeget, mert az azt jelentené, hogy jobb futballistákat neveltek a klubok. A szövetség honlapján közzétett videóban magyarázta el az új rendszer lényegét.

Egy sportszervezet produktivitásának mérése pontrendszer segítségével történik. A pontok számításának alapja az adott sportszervezethez köthető labdarúgónak a figyelembe vehető mérkőzéseken/bajnokságokban pályán töltött perceinek száma. Egy futballista pályafutása két részre osztható:

19 éves koráig tart a képzési időszaka, melyet a produktív szakasz követ,

amelyben már pontokat termel a nevelőklubjai számára, mégpedig minden alkalommal, amikor tétmérkőzéseken (hazai vagy külföldi bajnoki), felnőtt- vagy utánpótlás-válogatott mérkőzéseken, illetve nemzetközi kupamérkőzéseken pályára lép – olvasható az MLSZ internetes oldalán.

  • Egy játékos produktivitási pontszáma úgy jön ki, hogy a játszott percek számát össze kell szorozni a produktivitási súllyal.
  • A produktivitási súly legkisebb szorzója 0,25 (NB III – U19-es játékos), legmagasabb pedig 3,0 (Top 5 bajnokság, felnőtt A-válogatott mérkőzés).

Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője az InfoRádiónak korábban hangsúlyozta, hogy a fiatal játékosok szerepeltetését célzó közvetlen ösztönzés helyére a kizárólag objektív eredményességen alapuló produktivitási rendszer lép.

Az MLSZ a korábbi fiatalszabályról azt írta, a cél helyes volt, de a klubok egyre kevésbé követték.

A szövetség jelezte, hogy a produktivitási rendszert egyéves előkészítő munka, és a nemzetközi minták tanulmányozása előzte meg. A 2017–2018-as szezon második felében került sor a tesztidőszakra, a július 21-én kezdődött új szezontól pedig már ezen pontok alapján részesülhetnek támogatásban a klubok. Fontos hangsúlyozni, hogy a támogatásokból nemcsak a 32 profi klub részesülhet – a négymilliárd forintos keretből nagyjából 300-350 utánpótlásegyesület juthat forrásokhoz minden idény után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×