INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Orosz doppingbotrány - A FIFA is vizsgálódik

InfoRádió / MTI
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) etikai testülete vizsgálatot indított annak nyomán, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálóbizottsága a tavaly kirobbant doppingbotrány miatt hétfőn az Orosz Atlétikai Szövetség, illetve az ország atlétáinak eltiltását javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF).

A WADA-jelentés szerint az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. Mutko egyben az Orosz Labdarúgó Szövetség és a 2018-as világbajnokság szervezőbizottságának az elnöke, emellett a FIFA és az európai szövetség végrehajtó bizottságának is tagja.

"Behatóan tanulmányozzuk az anyagot, mielőtt lépünk az ügyben" - közölte a FIFA etikai bizottságának a szóvivője.

Mutko hétfőn a vádakra válaszul felvetette a moszkvai doppinglabor finanszírozásának beszüntetését, egyúttal közölte, az 1400 doppingminta megsemmisítése, amelyet felróttak nekik, egy korábbi WADA-körlevél nyomán történt.

A 350 oldalas WADA-jelentés örökös eltiltást javasolt öt orosz atlétára, köztük a 2012-es londoni olimpia női 800 méteres bajnokára, Marija Szavinovára, illetve a szám bronzérmesére, Jekatyerina Pojsztogovára, valamint négy edzőre és az orosz szövetség egyik munkatársára. Sebastian Coe IAAF-elnök a hét végéig adott határidőt a helyzet tisztázására az oroszoknak.

A független WADA-testület az orosz atlétikát - azon belül elsősorban a gyaloglást - alapjaiban megrázó, tavaly decemberben kirobbant botrányt követően alakult meg. Akkor a német ARD televízió részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit.

A címlapról ajánljuk