eur:
392.88
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Diagnosztikai központokat állít fel az MLSZ

Az MLSZ számára az infrastruktúra-fejlesztés mellett kiemelten fontos az sportegészségügyi programok megvalósítása. A szövetség ennek érdekében diagnosztikai központok felállítását végzi, valamint bővíti a profi és az amatőr egyesületek eszközparkját.

A Magyar Labdarúgó Szövetség továbbra is kiemelten kezeli a sportegészségügy területét. A szervezet jelezte, hogy a megelőzés kérdése kulcsfontosságú, hiszen a magyar futballisták jelentős része gyermekkorú és az elmúlt évek példái is jelezték, hogy a sportpályákon is előfordulnak tragikus esetek. A szövetség jelezte, hogy a sportegészségügy terén végrehajtott fejlesztések, a modern eszközök beszerzése és a hozzáférés szélesítése elengedhetetlenek.

Az MLSZ stratégiája mentén 2010 óta folyamatosak a fejlesztéseket számos területen. Az infrastruktúra-fejlesztésben az országos pályaépítési program, a sportszakember-képzésben az edző-, csapatorvos-, erőnléti edző-, pályakarbantartó-képzési programok, a sportegészségügy területén pedig a diagnózis központok felállítása és alapeszközök elterjesztése. Az ilyen beruházások a legtöbb esetben nem az MLSZ-ben valósulnak meg, hanem ott, ahol azokra szükség van, ahol a legtöbben hozzáférnek és ahol rendelkezésre áll a működtetéshez szükséges tudás.

A sportegészségügyi fejlesztések első ütemében az MLSZ 2013-ban vásárolt egy nagy értékű ultrahang diagnosztikai készüléket, amely a Nemzeti Sportközpontok Sportkutatási és Diagnosztikai Igazgatóságában került elhelyezésre, mivel az ott meglévő szaktudás mellett tudja hatékonyan szolgálni a fiatal sportolókat. Tavaly óta zajlik a diagnosztikai program második ütemének előkészítése, amelynek célja egy olyan egységes egészségügyi és teljesítménydiagnosztikai eszközpark és adatbázis létrehozása és felhasználása, amelyben az akadémiák és a szövetség számára évekre megfigyelhetően nyomon követhetővé válnak a játékosok releváns adatai.

A szövetség ezeket az eszközöket is a felhasználási területen helyezi el. A szakmai szempontok alapján a szövetség szerint a Budai Egészségközpont a kompetens megoldás. A szakértelmet igénylő szolgáltatást az Egészségközpont látja el, és a másik diagnosztikai központhoz hasonlóan a szövetség által szervezett központi programban térítésmentesen végzi a feladatot, ugyanakkor más sportágak és az ország teljes lakossága számára is hozzáférhetőek a kapacitások.

Eközben az MLSZ 2016-ban és 2017-ben ezer defibrillátort vásárolt és helyezett el amatőr sportegyesületek pályáin, továbbá jelenleg is zajlik annak a húsz tejsavszintmérő berendezés megvásárlása, amelyeket a szövetség az NB I-es profi klubokhoz és az utánpótlás akadémiákhoz telepít. Ezen laktátmérések arról adnak visszajelzést, hogy egy-egy játékos adott időszakban milyen szinten terhelhető a teljesítmény maximalizálása, és az egészség megóvása tekintetében.

A szövetség ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az MLSZ elnökének a Budai Egészségközpontban történő esetleges tulajdonszerzése és a szervezet szakmai programja nem kapcsolható össze. Ennek lehetőségét a szövetség ellenőrzési rendszere, folyamatai és törvényes felügyelete is kizárják

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×