eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kokó Magyarországért fut New Yorkban

Példátlan biztonsági intézkedésekkel készülnek a szervezők a vasárnapi New York-i Maraton lebonyolítására, a tavaszi bostoni maratonon történt terrortámadás után. Az utcai futóversenyen Kokó, azaz Kovács István, volt profi ökölvívó is rajthoz áll. A sportember az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy a verseny útvonalát csak néhány napja ismerhették meg.

Kokó eddig két maratonon vett részt, Prágában és Budapesten teljesítette a 42 kilométeres távot. Ezekhez képest a New York-i szervezése merőben más, a szervezők már hetekkel a megmérettetés előtt felvették a kapcsolatot az indulókkal, és szinte napi rendszerességgel küldik nekik az újabb információkat például az útvonalról vagy a biztonsági intézkedésekről. "Ennek ellenére úgy érzem, hogy egy futónak egészen biztosan kényelmesebb a reptéri ellenőrzés, mely nagyon sokszor már idegesítő, és az embernek elveszi a kedvét akár az utazástól is. Itt nem érzem ezt a fajta őrületet" - tette hozzá a volt profi ökölvívó.

A futókat a legjobban az zavarja, hogy az eddigiekhez képest lényegesen kevesebb felszereléssel vághatnak neki a távnak, és menet közben sem kaphatnak semmit ismerőseiktől. "Az eddigi két maratonomat úgy teljesítettem, hogy viszonylag komoly felszereltséggel indultam neki. Volt nálam megfelelő mennyiségű folyadék, és mindkét alkalommal kedves barátom, illetve a feleségem segített nekem abban, hogy teljesítsem a távot. A 20-as és a 30-as kilométerkőnél vártak, kezükben a megszokott izotóniás italommal" - mondta Kovács István, majd hozzátette: a szabályzat értelmében egy futó sem vihet magával egy liternél több folyadékot a megmérettetésre.

A szállásról a starthoz való kijutás lényegesen több időt vesz majd igénybe, mert az eddigiekkel ellentétben nem egy-két órával a rajt előtt kell kiérni a helyszínre. Például ahhoz, hogy Kokó 10:05-kor el tudjon indulni a maratonon, az 5:40-es busszal kell Manhattanből a pár kilométerre lévő Staten Island-i startvonalhoz mennie.

A volt profi ökölvívó elmondta, a kiindulópont környékét reggel hétkor lezárják, ekkorra minden indulónak a helyszínre kell érnie. "Ez nem kellemes, viszont az az érzés, hogy az ember végigfuthat New York utcáin mindenért kárpótol!" - vélekedett Kokó, aki egy "I run for Hungary!", azaz "Magyarországért futok!" feliratú pólóban és egy magyar zászlóval a hátán vág neki a 42 kilométeres távnak. "Számomra nem fontos az időeredmény, az sem zavar majd, hogy ha a procedúra miatt 5-10 perccel több idő alatt érek be a célba." A verseny további 30-40 magyar indulóját is rosszul érintették a magasabb biztonsági készültség miatti kellemetlenségek, de ők sem aggódnak amiatt, hogy esetleg megismétlődhet a Boston maratonon történt tragédia.

A szervezők tájékoztatása szerint a biztonsági költségek megduplázódtak a korábbi New York maratonokéhoz képest. Ez például abban nyilvánul meg, hogy az indulók a teljes távot kordonnal elzárt útvonalon fogják megtenni, nem találkozhatnak testközelből a szurkolókkal. "Nem tudom, hogy ezt mennyire fogják tudni megoldani, ilyen még nem volt"- mondta a volt világbajnok. "El sem tudom képzelni, hogy az ember New York utcáin futva ne találkozzon szurkolókkal. Hiszen a New York maraton pont ezért is New York maraton; itt rocksztár az ember a szó szoros értelmében, 42 kilométeren keresztül. Ha ezt az élményt elveszik a futóktól, akkor a maraton élményét veszik el" - bosszankodott.

A verseny útvonala csak egy hete került nyilvánosságra, miközben eddig megszokott volt, hogy a hagyományos vonalon halad végig a városon. A mostani útvonal egyetlen apró változása a Verazzano-hídról való letérésnél van. Kovács István szerint részben fölösleges a fokozott készültség, hiszen ha valaki el akar követni valamit a maraton ideje alatt, az már régebben előkészítette az akcióját, vagy kibérelte azt az útvonal menti lakást, ahonnan bármit el tudna indítani. "Ha mást nem, legalább a szervezők elmondhatják magukról, hogy ők mindent megtettek annak érdekében, hogy ne történjen semmiféle terrorcselekmény vagy különleges esemény" - tette hozzá.

Külföldiként nagyon nehéz indulási jogot szerezni, mert limitálva van a más országokból érkező indulók száma. Kokó is a rendes nevezési díj többszörösét volt kénytelen kifizetni, hogy november 3.-án rajthoz állhasson New Yorkban.

A New York-i a legnehezebb maratonok közé tartozik. A visszavonult boxlegenda 3 óra 45 perc alatt tervezi teljesíteni a 42 kilométeres távot, de semmiképp nem akarja szenvedve átlépni a célvonalat. "Azt akarom, hogy a Central Park közönsége - remélem, lesznek ott magyarok is - egy mosolygó, piros-fehér-zöldbe öltözött és zászlót lobogtató Kovács Istvánt lásson célba érni."

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×