INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Önmagát dicséri Platini

InfoRádió / MTI
Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) vezetője 90 napos felfüggesztése ellenére úgy véli: a jelöltek közül ő a legalkalmasabb arra, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke legyen.

"Teljes alázattal úgy gondolom, én vagyok a legalkalmasabb a szervezet vezetésére" - nyilatkozta egy csütörtöki interjúban a játékosként Európa-bajnok Platini. Hozzátette: meg akarják akadályozni, hogy versenybe szálljon az elnöki posztért, mert tudják, hogy nagyon jó esélye van a győzelemre.

A 60 esztendős sportvezetőt október 8-án tiltotta el a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől a FIFA etikai bizottsága, mert korrupció gyanújával nyomozást folytat ellene a svájci államügyészség. A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot (575 millió forint) kapott a FIFA elnökétől, a szintén felfüggesztett Joseph Blattertől 2011 februárjában.

"A legvégsőkig el fogok menni, hogy megvédjem magam. Ugyan jelenleg nem kampányolhatok, de én akkor is jelöltnek tartom magam" - tette hozzá Platini. "Olyan érzésem van, mint egy középkori lovagnak egy várkastély előtt. Próbálok bejutni, hogy kimentsem a labdarúgást, de helyette forró olajat öntenek a fejemre" - mondta.

A FIFA etikai bizottsága ellenőrizni fogja a hétfő éjféli határidőig érvényes jelentkezést benyújtó pályázók feddhetetlenségét, s a jelentkezők ezt követően válnak hivatalosan is a február 26-án esedékes voksolás jelöltjeivé.

Platini mellett további hat jelölt - Gianni Infantino, az európai szövetség (UEFA) főtitkára; a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejk, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) elnöke; Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese; Ali bin al-Husszein jordán herceg, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja; Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletember; valamint a libériai Musa Bility - versenghet a FIFA elnöki posztjáért.

A címlapról ajánljuk