eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Bedő Krisztián (b) és a holland Jesse Koopman (j2) a  barcelonai vízilabda Európa-bajnokság férfitornáján a negyeddöntőbe jutásért játszott Magyarország - Hollandia mérkőzésen 2018. július 22-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Nyolc között a Märcz-csapat, jöhetnek a szerbek

A magyar férfi vízilabda-válogatott 12-9-re nyert Hollandia ellen, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé a barcelonai Európa-bajnokságon.

A statisztika magyar sikert ígért, hiszen az Eb-k történetében a hollandok egyetlen döntetlen kivételével mindig vereséget szenvedtek. Az idei szezonban a világliga selejtezőjében találkozott egymással a két csapat, a magyarok otthon 13-1-re, idegenben 13-6-ra nyertek.

Egy rossz magyar lövés, majd egy kivédekezett emberhátrány után Bátori révén szerzett vezetést a csapat, a rivális azonban Koopman távoli góljával egyenlített. A második fórjukat már értékesítették a hollandok, majd az első magyar előnyt Vámos bombázta a kapuba. Erdélyi labdaszerzését követően Pohl is belőtte a maga helyzetét, a másik oldalon viszont Erdélyi picit elaludt, amit van Ijperen azonnal büntetett. Märcz Tamás időkérését követően kimaradt egy fór, a következőt viszont Angyal nem hibázta el. A hollandok nem sokkal a szünet előtt a második rendkívül szerencsés góljukkal egyenlítettek, a slusszpoén azonban Zalánkié volt, közvetlenül a narancssapkás kapus feje fölé tüzelt (5-4).

A második felvonás elején Zalánki rontott ziccert, majd van den Burg óriási kapufás góllal egyenlített. Ezúttal inkább a védekezése nem állt össze a magyar válogatottnak, Jansikról fordultak le könnyedén és kerültek előnybe a hollandok. Zalánki emberelőnyből egyenlített, majd a hollandok ügyetlenkedtek el egy fórt, Vámos viszont kiemelkedett és pattintva zúdított a hálóba. Szépen lassan hátul is jöttek a besegítések, a blokkok, ezzel Nagy védései, elől pedig Pohl talált be újra. Másfél perccel a nagyszünet előnyt emberelőnybe került a magyar válogatott, a szövetségi kapitány időkérést követően Vámos harmadszor talált be, így háromgólosra duzzadt az előny (9-6).

A nagyszünet után Zalánki újra a holland kapus feje fölött talált utat labdájával a hálóba, majd Erdélyi fejezte be az emberfórt. A hollandok ebben a szakaszban támadásban tanácstalanná váltak, képtelenek voltak lövőhelyzetig jutni. Végül a sokadik emberelőnyüket értékesítették, így egy több mint egy 12 percen át tartó gólcsendet törtek meg.

A záró felvonás elején az emberhátrányos szituációkat "gyakoroltatták" a bírók a magyarokkal: háromból egyet értékesítettek a hollandok, a másik oldalon Vámos nem teketóriázott és egyből kihasználta a fórt. A találkozó ekkor már eldőlt, csak a végeredmény volt kérdés. A hollandok végül a folyamatos előnyöknek köszönhetően 12-9-re zárkóztak fel.

A válogatott kedden 17 órakor a címvédő és olimpiai bajnok szerb csapattal játszik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×