eur:
389.52
usd:
363.33
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Héraklész Gála: Joó Abigél és Tótka Sándor a legjobb

A cselgáncsozó Joó Abigél és a kajakos Tótka Sándor érdemelte ki a 2012-es év legjobb utánpótláskorú sportolója elismerést, amelyet IX. Héraklész Díjátadó Gálán vehettek át péntek este.

A hagyományos rendezvényen a tavalyi korosztályos Európa- és világbajnokságokon legeredményesebben szereplő utánpótláskorú versenyzőket, valamint edzőiket jutalmazták. A gálára idén először került sor az immár az egész hazai sportélet irányításáért felelős Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szervezésében.

"A magyar sportolók londoni olimpiai eredményei egyben a 2001-ben elindított Héraklész program sikerét is jelzik" - hangsúlyozta köszöntőjében Borkai Zsolt, a MOB elnöke. Utalt arra, hogy a pekingi és a londoni játékokon induló magyar versenyzők között nagyon sokan voltak héraklészesek. Az elnök megköszönte a munkát azoknak a fiataloknak és szakembereknek, akik elérték a sikereket, eljuttatták a magyar sportot a jelenlegi magas szintre. Borkai Zsolt kitért arra is, hogy a kormány döntésének köszönhetően a magyar sport ez év közepétől több olimpiai sportágon keresztül 15 milliárdos állami támogatáshoz jut, és ez az utánpótlás-nevelés feltételeit is jelentősen javítani fogja.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára köszöntőjében kitért rá: lényeges, hogy a kormány elismerje a tehetségeket és a sportteljesítményeket, mert ezek Magyarországot erősítik.

A nőknél Joó Abigél annak köszönheti elsőségét, hogy tavaly az U23-as és a felnőtt cselgáncs Európa-bajnokságon is győzött, a londoni olimpián pedig az ötödik helyen végzett. Tótka Sándor pedig azzal lett a legjobb, hogy három aranyéremmel tért haza a 2012-es ifjúsági kajak-kenu Eb-ről.

A kettő-négy tagból álló kiscsapatok között a Szatmári András, Ravasz Etele, Csaba Márton Bence, Valkai Ferenc összeállítású férfi kardválogatott végzett az élen, amely 2012-ben a junior világbajnokságon arany-, az Eb-n pedig ezüstérmes lett. A nagycsapatok kategóriájában pedig a junior világbajnoki második férfi vízilabda válogatott bizonyult a legjobbnak.

A Héraklész Gálák történetében először osztottak ki díjat a nem olimpiai sportágak utánpótlás korú versenyzőinek. Itt két junior világbajnok kick-boxos, Éltető Daniella és Andó László érdemelte ki a legjobbaknak járó elismerést.

A MOB, a Decathlon és az utánpótlássport.hu honlap által alapított Hónap műhelye-díj apropóján az Év műhelye-díj nyertese a Vasas SC vívó szakosztálya lett, amely kétmillió forintos támogatásban részesült.

A 2001-től működő, Héraklész Bajnok- (14-18 évesek), valamint Csillagprogram keretében (18-23 évesek) 20 sportágban évente csaknem 1800 tehetséges sportoló kap rendszeres állami támogatást. A héraklészes versenyzők az elmúlt évtizedben a korosztályos nemzetközi viadalokon mintegy másfélezer érmet nyertek. A londoni olimpián aranyat szerzett sportolók közül korábban Berki Krisztián, Gyurta Dániel, Kozák Danuta, Szilágyi Áron, Dombi Rudolf, Szabó Gabriella és Risztov Éva vett részt a programban.

A 2012-es legjobbak:
nők:
1. Joó Abigél (cselgáncsozó)
2. Márton Anna (kardvívó)
3. Sztankovics Anna (úszó)

férfiak:
1. Tótka Sándor (kajakos)
2. Szatmári András (kardvívó)
3. Lám Bálint (birkózó)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×