eur:
393.73
usd:
365.07
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szijjártó: véget kell vetni az esztelen állapotnak

Európában egyre többen akarnak egyenesen és őszintén beszélni a migránskérdésről, és egyre többen látják úgy, hogy véget kell vetni annak az esztelen állapotnak, ami hónapok óta zajlik - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában szerdán, amelyben az Európa Tanács szófiai külügyminiszteri ülésén elhangzottakról beszélt.

Kiemelte: az Európát érő kihívásokról szóló vitán felszólalásában rámutatott arra, hogy Európának a második világháború lezárását követően még soha nem kellett annyi és olyan súlyú kihívással szembesülnie, mint jelenleg. "Az elmúlt hónapok eseményei azt bizonyítják, hogy Európát teljesen felkészületlenül érte történelmének legsúlyosabb kihívása, és ez azzal járt, hogy növekedett a terrorfenyegetettség, és jelentősen romlott a közbiztonság" - húzta alá a tárcavezető.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a további áldozatok elkerülése érdekében "Európának végre egyenesen és őszintén kell beszélnie, és meg kell hozni azokat a szükséges döntéseket, amelyek garantálják az európai emberek biztonságát". Mint mondta, az illegális bevándorlás lehetőséget biztosított a terrorszervezeteknek arra, hogy elküldjék a terroristáikat Európába. "Ebből fakad az a nagyon fontos feladatunk, hogy véget vessünk annak az esztelen helyzetnek, hogy Európa határain úgy lehet ki- és bejárkálni, ahogy a kénye-kedve tartja naponta több ezer embernek" - szögezte le.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a helyzetet kezelése érdekében három lépést kell megtenni. Először is az Európa Tanácsnak nem szabad összekevernie a fogalmakat, azaz figyelembe kell venni, hogy a biztonságos élethez való jog alapvető emberi jog, de "biztonságos országok között határt sérteni nem alapvető emberi jog, mint ahogy az sem, hogy valaki egy határon megtámadja a másik ország területét védő rendőröket vagy határőröket, és az sem alapvető emberi jog, hogy valaki megválassza, hogy kénye-kedve szerint melyik országban kíván élni".

Emellett Európának vissza kell szereznie azt a képességét, hogy megvédje a saját határait, ami "szuverenitáskérdés is, és az Európa Tanácsnak tartózkodnia kell attól, hogy azokat az országokat bírálja, amelyek a szükséges lépéseket teszik meg a határaik védelme érdekében".

Végül Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy fokozni kell a terrorszervezetek elleni küzdelmet, mivel ezek a szervezetek jelentik "az első számú okot arra, hogy embereknek el kell menekülniük az otthonaikból". Rávilágított arra, hogy ebben a harcban Magyarország is részt vesz, hiszen azon 23 ország közé tartozik, amely katonákat küldött az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcba. Jelenleg 126 katona teljesít szolgálatot Észak-Irakban, és ezt az év végéig 150-re növelik.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×