eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nagy kihívásokkal nézhetnek szembe a téli olimpia szervezői

Nagy kihívásokkal nézhetnek szembe a téli olimpia szervezői

Továbbra is Európában és Észak-Amerikában nézik a legtöbben az olimpiát, de az ázsiai országok is feljövőben vannak. A phjogcshangi téli olimpiára azonban rányomhatja a bélyegét az NHL-játékosok hiánya.

Könnyen lehet, hogy nem lesz telt házas minden verseny a phjogcshangi téli olimpia helyszínein - mondta Szabados Gábor sportközgazdász az InfoRádiónak. Hozzátette, hogy a négy évvel ezelőtti olimpia a jegyeladások terén jobban állt, még a legnépszerűbb számok esetében is. 

A szakember szerint ennek oka, hogy Dél-Korea távolabb van azoktól a térségektől, Európától és Észak-Amerikától, ahol a legtöbb sportrajongó él, illetve

az észak-koreai fenyegetettség sem növelte a jegyeladási kedvet

Arra lehet számítani, hogy a jegyeket helyiek vásárolják meg, valamint a koreai diákok akár ingyen is hozzájuthatnak majd a belépőkhöz. 

A sportközgazdász szerint azt, hogy mennyire hasznos gazdaságilag egy olimpia, mindig az adott ország prioritásai határozzák meg. Dél-Koreának a phjongcshangi játékokkal az egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a régió téli üdülési központja lehessen, illetve áteshessen az ország egy infrastruktúra-fejlesztésen, amit a téli olimpia felgyorsíthat: ilyen a Szöul és Phjogcshang közötti vasúti összeköttetés.

A szakember hozzátette, hogy általában a nyári olimpiai játékok drágábbak, mint a téli játékok. Azonban a 2014-es szocsi téli olimpia azonban minden idők legdrágább olimpiája volt, igaz az orosz vezetés rendkívül nagy presztízst akart kivívni magának az olimpia megrendezésével.  

Majdnem minden globalizálttá vált 

Szabados Gábor beszélt arról is, ma már természetes, hogy szinte minden földrészen rendeztek olimpiát, mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak fontos célkitűzése, hogy globálissá tegye az egyik legnagyobb sporteseményt, így a szponzorok is több országot tudnak elérni. 

A fő piac Európa és Észak-Amerika, de Ázsia is feljött ebben a versenyben. Dél-Korea, Japán és Kína nagy számban és költési értékben vettek részt a sporteseményeken - fejtette ki.

A terjeszkedés ellenére például Afrika továbbra sem merült fel reális célpontként, mivel ott a szponzoroknak is kisebb a szerepvállalásuk, és az afrikaiak kevesebbet utaznának egy-egy esemény megtekintéséért - tette hozzá Szabados Gábor.

A szakember továbbá nagyon kellemetlen helyzetnek nevezte azt, hogy

a jégkorongtornán nem vesznek részt az NHL-játékosok, ez egész biztosan kihat majd a nézettségre is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×