eur:
395.28
usd:
372.26
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Bernd Storck: Gólt kell lőni Norvégiában!

A szövetségi kapitány szerint a magyar labdarúgó-válogatottnak akkor lehet esélye a norvégok elleni Európa-bajnoki pótselejtezőn, ha gólt szerez idegenben a párharc első meccsén. Bernd Storck az InfoRádiónak adott interjúban arról is beszélt, hogy fontos lesz a fizikai felkészítés, erőnléti gondjai ugyanis nem lehetnek a magyar játékosoknak.

A bő keret kialakításakor mik voltak a legfontosabb szempontok?

Szerintem nincsenek nagy meglepetések a keretben. Meghívtam néhány játékost, akiket eddig nem ismertem személyesen, de most lehetőségünk lesz megismerni egymást, és a válogatottal gyakorolhatnak. Vasárnap csatlakozhatnak hozzánk, megnézzük milyen állapotban vannak. Elvégzünk néhány tesztet. Meg kell köszönnöm a szövetségnek és a kluboknak, hogy egy forduló elmarad és hamarabb kezdhetjük meg felkészülést, ami nagyon fontos. Eredetileg csak 2-3 napunk lett volna felkészülni a norvégok elleni pótselejtezőre, ami nem sok. A magyar játékosok szempontjából ez most nagyon lényeges.

Néhány játékos csak később csatlakozhat a nemzeti együtteshez a pótselejtező előtt, ez mekkora hátrány?

A pihenésre, a regenerálódásra nem jut sok idő, az utolsó meccseiket lejátsszák, és már jönnek is a válogatottba. Ez valóban hátrány, de ezzel korábban is megbirkóztunk, lényeges, hogy ez most a pótselejtezők előtt is sikerüljön.

Szalai Ádám és Stieber Zoltán fontos játékosok a nemzeti együttesben, de az idei bajnokságban kevés játéklehetőséget kaptak a Bundesligában. Az októberi selejtezőkön nem számított rájuk, most kerettagok. Segíthetnek?

Probléma volt, hogy az októberi meccsek idején nem kaptak szerepet Németországban. Beszéltem velük, az utóbbi időben már pályára léptek, és ha nem játszottak az első csapatban, akkor a tartalékegyüttessel készültek, ami fontos a pótselejtezők előtt.

A két Bundesliga-játékos szerepel majd Oslóban?

Meglátjuk. Egyelőre bő keretünk van, meg kell várni a bajnoki mérkőzéseket, aztán kezdődhet a gyakorlás. Szalai játéka fontos volt Románia és Észak-Írország ellen is. Dárdai Pál csapatában Stieber is fontos játékos volt, Románia ellen is szerepelt, korábban nagyszerű gólt lőtt Finnországban, ami győzelmet ért, az nagyon fontos volt a továbbjutás szempontjából.

Juhász Roland eltiltás miatt nem játszhat az első meccsen, Oslóban. Ki pótolhatja?

Kevés játékosunk van a védelemben. Guzmics Richárd bevethető, ő jól teljesít a lengyel bajnokságban. Románia ellen Juhász Roland helyére beállva, majd Észak-Írországban is jól játszott. Most személyesen is láttam Lengyelországban. Juhász a visszavágón már játszhat, és addig is sokat segíthet nekünk a felkészülésben.

A keret összeállítása előtt egyeztetett a klubok vezetőedzőivel?

Nem. Egyedül állítottam össze a listát, sok meccset néztem meg. A héten is sok játékost ellenőriztem, és több futballistával is kapcsolatban vagyok.

A korábban meghatározó játékos Tőzsér Dániel most nem kapott meghívót, miért maradt ki?

Megegyeztem a játékosokkal, hogy hasonló pozitív vagy negatív dolgokat nem a nyilvánosság előtt beszélünk meg. Erről nem beszélünk, ez most az én döntésem.

Elemezték a norvég együttes játékát? Milyen csapatra számítanak?

Igen. Nagyon fiatal, de tapasztalt csapatuk van a norvégoknak. Kilencen az Európa Ligában, hárman a Bajnokok Ligájában szerepelnek. Veszélyes csapatuk van. Az utolsó fordulóban az olaszok elleni meccsen veszítették el a második helyet, és lettek harmadikok, akkor nagyon csalódottak voltak. Remek együttesük van, és kiváló a csapatszellemük.

Melyek a norvég játékosok, és a skandináv együttes erősségei?

Erős játékosok, taktikailag képzettek. Egyszerű futballt játszanak, a játékstílusuk a románokéhoz hasonló. A játékfilozófiájuk a "rúgj és fuss" elvre alapul, erre készülünk.

Korábban azt mondta, hogy a magyar játékosok fizikai állapota nem megfelelő egy magasabb szinthez, most mi a véleménye?

