eur:
389.63
usd:
363.63
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mitől égnek ki a fiatal sportolók?

Egy angol tanulmány azt állapította meg, hogy a túlzott elvárások miatt a profi klubok fiatal sportolóinak többsége hamar a kiégés jeleit mutatja. Lénárt Ágota sportpszichológus szerint a gyereksportolókat főleg a mozgás öröme és a barátkozás motiválja, a túlzott eredménykényszer miatt sokan megakadnak a fejlődésben.

A korai versenyeztetés és a magas elvárás megakasztja a fiatal sportoló fejlődését és korai kiégéshez is vezethet. Első körben a fiatal teniszezőkön vették észre ennek a jeleit, miután már gyerekként is sokat kellett versenyezniük - mondta az InfoRádió által megkérdezett sportpszichológus.

Lénárt Ágota kiemelte: nincs arányban a gyermek terhelhetősége és versenyeztetése. Ha normálisan fejlődnek, akkor másra van igényük 12 éves korukig.

Motivációs listájuk élén nem a versenyzés áll, hanem azért sportolnak, hogy megtanulják a mozgásokat, jól érezzék magukat és barátokat szerezzenek. Egy okos edző meg tudja oldani, hogy a gyerek élvezze a sportot, de ez nem mindig jellemző - fejtette ki.

A sportpszichológus példaként említette, hogy Barcelonában a focistáknak 12 éves korukig nincs tétmeccs, csak az a fontos, hogy technikailag elsajátítsák az alapokat. Lénárt Ágota szerint Magyarországon is sok tétmérkőzésük van a gyerekeknek, amitől elfáradnak.

A megcsömörlés jele lehet, ha a gyerek kedvetlenné válik, visszahúzódik vagy agresszív lesz, romlik a teljesítménye és a koncentráció - tette hozzá.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem volt olyan alacsony a hazai ingatlanbefektetési piac forgalma, mint 2023-ban. A mintegy 600 millió euró 38 százalékos visszaesést jelent a megelőző évhez képest. A csökkenés közepette viszont tovább emelkedett a magyar befektetők aránya, elérve a 82 százalékot. Ezzel párhuzamosan az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben is emelkedtek a hozamok, miután a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet továbbra is kivárásra ösztönzi a befektetőket. Mindez azonban nem magyar sajátosság, Nyugat-Európában is hasonló folyamatokat látunk, ahol az elmúlt két évben a kelet-közép-európainál is jelentősebb ingatlanérték-csökkenések mentek végbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×