eur:
389.45
usd:
363.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mit mondott Kemény Dénes a játékosairól?

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kemény Dénes, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya egyenként értékelte játékosai teljesítményét és szerepét a bronzéremmel zárt hollandai Európa-bajnokságról. Az alábbiakban a szakvezető szavait idézzük a csapat hivatalos honlapja, a vlv.hu segítségével.

Baksa László

- Én úgy gondolom, hogy a teljesítményével már évek óta rászolgált arra, hogy világversenyen részt vegyen. Valahogy mindig a közös felkészülés során - most csúnyán mondom - játszotta ki magát a tizenhármas jelölést megelőzően. Nem igazából értettem soha. Én sokszor szerettem volna, hogy ahhoz, hogy kipróbálhassam téthelyzetben, verekedje be magát, de a sport igazságossága arról szól, hogy ha ez nem sikerül, én csak azért nem adok neki "előleget", hogy más rovására vigyem. Most olyan helyzet alakult ki, hogy nagyobb eséllyel harcolt meg a bekerülésért, ez talán meg is nyugtatta, és úgy gondolom, hogy az Európa-bajnokságon jó teljesítményt nyújtott. Mondom ezt annak ellenére, hogy néhány olyan gólt kapott az elődöntőben, amely a tudásához képest méltatlan, ezeket megbeszéltük, de összességében az elődöntőben is volt néhány nagyon jó, bravúros védése. Tehát nekem most, hogyha majd Londonra kell jelöljek, az, hogy Lacika játszott az Európa-bajnokságon, és az, hogy ennyi meccsen játszott és ennyit, mindenképpen komoly támpont lesz.

Szécsi Zoltán - Úgy védett, mint ahogy szokott. Amikor nem volt olyan nagyon fontos, akkor kapott egy-két védhető gólt. Amikor fontos volt, akkor előszedte az összes tudományát. Sajnos nem volt szerencséje egy konkrét védésnél, ami az elődöntő szempontjából nagyon lényeges volt. Nem is tudom, valahogy olyan furcsán jött ki, mert ugyanaz a lövés eltalálhatta volna a vállát, mellét, ehhez képest a karjához jött, és nagyon épphogy csak becsurgott, de ebben végképp nem hibáztatható, ez előfordulhat. Ez egy nüansz ugye, de jó néhány meccsen nagyon jól védett.

Biros Péter - Szerintem elegendően önkritikus, hogy ő tudja, nem kell neki mindig úgy játszania, mint a bronzmeccsen, de annak a 70-80 százalékát, álmából felkeltve is tudnia kell. Most volt olyan meccs, hogy ez neki így nem sikerült, de hát Péter is küzdött fizikai problémákkal a felkészülés alatt, még az is előfordulhatott volna, hogy nem vesz részt az Európa-bajnokságon. Olyan két héttel az EB előtt dőlt el, hogy rendben van, és tud játszani. Maximálisan elégedett vagyok vele, emberből van ő is. Azt, amit a bronzmeccsen láttunk tőle, annak a háromnegydét ő bármelyik meccsen tudja hozni, és biztos vagyok benne, hogy Londonban így is lesz.

Hárai Balázs - 2009 óta az összes világversenyen játszott, de igazából az áttörés nyáron volt nála Sanghajban, amikor is nagyon jó teljesítményt nyújtott. Nagyon sok fontos, jó momentuma van védekezésben, nagyon jól úszik vissza, mert gyors, távolról is gólveszélyes, centerben pedig a centermunkát el tudja végezni, amiben benne van a kontrafaulttól kezdve a lőtt gólig, a kiharcolt kiállítás, még egy-egy assziszt is, ha ráugranak ketten, és odaadja az üres játékosnak. Sanghajhoz képest talán minimálisan gyengébb teljesítményt nyújtott, de hozzá kell tenni, hogy közel két hét a felkészülésénél "kényszermunkában" zajlott, tehát amit egy fájó könyökkel lehetett csinálni, azaz labdázni nem nagyon, azaz úszni nem nagyon, gyorsúszni nem nagyon - így kellett játsszon. Elégedett vagyok vele.

