eur:
392.57
usd:
365.95
bux:
66529.18
2024. április 26. péntek Ervin
Georges Leekens, a magyar labdarúgó válogatott belga szövetségi kapitánya (k) a Kazahsztán és Skócia elleni felkészülési labdarúgó-mérkőzések előtti edzésen a telki edzőközpontban 2018. március 19-én.
Nyitókép: Illyés Tibor

Leekens üzent a magyar szurkolóknak

Georges Leekens hosszú távra tervezett a magyar labdarúgó-válogatottnál, és úgy érzi, félbeszakították a munkát, melyet elkezdett.

A belga szakvezető meglepődött és csalódott volt, amikor júniusban menesztették a magyar labdarúgó-válogatott kispadjáról. Az M4 Sportnak adott interjúban elmondta: úgy érezte, hogy rengeteget dolgozott, minden szóba jöhető játékost megnézett és jó nagykövetként szolgálta a magyar labdarúgást.

„Amikor Storcktól átvettem a válogatott irányítását, akkor nagyon különleges és nehéz feladatom volt: ahhoz, hogy a játékosoknak visszahozd az önbizalmukat idő kell. Idő és türelem. A magyarok viszont nem türelmesek: egyből azt várják, hogy holnap már világbajnok legyél! Lépésről lépésre kellett haladnunk: az első mérkőzésünk Kazahsztán ellen csapnivaló volt, a másodikon Skócia ellen már jobb volt, habár nem nyertünk, de felkészülési mérkőzésről volt szó. Fehéroroszországban már néztük az eredményt is, 1-1-et játszottunk, míg végül Ausztrália ellen nagyon jól ment a játék, két góllal is nyerhettünk volna akár. A felkészülési mérkőzések arról szólnak, hogy kipróbálj dolgokat. De itt fontosabbak voltak az eredmények, minthogy felépítsünk valamit" - fejtette ki.

Leekens kiemelte: profi, tudja, hogyan kell egy csapatot felépíteni, de kevés időt kapott.

"Én voltam a megfelelő ember a megfelelő helyen, de azt gondolom, hogy nem a megfelelő időben"

- fogalmazott.

Mindezt az eredménykényszerrel magyarázta Leekens. „Szerettem volna megváltoztatni ezt a negatív gondolkodást, ezt félre kell tenni és időt adni a fiataloknak, nem pedig nyomást helyezni rájuk.”

„Szerintem nem az én hibám, hogy az elmúlt tíz évben a magyar labdarúgás nem ért el nagy eredményeket. Storck után nagyon nehéz volt lépésről-lépésre újraépíteni ezt a csapatot, de a fejlődés látszott, Ausztrália ellen már jól játszottunk a mi szintünkhöz képest. A bajnokságnak fejlődnie kell, a kluboknak a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában kellene szerepelnie, hogy a magyar válogatott ezeket a tapasztalatokat hasznosítani tudja. Kevesebbet kellene beszélnünk és többet dolgoznunk, én a magam részéről úgy érzem, hogy sokat dolgoztam a magyar labdarúgás fejlődéséért" - nyilatkozta.

Leekens hozzátette, leváltása olyan szomorúságot okozott neki, mint még soha semmi. Nem számított rá, de nem neheztel senkire, jót kívánt a válogatottnak és Magyarországnak, mert az itt töltött hónapjaiban végig otthon érezte magát.

„Tisztában vagyok vele, hogy nem tudom megváltoztatni a labdarúgás szintjét, de azt tudom, hogyan készítsek fel egy válogatott csapatot.

Ahogyan én távozok, az nem a helyes út. Az elnöknek is elmondtam, hogy ha sprintelni akarsz, ahhoz először el kell kezdened sétálni, majd futni, és azután sprintelhetsz. Én így látom a dolgot. Lépésről lépésre kell haladni, semmi szükség a kapkodásra. Nagyon sok munka lesz a csapattal. Pozitívabb hozzáállásra van szükség, hinnünk kell abban, hogy magasabb szintre emelkedhetünk. Azt, hogy világklasszis csapat lehetünk, már az első pillanatban el kell felejteni, de keményen kell dolgozni" - hangsúlyozta.

Leekens azt is elmondta, hogy szívesen áll utódja, Marco Rossi rendelkezésére.

"Az életben néha időre van szükség és nagyon keményen kell dolgozni. Ezt az üzenetet akarom átadni a játékosoknak és a szurkolóknak is, hogy legyenek türelmesek, és támogassák a csapatot, mert szükség van rá.

Miért kell ilyen negatívnak lenni? A válogatottnak van jövője, pozitívan kell gondolkozni, és akkor megvalósíthatunk dolgokat.

Ha csakis az eredményekre mész és nem próbálsz újítani, soha nem leszel sikeres. A sikereket csak változtatásokkal lehet elérni. Egyre többet és többet, keményen kell dolgoznod. Beszélni mindenki tud, de a sikerhez tenni is kell. Hiszek a fiatalokban és hiszek Magyarországban" - fejtette ki.

Úgy látja, vannak tehetséges fiatalok, de segíteni kell őket, és nem várható el, hogy egy nap alatt a csúcsra érnek.

"Az üzenetem a magyarok számára, hogy próbáljanak meg pozitívak lenni és élvezzék a labdarúgást. A futball nem egy negatív dolog, meg kell próbálni élvezni. Remélem, sikeresek lesznek a jövőben" - tette hozzá a belga szakember.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×