INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Észak-koreai és orosz kapta a legnagyobb tapsot Houstonban

Infostart / InfoRádió
Egyetlen magyar versenyző sem szerepelt az elvárásoknak megfelelően a houstoni olimpiai kvalifikációs súlyemelő világbajnokságon, így közülük valószínűleg csak egyvalaki szerepelhet jövő augusztusban a riói játékokon.

Nem hozott sok szerencsét a magyaroknak az olimpiai előtti év hagyományosan erős világbajnoksága, csupán hárman értek el helyezést, és csak ketten szereztek pontokat. A 105 kilós Gyurkovics Ferenc a 14. helyen végzett, 36 évesen is csak néhány kilóval maradt el a remélt összteljesítménytől, míg a +105 kilósok versenyében Nagy Péter a 17. lett egyéni legjobbját meg sem közelítve. A magyar női válogatott nem is utazott el a tengerentúlra.

A bolgárok korábban bejelentett kizárása miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által is jóváhagyott kvótakiosztásra egyelőre várni kell, de a mostani szereplés után nincs reális esély arra, hogy a magyar csapat a tavalyi és az idei vb összesítése alapján a legjobb 24 között végezzen, és ezzel 3 kvótához jusson. A Houstonból üres kézzel távozók jövőre legfeljebb egy-egy kvótát szerezhetnek országonként és nemenként, a magyarok először az Európa-bajnoki csapatteljesítmény alapján.

Az Egyesült Államokban megrendezett vb-n az egyik legnagyobb tapsot az észak-koreai Rim Jong-sim kapta, akinek a szakításban megsérült a térde, járni is egyre kevésbé tudott, de így is két érvényes lökése volt, és a dobogó második fokára segítették fel mindkét fogásnemben, majd ezüstérmet vehetett át az összetettben is.

Ennél nagyobb ováció csak az orosz Alekszej Lovcsev teljesítményét fogadta, miután az ólomsúlyban megdöntötte a lökés és az összetett 15 éves világcsúcsát is: 264 kilós lökése után 475 kilós összteljesítménnyel zárt, ezzel a sportág és talán a világ legerősebb embere immár.A címlapról ajánljuk