eur:
394.89
usd:
370.5
bux:
65153.4
2024. április 19. péntek Emma

A CAS döntésével végleges lett az orosz olimpiai létszám

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) néhány órával a megnyitó előtt elutasította 45 orosz sportoló és két edző fellebbezését, akik indulni szerettek volna a phjongcshangi téli olimpián. Egy nappal korábban 13 esetben hasonló döntést hozott a CAS. Moszkva igazságtalannak tartja a CAS ítéletét.

Ezzel véglegessé vált, hogy a játékokon 168 orosz versenyző vesz részt, akik semleges zászló alatt, "Olimpiai Sportoló Oroszországból" (OAR) megnevezéssel indulnak.

A CAS Phjongcshangban felállított ad hoc-testülete sürgősséggel foglalkozott az országukban tapasztalt doppinghelyzet miatt meg nem hívott oroszok beadványaival.

A most elbírált versenyzők nem abból a csoportból kerültek ki, melynek tagjait a CAS elégséges bizonyítékok hiányában a múlt héten részben vagy teljesen felmentett, illetve tisztázott, majd közülük 15 részvételi szándékát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétfőn elutasította.

  • Azután, hogy a NOB rendszerszintű doppingolás miatt decemberben felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, és úgy határozott, hogy orosz sportolók csak semleges színekben indulhatnak a dél-koreai játékokon, egy NOB-testület vizsgálta meg egyenként a kérvényeket.
  • Végül az oroszok által elküldött 500-as listáról 169 versenyző esetében támogatta a meghívást. Egy gyorskorcsolyázó végül szolidaritásból lemondott a részvételről.

"Döntésükben a CAS választott bírói úgy látták: a NOB által lefolytatott eljárás, melynek során a szervezet összeállította a meghívási listát, nem büntetés volt, hanem inkább egy támogató döntés" - áll a CAS pénteki állásfoglalásában.

A fellebbezést benyújtók között több éremesélyes orosz sportoló is volt,

így a koreai születésű, hatszoros olimpiai bajnok, hússzoros vb-győztes rövidpályás gyorskorcsolyázó Viktor An, az ötkarikás aranyérmes sílövő Anton Sipulin és olimpiai harmadik Jevgenyij Garanicsev, a világbajnok sífutó Szergej Usztyugov és az olimpiai bajnok, vb- és Eb-érmes műkorcsolyázó Kszenyija Sztolbova.

Moszkva igazságtalannak tartja a CAS ítéletét

Igazságtalan a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ítélete, mert az csak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) érveit fogadta el, amikor elutasította 47 orosz sportoló és edző fellebbezését, amelyet a phjongcshangi téli olimpiai részvételtől való eltiltás ügyében adtak be - jelentette ki Pavel Kolobkov orosz sportminiszter pénteken a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

Kolobkov szerint noha a CAS még nem tette közzé döntésének indoklását, "már most világos", hogy a bíróság elfogadta a NOB érvelését, amely szerint a bizottság tökéletesen szabadon dönthet arról, hogy meghívjon-e sportolókat az olimpiára vagy sem.

"A sportolók és mi is valamennyien úgy gondoljuk, hogy a döntés igazságtalan, mert a sportolókat konkrét ok nélkül nem engedik versenyezni Phjongcshangban. (A sportolók) jelenleg az ügyvédjeikkel konzultálnak, hogy milyen további jogi lépéseket tegyenek" - mondta a tárcavezető.

Vitalij Mutko sportért felelős miniszterelnök-helyettes, ugyancsak a TASZSZ-nak nyilatkozva kijelentette, hogy a CAS, tekintettel a NOB meghívási eljárására, nem is dönthetett volna másképp.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×