eur:
389.72
usd:
362.11
bux:
68005.03
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Pintér távozik a válogatott éléről

A Magyar Labdarúgó Szövetség és Pintér Attila közös megegyezéssel bontanak szerződést. Pintér nyolc hónapig irányította a válogatottat. A következő három meccsen Dárdai Pál ül majd a kispadon.

A menesztett Pintér Attila helyére ideiglenesen, a következő három mérkőzésre Dárdai Pál volt válogatott futballistát nevezte ki a hazai szövetség a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának.

Pintér Attilát tavaly december 19-én nevezték ki. Irányításával öt találkozót játszott a csapat, két-két győzelem és vereség mellett egy döntetlent ért el. Az egyetlen tétmérkőzésén, az északírek elleni szeptember 7-i, hazai Európa-bajnoki selejtezőn kikapott a válogatott (1-2), és így már az első forduló után nehéz helyzetbe került a továbbjutást illetően.

Pintér Attila menesztésével kapcsolatban az MLSZ elnöke hangsúlyozta, az, hogy kilenc hónap után a szövetségnek ilyen döntést kellett meghoznia, az őt kinevezőknek a felelőssége is. Az okokról Csányi Sándor elmondta, a szakmai bizottság értékelése szerint Pintér túl nagy kerettel dolgozott, valamint a rendszeres összetartások ellenére, például az északírek elleni Eb-selejtezőn is, volt a csapatban olyan játékos, aki korábban nem szerepelt a válogatottban. Hozzátette: "Pintér Attila stílusában eltért a korábbi szövetségi kapitánytól, Egervári Sándortól, aki sokkal szelídebb volt. Az gondoltuk, az ő irányítása alatt a válogatott küzdőképessége és harciassága sokat fog növekedni".

Csányi Sándor hozzátette: természetesen kockázattal is járt a tréner decemberi kinevezése, többek között a kapitány "nehézkes kommunikációja" miatt. Jelezte, Pintér távozása nem fogja jelentősen megterelni az MLSZ költségvetését.

Az MLSZ elnöke jelezte: ideiglenesen, a téli szünetig a Hertha BSC alkalmazásában álló Dárdai Pál, korábbi 61-szeres válogatott játékos irányítja a csapatot. Dárdai családi okok miatt, csak három mérkőzsére vállalta a nemzeti csapat irányítását.

A válogatott október 11-én Romániában játszik, három nappal később a Feröer-szigeteken lép pályára, majd november 14-én fogadja a finn csapatot Eb-selejtezőn.

A hosszú távú döntéssel kapcsolatban Csányi Sándor azt közölte, nem akarnak kapkodni, és egyelőre azt sem akarja kijelenteni, hogy biztosan külföldi szakember ül majd a kispadra, mert nem szeretne úgy járni, mint Pintér Attila kinevezésénél. A következő kapitány kiválasztásánál 20-40 Magyarországon dolgozó komoly szakember véleményét is ki fogják kérni. Hozzátette: már most 5-6 olyan külföldi szakember neve van a kalapban, akik komoly csapatoknál és válogatottakkal értek el sikereket, sőt világbajnokságon vagy Európa-bajnokságon túljutottak a csoportkörön.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Az orosz olaj- és gázágazat, amely az ukrajnai háború egyik kulcsfontosságú finanszírozási forrása, munkaerőhiánnyal küzd, mivel a gazdaság teljes háborús mozgósítása súlyosbítja a régóta fennálló demográfiai problémákat. A szankciók és a rubel elértéktelenedése miatt pedig a vendégmunkások sem érkeznek már Oroszországba. Mindez súlyos gazdasági problémákat okozhat már közép távon is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×