Sajnos a magyar játékosok kevés nemzetközi kupameccsen lépnek pályára komoly csapatok ellen, amelyek magasabb szintet képviselnek. A magyar bajnokság sajnos alacsonyabb nívójú. A magyar edzőknek sokat kell dolgozniuk, hogy ez javuljon. Beszélgettem Thomas Doll-lal, a Fradi edzőjével, aki nagyszerű eredményeket ér el, de ő más munkát végez. Nem akarok kritizálni más trénereket, de a Ferencváros 15 ponttal vezeti a bajnokságot, ami nagy különbség. Ennek nemcsak a csapat minősége az oka, hanem az edzettségi állapot is. A fizikai felkészítést a klubedzőknek kell elvégezni, magasabb szintre kell jutni.

Csak két hét van a norvégok elleni párharcig. Ennyi idő alatt lehet javítani a fizikai felkészültségen?

Ezt várom a csapattól. Korábban Dárdai Pál is azt mondta, hogy fontos az ellenfélre is készülni és lényeges a labdabirtoklás, de a saját stílusunkban kell játszani. A pótselejtezőig a játékosok fizikai állapotán is javítani kell, mert a siker kulcsa a fizikai felkészítés lehet. Fizikai problémáink nem lehetnek Oslóban.

Mi lehet a megfelelő taktika Norvégiában?

A taktikai dolgokról nem szeretnék beszélni, minden információt kiadni, de szervezetten kell játszanunk, hatékonyan kell védekeznünk, és mindenképpen gólt kell lőnünk. Akkor lehetünk sikeresek a visszavágón, ha idegenben betalálunk, ezért gólra törően kell pályára lépnünk, de ez nem mehet a védekezés rovására.

Görögországban azt láthattuk, hogy nagyon támadóan lépett pályára csapat. Ezt várhatjuk Oslóban is?

Az jó példa, mert támadóan játszottunk, többet birtokoltuk a labdát, mint a görögök elleni hazai meccsen. A vereséget az okozta, hogy védekezésben nem koncentráltunk végig az egész meccsen. Amit a második félidőben láttunk, az előremutató lehet, lépésről-lépésre kell fejlődnünk, ha rúgunk 2-3 gólt, akkor nyernünk kell.

A Herthában szerepel két norvég válogatott játékos. Róluk beszélt már a korábbi szövetségi kapitánnyal, Dárdai Pállal, aki a berliniek vezetőedzője?

A kapus Rune Jarstein nem játszik majd. A középpályás Per Skjelbred a csapatkapitány, ő szerepelni fog. A Herthában szélső középpályást játszik, meghatározó futballista. Dárdai Pállal rendszeresen beszélek, jó kapcsolatban vagyunk. Per Skjelbred jó csapatjátékos, őt ki kell kapcsolnunk.

Minden jegy elfogyott a visszavágóra, mennyit segíthetnek a szurkolók?

Sokat, hiszen a Feröer-szigetek ellen is remek hangulatot teremtettek, a drukkerek voltak a 12. ember a csapatban. A Feröer-szigetek elleni meccs második félidejében is sokat segítettek a válogatottnak. Újra szükségünk lesz rájuk a visszavágón.

Cseréket hajtott végre a nemzeti együttes edzői csapatában, ez fontos volt a pótselejtező előtt?

Ez nagyon fontos volt. Ezt egy hosszú folyamat előzte meg, sok mindent egyedül kellett csinálnom. Nem volt senkivel személyes problémám, jó kapcsolatban voltam a korábbi trénerekkel, személyesen beszéltem velük a döntésemről. Amikor megkaptam a felkérést, készen kaptam a korábbi az edzői csapatot. Sportigazgató is vagyok a szövetségben, ezért teljes munkaidőben dolgozó edzőkre van szükségem, mert a korábbi munkatársaim máshol is dolgoztak. Ez nem segítette a mindennapi munkát, egyedül voltam. Joachim Löw német válogatott szövetségi kapitány munkáját egy tízfős edzői csapat segíti. Egyeztettem a szövetség elnökével, aki azt kérte, hogy végezzük a munkánkat, megköszöntem a bizalmat, és jeleztem, hogy ez nem érzelmi, hanem profi döntés volt.

Fontos szempont volt, hogy az egyik új segítője, Andreas Möller játékosként világ- és Európa-bajnok volt?

Ez csak egy szempont volt. A sikeresség egy dolog, de ugyanolyan jó edző, és rendelkezik a pro-licences végzettséggel. Sokat segít nekem, nagyon tapasztalt és felelősségteljes szakember. Õ segíthet abban is, hogy a játékosok félelem nélkül, bátran lépjenek pályára, ez vezethet sikerre minket.

Mit üzen a magyar szurkolóknak a pótselejtező előtt?

Legyenek pozitívak, ne gondoljanak a múltra. Tekintsenek a jövőbe, mert minden lehetséges, ha hiszünk benne!

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×