eur:
389
usd:
362.16
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Világbajnoki döntőbe került a magyar férfi vízilabda-válogatott

Szenzációs győzelmet aratott a magyar férfi vízilabda-válogatott a barcelonai világbajnokság elődöntőjében az olimpiai bajnok horvátok ellen. A csapat szombaton az aranyéremért játszhat.

Hol van már a szerbek elleni vereség, s az ausztrálok elleni döntetlen! A magyar válogatott az egyenes kieséses szakaszban megtáltosodott, s előbb a görögöket verte meg hat góllal (miközben a másik három negyeddöntő egy-egy góllal dőlt el), majd túljutott a horvátokon is. A délszláv szomszéd kezdte jobban a mérkőzést, az első negyed után 3-2-re vezetett. Már akkor is érezni lehetett, hogy az egyik csapatnak meg kell küzdenie a sorozatban kapott emberhátrányok okozta teherrel, s közben akciógólokkal "kénytelen" operálni. Ez volt a magyar. 

A második negyed már a magyar csapaté volt, a kívülről félelmetesen tüzelő Szívós Márton vezérletével fordított. A mérkőzés félidejében 6-5-re vezetett Benedek Tibor együttese, amely még kettős emberhátrányt is megszenvedett. Szívós mellett egy másik Márton, Vámos, no meg a kapus, az ihletett formában védő Nagy Viktor remekelt. 
A harmadik negyedben a legnagyobb magyar kapushagyományokat folytató, Jeney Pierre-t, Molnár Endrét, Szécsi Zoltán idéző Nagy Viktor - bocsánat a rossz szóviccért - már nem is nagy, hatalmas volt. Büntetőt védett, megbabonázta a horvátokat. A magyar csapat kétgólos előnnyel, 9-7-tel kezdhette az utolsó nyolc percet.
Az pedig maga volt a tömény izgalom. A horvátok, érvényesítve fizikai fölényüket, s kihasználva az emberelőnyöket, kiegyenlítettek, hiába védett Nagy Viktor újabb ötméterest, 10-10-nél utolérték a magyarokat. Három perccel a vége előtt egálból kezdődhetett szinte minden előről. Fontos volt, ki szerzi a következő gólt. Mit fontos, sorsdöntő. Két testvér, két olimpiai bajnok játszott össze: Varga Dániel pontos löbbölése után Varga Dénes húzta a horvát kapuba a labdát. A gól maga volt az a varázslat, amit lassan száz éve magyar pólónak nevez a világ.
Az utolsó percben is emberfórban támadhattak a horvátok, de nem lőttek gólt. A magyar csapat is kapott egy előnyt az utolsó 21 másodpercre, de akkor már senki sem akart támadni, tökéletesen megfelelt a labdaszárítás. A megfiatalított magyar válogatott óriási sikert elérve, talán nem túlzás, a várakozást messze felülmúlva, bejutott a világbajnoki döntőbe. 
Ez a siker - s még nincs vége a tornának - ékes bizonyítéka annak, hogy a generációváltás megtörtént, de magyar póló nélkül továbbra sincsen világelit. 
Magyarország-Horvátország 11-10 (2-3, 4-2, 3-2, 2-3)
A magyar góldobók: Vámos, Szivós 3-3, Varga Dénes 2, Gór-Nagy, Madaras, Bedő 1-1

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×