eur:
393.83
usd:
365.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Moszkva, 2017. november 28.Fatma Samoura, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA főtitkára nyilatkozik Zabivaka farkas, a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság kabala figurája mellett, a vb-t népszerűsítő moszkvai metrószerelvény avatásán 2017. november 28-án. Mellette Zabivaka farkas, a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság kabala figurája. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)
Nyitókép: Jurij Kocsetkov

A kiberbűnözők is készülnek a foci vb-re

Bűnözők kezén lévő ATM-ekkel, trükkös weboldalakkal is találkozhat Oroszországban a gyanútlan szurkoló.

Az oroszországi labdarúgó világbajnokságra nem csak a válogatottak és a szurkolók készülnek, hanem a kiberbűnözők is - erre hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Drága lehet az olcsó jegy

Az egyik leggyakoribb módszer, hogy a csalók különféle akciókkal kecsegtetik a gyanútlan felhasználókat:

olcsó meccsjegyek, közeli szállásfoglalási lehetőségek, transzferek a mérkőzések helyszíneire.

Ezeket a remek lehetőségeket általában kéretlen levelekben vagy közösségi felületeken kínálják az érdeklődők számára - mondta az InfoRádiónak Béres Péter, a Sicontact Kft. IT vezetője.

Miután a célpontokkal elhitetik, hogy értékes szolgáltatásokat kínálnak számukra, azok rákattintanak a megadott linkre, és olyan adathalász weboldalra kerülnek, amely meggyőzően utánozza például a világbajnokság hivatalos oldalát. Az áldozatok, miután a fizetés során megadják személyes adataikat, hiába várják a jegyeket, szolgáltatásokat. E helyett az ellopott hitelkártya-adatokkal felfegyverkezett támadók megcsapolják a bankszámlájukat.

A FIFA épp ezért arra figyelmeztet, hogy

a világbajnokságra a jegyeket csak a szervezet honlapján lehet megvásárolni,

a hivatalos jegy- és szálláscsomagok pedig kizárólag egy kijelölt cégen és annak értékesítési ügynökein keresztül érhetők el.

Ha nem a hivatalos csatornákon keresztül vásárolunk jegyeket, akkor fel kell készülni arra, hogy nem jutunk be a stadionba, és szállásunk sem lesz.

Más csalások középpontjában az utazási vízumok vagy a szurkolói azonosítók állnak. Az utóbbi az orosz hatóságok által igényelt dokumentum, amely az érvényes jeggyel való belépést biztosítja.

Hamisított világbajnoki termékeket (pólókat, sálakat, zászlókat) is árulnak átverős weboldalakon keresztül a szélhámosok.

Mérkőzések online ingyen, vagy mégsem?

Egy másik gyakori forgatókönyv a mérkőzések ingyenes online megtekintésének felajánlása egy állítólag élő közvetítéseket kínáló weboldalon. Ehhez arra kérik a felhasználót, hogy kattintson egy linkre vagy töltsön le egy kiegészítő szoftvert, kodeket, meghajtó programot, frissítsen egy már meglévő programot (pl. Adobe Flash).

Valójában ezeken keresztül vírusokkal, kártevőkkel fertőzik meg a gyanútlan felhasználó számítógépét.

Átverős ATM-ek, ravasz wifi-pontok

Az orosz hatóságokfigyelmeztetése szerint a forgalomból kivont pénzkiadó automatákat vásárolnak bűnözők, és újratelepítik azokat, hogy csapdába csalják velük a gyanútlan turistákat. Egy másik jól bevált ATM-es átverés, hogy a csalók hamis billentyűzetek, vagy rejtett kamerák segítségével szerzik meg az áldozatok bankkártyaadatait. Annyit tehetünk, hogy az ATM-ek használatakor figyelünk az átlagostól eltérő részletekre,

a legjobb azonban, ha banban lévő automatát használunk.

Fenntartásokkal közelítsünk azokhoz a nyilvános wifi-pontokhoz is, amelyek látványos (pl. Free Wi-Fi) néven csalogatják megbízhatatlan hálózatokra a vendégeket. A bűnözők a hivatalos, de nem megfelelően biztonságos nyilvános wifi-hálózatokat is felhasználják a közbeékelődéses támadások végrehajtására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×