eur:
390.58
usd:
366.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Thomas Müller lepipálta Maradonát, Capellón megint kifogtak az algériaiak

A német válogatott legyőzte ugyan 1-0-ra az Egyesült Államok csapatát, de Jürgen Klinsmann-nak így is fülig ért a szája. Teljesült a cél: a US Team, ahogyan a kétezres években - egyetlen kivétellel mindig - bejutott a nyolcaddöntőbe. Este kiderült Fabio Capello lehet a világ egyik legeredményesebb klubedzője, de másodszor is kifogtak rajta az algériaiak. Vagy a saját csapata?

Nagyon rossz körülmények között, a kíméletlen esőzés miatt mély talajon játszott a két csapat Recifében, ennek ellenére a németek az elején megpróbáltak gyorsan gólt szerezni. Az első félidőben azonban nem jutottak igazán nagy helyzetig, legtöbbször a szélről belőtt lapos labdákkal operáltak, ezeket pedig Tim Howard begyűjtötte. Az amerikaiaknak egyetlen lehetősége adódott, de az ígéretesnek tűnt: Zusi lövése alig kerülte el Neuer kapuját.

A második félidőben a Nationalelf Thomas Müller pályafutásának kilencedik vb-góljával megszerezte a vezetést, s mint utóbb kiderült, a győzelmet is. A német lapok természetesen emlegették a találkozó után, hogy Müller ezzel lehagyta a vb-történet góllövőlistáján Diego Armando Maradonát. Az előző vb gólkirálya egyébként a német válogatott legutóbbi 23 vb-góljából 13-ban szerepet vállalt.

Miközben a másik, a párhuzamos találkozón egyetlen pillanatra sem alakult úgy az állás, hogy az amerikaiak kiessenek, a "jenkik" kevés reménnyel próbálkoztak az egyenlítéssel. A legnagyobb helyzeteik a 90. perc után adódtak, de előbb Lahm blokkolt, majd Dempsey a kapu mellé fejelt.

A mérkőzésről a következőket írta Brad Friedel, a BBC elemzője, akinél csak Tomy Meola, Kasey Keller és a rekorder Tim Howard védett többször az amerikai válogatottban: "Ez egy hihetetlen nap az Egyesült Államok labdarúgása számára. A fiúk nem mindig remekeltek, de 100 százalékot adtak és szervezettek voltak. Otthon ezt szeretni fogják: megelőztük a világ egyik legjobb csapatát és Cristiano Ronaldo mehet haza. A következő mérkőzés nagyon nehéz lesz."

A mérkőzés egyik emlékezetes jelenete volt, amikor Jones, az amerikaiak középpályása nekiszaladt, majd felbukott a tizenhatos vonalán Ravsan Irmatovban, a nyolcadik vb-találkozójával rekorderré előlépő játékvezetőben.

A másik találkozóra a ghánaiak felforgatták az összeállítást, miután Sulley Muntari és Kevin-Prince Boateng fegyelmi okokból kikerült a keretből. Az afrikaiak ráadásul balszerencsés öngóllal segítették a portugálokat vezetéshez, majd az egyenlítésük után kapushibából kapták a második gólt.

A 90 perc legjobbjának Cristiano Ronaldót választotta a FIFA. A januárban (ismét) a világ legjobbjának választott portugál csillag gólt szerzett, sorozatban a hatodik nagy tornáján lőtt gólt, s ezzel beállította Jürgen Klinsmann csúcsát. Ugyanakkor láthatóan továbbra sem teljesen egészséges.

Az esti mérkőzések előtt világos volt a képlet: a belgák már továbbjutottak, ahhoz pedig csodának kellett volna történnie, hogy a dél-koreaiaknak erre esélye legyen. Ellenben az oroszok győzelmi kényszerben voltak az algériaiak ellen - döntetlennel az észak-afrikaiak mentek tovább.

Fabio Capello, akit sokat kritizált az orosz sajtó az elmúlt napokban, Kokorint és Kerzsakovot is a kezdő csapatba állította. Jó döntés volt, mert a 6. percben Dmitrij Kombarov, az előretörő balhátvéd klasszikus beadását Alekszandr Kokorin - aki az előző idényben többnyire Dzsudzsák Balázs helyén játszott a Dinamo Moszkva csapatának balszélén - tökéletes fejessel küldte a kapu jobb felső sarkába. 1994, az Oroszország-Svédország mérkőzés óta nem szerzett a Szbornaja ilyen gyorsan gólt világbajnokságon. Oleg Szalenko akkor a negyedik percben vette be Thomas Ravelli kapuját.

Az oroszok a folytatásban nagyon gyengén, az algériaiak közepesen játszottak. Feltűnő volt, hogy fejpárbajban rendre legyőzték a Szbornaját. A második félidőben fejesből született az egyenlítő, s mint kiderült, a továbbjutást hozó góljuk is: Szlimani kihasználta Igor Akinfejev rossz kifutását, hibáját.

Az algériaiak a világbajnokságok történetében először jutottak túl a csoportszakaszon, ami az egyéniségeket illeti, az 1982-ben kigolyózottnál lényegesen gyengébb játékosállománnyal. Fabio Capello négy éven belül kétszer is játszott aktuális csapatával az algériaiak ellen, de sem az angolokkal, sem az oroszokkal nem tudta legyőzni őket.

A játék képe alapján nyugodtan kijelenthető, hogy a szervezetlen, ötlettelen, egykedvű orosz csapat egyáltalán nem szolgált volna rá a továbbjutásra.

A másik mérkőzésen a tartalékos belga csapat az első félidő vége felé tíz emberre fogyatkozott, de a hajrában szerzett góllal így is legyűrte a dél-koreaiakat. Jam Vertonghen gólja az első olyan belga találat volt a vb-n, amelyet a kezdő csapatba állított játékos szerzett. A Vörös Ördögök százszázalékos teljesítménnyel jutottak be a legjobb tizenhat közé, ahol az Egyesült Államok válogatottjával találkoznak majd. 

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×