Hosnyánszky Norbert - Nagyon hasznosan és nagyon megbízhatóan játszott az egész Európa-bajnokságon. Ugye van egy kényszerposztja, amikor a középcsatárt kell semlegesítse, ezt tanári módon oldja meg. Elöl megbízható, nem szokott rossz döntéseket hozni, most már levetkőzte azt is, hogy hajlamos néha ilyen lövésszerű mozdulattal meglepni a társat egy átadással, amit olyankor általában elveszítünk. Volt néhány rossz lövése, de ehhez képest is azt hiszem, nagyon magas lövőszázalékot produkált. Talán egy-két gól benne ragadt. Pont az elődöntőben is, de vele is elégedett vagyok.

Katonás Gergely - Meglepetésre került a csapatba, korábban úgy gondoltam, nem lesz nagy esélye a közös munkában arra, hogy beverekedje magát. Sokszor nem is tudtam azt játszatni vele, amit az Európa-bajnokságra terveztem, a sérülések miatt kellett más poszton játsszon. De Gergő, túl azon, hogy megtette azt, amit én elvártam tőle - sajnos mindig minden csapatnak megvan egy olyan játékosa, akit amikor az ellenfél centerén az edző játszat, a bírók alig várják, hogy ő legyen ott, és előszeretettel küldik ki. Ezt ő nagy büszkeséggel vállalta ezt a feladatot, ugyanakkor benne volt az is, hogy elöl nagyon jól feltalálja magát, mert azért ő vénájában egy csatárpólós, csak egész jól védekezik, ezért játszattam őt azon a poszton. Olyan mérkőzéseken ez kiderült, ahol olyan nagyon nagy jelentősége nem volt, de kiderülhetett volna, ha szükség lett volna bármilyen oknál fogva (sérülés vagy kipontozódás) nehezebb meccseken is. Ez egy lehetőség volt, azért volt fontos, hogy ott legyen, de nem volt rá szükség.Kásás Tamás - Tamásnak is hullámzott a teljesítménye - egy mérkőzésen belül is, mérkőzések között is. Én láttam már egy ilyet, mégpedig a 2007-es világbajnokságon, hogy a messiásként visszatérő Benedek Tibi végigszenvedte a melbourne-i vb-t, és nem tudta azt hozzátenni a csapat legfontosabb meccsein a csapatjátékhoz, amit szeretett volna, de közben azért nagyon hasznos volt.

Tehát én úgy gondolom, hogy Tamás rengeteg mindenben nagyon hasznos volt, de biztos vagyok benne, hogy sem ő, sem a szurkolók nem ennyit, hanem ennél többet vártak tőle. De hogyha visszaemlékszünk Tibor esetére, ez aztán Tibornál a következő évre, az olimpiára teljesen beérett. Tehát én biztos vagyok benne, hogy Tamás lényegesen jobbat fog teljesíteni nyáron. Amikor kiderült, hogy Tamás játszani fog, azt mondtam, hogy csak akkor fogja tudni azt a segítséget megadni, hogyha az összes többi játékos ugyanazt a teljesítményt nyújtja, mint előzőleg. Nem vagyok száz százalékig biztos, hogy ez így volt, illetőleg biztos, hogy nem volt így, de nem tudom, hogy ebben mennyi köze volt annak, hogy Tamás visszatért vagy sem. Úgy gondolom, hogy van most időnk arra, hogy ennek a tapasztalatait analizáljuk, és nyáron Tamás a sanghaji szintű, színvonalú csapathoz képest pluszban legyen és ne hullámzó.

