eur:
369.22
usd:
344.69
bux:
48117.93
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Georges Leekens, a magyar labdarúgó válogatott belga szövetségi kapitánya (k) a Kazahsztán és Skócia elleni felkészülési labdarúgó-mérkőzések előtti edzésen a telki edzőközpontban 2018. március 19-én.
Nyitókép: Illyés Tibor

Leekens üzent a magyar szurkolóknak

Georges Leekens hosszú távra tervezett a magyar labdarúgó-válogatottnál, és úgy érzi, félbeszakították a munkát, melyet elkezdett.

A belga szakvezető meglepődött és csalódott volt, amikor júniusban menesztették a magyar labdarúgó-válogatott kispadjáról. Az M4 Sportnak adott interjúban elmondta: úgy érezte, hogy rengeteget dolgozott, minden szóba jöhető játékost megnézett és jó nagykövetként szolgálta a magyar labdarúgást.

„Amikor Storcktól átvettem a válogatott irányítását, akkor nagyon különleges és nehéz feladatom volt: ahhoz, hogy a játékosoknak visszahozd az önbizalmukat idő kell. Idő és türelem. A magyarok viszont nem türelmesek: egyből azt várják, hogy holnap már világbajnok legyél! Lépésről lépésre kellett haladnunk: az első mérkőzésünk Kazahsztán ellen csapnivaló volt, a másodikon Skócia ellen már jobb volt, habár nem nyertünk, de felkészülési mérkőzésről volt szó. Fehéroroszországban már néztük az eredményt is, 1-1-et játszottunk, míg végül Ausztrália ellen nagyon jól ment a játék, két góllal is nyerhettünk volna akár. A felkészülési mérkőzések arról szólnak, hogy kipróbálj dolgokat. De itt fontosabbak voltak az eredmények, minthogy felépítsünk valamit" - fejtette ki.

Leekens kiemelte: profi, tudja, hogyan kell egy csapatot felépíteni, de kevés időt kapott.

"Én voltam a megfelelő ember a megfelelő helyen, de azt gondolom, hogy nem a megfelelő időben"

- fogalmazott.

Mindezt az eredménykényszerrel magyarázta Leekens. „Szerettem volna megváltoztatni ezt a negatív gondolkodást, ezt félre kell tenni és időt adni a fiataloknak, nem pedig nyomást helyezni rájuk.”

„Szerintem nem az én hibám, hogy az elmúlt tíz évben a magyar labdarúgás nem ért el nagy eredményeket. Storck után nagyon nehéz volt lépésről-lépésre újraépíteni ezt a csapatot, de a fejlődés látszott, Ausztrália ellen már jól játszottunk a mi szintünkhöz képest. A bajnokságnak fejlődnie kell, a kluboknak a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában kellene szerepelnie, hogy a magyar válogatott ezeket a tapasztalatokat hasznosítani tudja. Kevesebbet kellene beszélnünk és többet dolgoznunk, én a magam részéről úgy érzem, hogy sokat dolgoztam a magyar labdarúgás fejlődéséért" - nyilatkozta.

Leekens hozzátette, leváltása olyan szomorúságot okozott neki, mint még soha semmi. Nem számított rá, de nem neheztel senkire, jót kívánt a válogatottnak és Magyarországnak, mert az itt töltött hónapjaiban végig otthon érezte magát.

„Tisztában vagyok vele, hogy nem tudom megváltoztatni a labdarúgás szintjét, de azt tudom, hogyan készítsek fel egy válogatott csapatot.

Ahogyan én távozok, az nem a helyes út. Az elnöknek is elmondtam, hogy ha sprintelni akarsz, ahhoz először el kell kezdened sétálni, majd futni, és azután sprintelhetsz. Én így látom a dolgot. Lépésről lépésre kell haladni, semmi szükség a kapkodásra. Nagyon sok munka lesz a csapattal. Pozitívabb hozzáállásra van szükség, hinnünk kell abban, hogy magasabb szintre emelkedhetünk. Azt, hogy világklasszis csapat lehetünk, már az első pillanatban el kell felejteni, de keményen kell dolgozni" - hangsúlyozta.

Leekens azt is elmondta, hogy szívesen áll utódja, Marco Rossi rendelkezésére.

"Az életben néha időre van szükség és nagyon keményen kell dolgozni. Ezt az üzenetet akarom átadni a játékosoknak és a szurkolóknak is, hogy legyenek türelmesek, és támogassák a csapatot, mert szükség van rá.

Miért kell ilyen negatívnak lenni? A válogatottnak van jövője, pozitívan kell gondolkozni, és akkor megvalósíthatunk dolgokat.

Ha csakis az eredményekre mész és nem próbálsz újítani, soha nem leszel sikeres. A sikereket csak változtatásokkal lehet elérni. Egyre többet és többet, keményen kell dolgoznod. Beszélni mindenki tud, de a sikerhez tenni is kell. Hiszek a fiatalokban és hiszek Magyarországban" - fejtette ki.

Úgy látja, vannak tehetséges fiatalok, de segíteni kell őket, és nem várható el, hogy egy nap alatt a csúcsra érnek.

"Az üzenetem a magyarok számára, hogy próbáljanak meg pozitívak lenni és élvezzék a labdarúgást. A futball nem egy negatív dolog, meg kell próbálni élvezni. Remélem, sikeresek lesznek a jövőben" - tette hozzá a belga szakember.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Jelentősen emelkedtek a tőzsdék múlt héten, miután az amerikai törvényhozók elfogadták az amerikai adósságplafonról szóló törvényjavaslatot. Az ázsiai piacok nagyrészt emelkedtek hétfőn, miután Joe Biden hétvégén aláírta az amerikai adósságplafonról szóló törvényt. Ezzel szemben európai tőzsdék a múlt pénteki rali után iránykereséssel kezdték ezt a hetet, és az USA-ban is csak minimális elmozdulások látszanak. Mindeközben az olajárakra is érdemes figyelni, amelyek felpattantak azt követően, hogy Szaúd-Arábia további napi egymillió hordóval csökkenti a kitermelést, és további termeléscsökkentést ígért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×