eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"A vívócsalád minden tagja együtt ünnepelhet"

A vívó-világbajnokság sikerének legfontosabb mérőszáma a magyar csapat eredményessége lesz, ez azonban nem a szervezőkön múlik - hangsúlyozta Vékássy Bálint, a szervezőbizottság elnöke.

A szervezőbizottság elnöke a Gólvonal című sportmagazinban elárulta, hogy legalább ezer indulóval és több mint háromezer akkreditálttal számolnak, az érkezők elhelyezése ugyanakkor nem jelenthet gondot. Egyúttal örömtelinek nevezte, hogy a kerekesszékesek az épekkel azonos eseményen és a tervek szerint szintén a Syma csarnokban küzdhetnek az érmekért.

Az augusztus 5-én kezdődő világbajnokság anyagi hátteréhez nagyban hozzájárul a 180 millió forintos állami támogatás, vannak azonban további pillérei is a bevételi oldalnak: a nevezési díj, a részvételi díj, a szponzori támogatás, a jegyeladás, az ajándéktárgyak értékesítése, illetve néhány további tétel - sorolta Vékássy Bálint.

A szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy a július 28-i Formula-1-es Magyar Nagydíj után egy héttel a fővárosi szállodák vélhetően már nem lesznek túlterheltek, így a külföldiek elhelyezése nem jelenthet gondot.

"Arra számítunk, hogy a nevezők száma ezer felett lesz: 700-750 vívó lehet érintett az egyéni versenyekben, többen csak csapatban indulnak, a kerekesszékesek száma pedig 100 és 150 között alakulhat. A hivatalos kísérők további 60 százalékkal emelik a létszámot, és nem szabad elfeledkezni a sajtó képviselőiről, a VIP-vendégekről és a szervezőkről sem. Úgy számolunk, hogy a MOL vívó-világbajnokság akkreditáltjainak száma biztosan 3000 fő felett lesz" - jelentette ki az InfoRádió Gólvonal című sportmagazinjában.

A helyszínről azt mondta: korábban ugyan felmerült a Papp László Sportaréna, de végül a Syma csarnok mellett döntött a szervezőbizottság.

"Eredetileg novemberre tervezték a világbajnokságot, augusztusban azonban nehezen lehetne elég nézőt becsalogatni a Sportarénába, foghíjas lelátók mellett nehéz a hangulatot garantálni, miközben a létesítmény bérlésének költsége közismerten igen magas. Ráadásul minden versenyt biztosan nem lehetett volna ott tartani, mi viszont azt akartuk és akarjuk, hogy lehetőleg a kerekesszékes vívók is a többiekkel azonos helyszínen küzdjenek meg. A Syma csarnok viszont a mérete és a kialakítása miatt is ideális választás" - emelte ki Vékássy Bálint, aki nem titkolta, hogy a két említett helyszín mellett a Millenáris is szóba került.

"Nagyon örülünk, hogy első közép-kelet-európai országként integrált vívó-vb-t rendezhetünk, így a vívócsalád minden tagja együtt ünnepelhet. Ez ugyan többletmunkával jár, de nem jelent különleges próbatételt, mert a szervezőbizottság vezetői 2011-ben kajak-kenuban az első integrált világbajnokságot készítették elő és bonyolították le Szegeden" - jegyezte meg Vékássy Bálint.

A főszervező emlékeztetett, hogy a Nemzetközi Vívó Szövetség helyszínkijelölő döntésében a színvonalas pályázati anyag mellett az érzelmi oldalnak is fontos szerepe volt, hiszen olyan ország kapta a centenáriumi rendezés lehetőségét, amely száz éve a szervezet alapítói között volt.

Vékássy Bálint az InfoRádió sportműsorában arról is beszélt, hogy a vb hazai megítélése a magyar vívók szereplésén áll vagy bukik, erre azonban nincs befolyása, így az esélylatolgatást inkább a szakemberekre és a sportolókra hagyja.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×