Tamás egyébként a legkevésbé hajlamos arra, hogy viselkedésével, kisugárzásával azt sugallja, amit sugallt róla a teljes magyar közvélemény, élén az újságírókkal, és hozzá még a szurkolókkal is. Õ nem ilyen. Õ bármilyen fáradt, bármennyire is pihenésre lenne szüksége, hogyha van egy csapatfeladat, akkor rettenetesen vigyáz arra, hogy ne legyenek sztárallűrjei, hogy ő semmit ne kérjen. Ilyenkor annak drukkol, hogy én valamilyen oknál fogva az egész csapatot küldjem pihenőre, mert akkor ő megkapná azt, ami neki szükséges, de ő tizedmásodpercig nem merne a játékosok között kivételezettnek tűnni, mert nem olyan lelki alkat. Szeret egy lenni a sok közül, az más kérdés, hogy a teljesítményében nem egy a sok közül, hanem egy kiemelkedő.

Mindenki nagyon boldog volt, hogy Tamás visszatért, még azok a játékosok is, akiknek így esetleg kérdőjelessé vált a csapatba kerül-e. Mindenki nagyon boldog volt, egyfelől, mert egy nagyon szeretetre méltó játékos, nagyon szeretetre méltó sportember, szeretetre méltó barát minden játékosnak. Tehát pontosan azok a játékosok, akik egyébként a posztján is játszanak, tudomásom szerint inspirálták arra, hogy ezt a döntést meghozza. Bármennyire is úgy gondolta a sajtó, hogy én "kimesterkedtem", hogy Tamás visszajöjjön, ez nem így volt. Én egyért dolgoztam, maximálisan szerettem volna, hogy visszajöjjön, de ezt egy tizedmásodpercig sem akartam neki kifejezni, mert úgy gondoltam, hogy a visszatérése csak akkor jó, hogyha ő akarja. Próbáltam olyan csapatszellemet, olyan csapatjátékot kialakítani a magyar válogatottal, ami Tamásnak étvágygerjesztő lehet arra, hogy ide visszajöjjön. Nekem ez volt ebben a szerepem, de a döntés az övé volt. Ha esetleg hallgatott valakire, az néhány játékostársa. Tehát itt mindenki örült annak, hogy visszajött, ezt száz százalékig tudom állítani.

Kiss Gergely - Tartom, hogy olyan agya van, mint a tank, tehát olyan vastag páncélzat veszi körül az agyát, hogy semmiféle behatás nem befolyásolja. Õ koncentrál, megy előre a dolgában, ha csinál hibát, csinál, mert sportember, de bármikor benne van a gátlás nélküli győztes momentum. Úgy gondolom, hogy mindenki előrelépett nyárhoz képest, ő kifejezetten, mert azok a védekezési félreértések vagy elnézések, amik előfordultak vele nyáron, nullára vagy minimumra redukálódtak. Elöl támadásban pedig nyáron is zseniális volt, és érdekes módon - gólzsákokra egyébként jellemző a korral, - egyszerre tud nagyon jól játszani, amikor sok gólt lő, meg olyankor is amikor nem, mert nagyon jól olvassa a játékot és nagyon jól lehet rá támaszkodni az egész csapat döntései során.

Madaras Norbert - Norbi az egyik olyan játékos, aki alulteljesített a tudásához képest, meg fogom vele beszélni. Már egy-két szót váltottam vele. Végig vártam, hogy mikor robban, mindig lassan szokott. Általában a felkészülés végére ez megtörténik, és attól kezdve utolsó felkészülési meccseken is, és a világversenyen is nagyszerűen játszik. Most nagyon kevés felkészülési meccsünk volt, gondoltam, hogy majd a világversenyen. Hát a világversenyen, az Európa Bajnokságon olyan közepesen kezdett, és amikor vártam, hogy a közepesből jobb lesz, akkor hullámzó lett. Voltak jobb momentumai, voltak kevésbé jók. Semmi probléma, az a fontos hogy nyáron játsszon úgy, ahogy az előző világversenyeken játszott.Steinmetz Ádám - Ádámmal érdekes módon nem nyáron, a műtéthez még közel, hanem most volt nagyobb probléma összeszedett egy nyaksérülést egy edzőmeccsen Varasdon és nagyjából végigkísérték a fájdalmai a mérkőzéseken az Európa-bajnokságon. Én úgy gondolom, hogy kiválóan beilleszkedett a csapatba és nagyon-nagyon jó párost alkot Hárai Balázzsal. Ténylegesen csak az a dolgom, ami ritkán volt a magyar válogatott kispadján, hogy ránézek az arcukra, s aki pirosabb, az pihen, aki frissebb, az játszik. És nem befolyásolja a csapat teljesítményét, hogy éppen melyikük van a vízben. Ez nem azt jelenti, hogy egyformán teljesítenek, ebben is van eltérés vagy hullámzás, egyik meccsen az egyiknek megy jobban, másik meccsen a másiknak. De addig, ameddig Pufi, Hárai Balázs könyökével bajok voltak és nem játszott, Ádám emberfeletti munkát végezve nagyon-nagyon jó formába került - akkor jött sajnos az a nyaksérülés. Lehet, hogy ha ez nem jön, még lényegesen jobban játszott volna az Európa-bajnokságon. De úgy gondolom, hogy a centereinkre ugyanúgy, mint a vb után mondtam, egyáltalán nem lehet panasz. Hátul is, elöl is nagyon jót nyújtottak.

Szívós Márton - Marcinak szerintem az utóbbi idők egyik legjobb világversenye volt ez, habár azt kell hogy mondjam, Zágrábban is nagyon jól játszott. Föltalálja magát a szerepkörében, bármilyen poszton bevethető, bárhol tud a csapatnak segíteni és fantasztikus csapatember, minden játékos támogatást, erőt kap tőle. Nagyon fontos szerepe van a csapatban.

Varga Dániel - A válogatottbeli szerepe eltérő a klubjaiban nyújtott játéktól. Nálam sokat kell az ellenfél centerét semlegesítse, ennek az az oka, hogy nagyon jól, nagy előnnyel tud hat-ötös emberelőnyt kialakítani az ellenfél kapuja előtt, sőt, sokszor nem hat-ötös hanem sokkal nagyobb gólhelyzetet, mert egyedül meg tud érkezni, leelőzi az egész mezőnyt. Na most, ha nem azon a poszton játszana, akkor nem ez történne. Õ az egyike azoknak, akik elvállalják ezt a szerepet is, mint előbb említettem, Hosnyánszky is, vagy Kásás is elég sokszor fogta most az ellenfél centerét. Õ a kettőt össze tudta mindig egyeztetni, most én úgy gondolom, hogy a teljesítménye valószínűleg az ujjsérülésével lehet összefüggésben, amit sajnos nagyon sokára vettek észre és három vagy négy héttel később lett megoperálva az ujja, mint kellett volna. Dani hajlamos a sérüléseket követően nagyon lassan visszatérni a saját szintjére, ezt már többször tapasztaltam nála. Meg voltam győződve, hogy a rutinja miatt ez a szeptemberi sérülés most pont fordítva fog nála jelentkezni, azaz olyan játékéhség lesz benne, hogy amikor fölépül, nagyon jól fog játszani. Sajnos visszatért a szokásos, hogy nem volt még közel sem formában, ahhoz képest, amit tud, úgyhogy mindenképpen biztató hogy egy igazi Varga Danival sokkal jobbak leszünk nyáron.

Varga Dénes - Még mindig cseng a fülemben a régebbi görög szövetségi kapitány szava, hogy "ő egy ékszer". És ékszer létére kifényezte magát, csillogott-villogott. Volt egy pár elkerülhető ítélet, amit hátul összeszedett és ezzel ugye emberhátrányt kreált. Ezt le kell vetkőzze, mert nála ez sokszor emocionális alapú, van valami baja. De az a baj nem lehet fontosabb, mint a csapat baja. De elöl bármikor képes döntő jelentőségű megoldásokra, szinte hiba nélkül játszott támadásokban, és védekezésben is hozta nagyjából azt amit kell.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×