eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szélig Viktor: Minden adott a győzelemhez

A szurkolók után a magyar jégkorong-válogatottnak is élvonalbelivé kellene válnia - mondta az InfoRádiónak Szélig Viktor a vasárnap kezdődő budapesti divízió I-es világbajnokság előtt. A csapatkapitány kiemelte: a mostani csapat erősebb a tavalyinál, és minden adott ahhoz, hogy megismételje a szapporói csodát.

Két győzelemmel és három vereséggel zárta a felkészülési meccseket a válogatott. Hogyan értékeli ezt az időszakot?

Nem az eredmény volt a fontos a felkészülési meccseken. Erős ellenfelekkel játszottunk, az volt a cél, hogy mindenki meg tudja mutatni magát a szövetségi kapitánynak, egy jót játsszon, erre pedig tökéletes alkalom volt az öt találkozó. Az ukránoktól kétszer kikaptunk, de a második meccsen már jól játszottunk, vasárnap a hollandok ellen is hasonló tempóban kell kezdeni a világbajnokságon.

Okoz-e bizonytalanságot, hogy még húzódik a végleges keret kijelölése?


Ez mindig feszültséggel jár. Örülök annak, hogy ez a kérdés egyáltalán felvetődik, hiszen már annyira széles a bázis, akkora a válogatási lehetőség, hogy a végén olyanok maradnak ki, akik korábban sokat hozzátettek a válogatott sikereihez. Másrészt viszont sajnálom, hogy olyanok hiányoznak a vb-ről, akikkel korábban több nagy csatát megéltem, de el kell fogadni, ha egy fiatal jobb, akkor ő fog játszani.

Csapatkapitányként mennyire kell motiválni a fiatalokat?

Kellően motiváltak lesznek a vb alatt. Van olyan, akinek ez lesz az első vb-je, más pedig az első hazai viadalára készül, tehát mindenkinek óriási esemény lesz a budapesti torna. Az lesz a fontos, hogy ne ragadja el őket a környezet és a hangulat, hanem igyekezzenek kihozni magukból a maximumot, ahogy korábban is, és úgy teljesítsenek, amivel kivívták a kerettagságot.

Említette, hogy a válogatott egyúttal baráti társaság is. A csapategység mekkora előnyt jelent majd?

Pozitív dolog az, amikor nemcsak azért harcolunk a másikért, mert ugyanolyan mez van rajta, hanem mert fontos is a számunkra. Előny, hogy vannak olyanok, akikkel már fél szavakból is megértjük egymást. Ez a szapporói vb-n is fontos volt. Az összeszokottság és kohézió leginkább akkor segít, amikor bajban vagyunk, és jobb teljesítményt kell nyújtani.

Milyen hatása lesz, hogy a japánok visszalépése miatt három napos szünetet kap a válogatott a torna közben?

Sajnálom, hogy nem tudnak részt venni a tornán. Ezáltal egy riválissal kevesebb lesz, de a meccsek ritmusa megtörik, és a presztízséből is veszít a vb. A szövetségnél már próbálták úgy szervezni a felkészülést, hogy hasonló terhelést kapjunk.

1992 óta szerepel a válogatottban. Ez a mostani együttes erősebb annál, amely 2008-ban kivívta a feljutást?

A szapporói csapattal nehéz összehasonlítani, mert az egy győztes válogatott volt, tehát erre a vb után lehet konkrét választ adni. A tavalyinál erősebbnek tartom, támadópotenciálban jobbak vagyunk, Szuper Levente is csatlakozott a kerethez, így két remek képességű kapusunk van. Minden adott ahhoz, hogy olyan csapat legyen ez, mint a szapporói volt.

A hazai pálya mekkora előnyt jelenthet?

Óriási segítség lesz. A svájci A csoportos vb-n látszott, hogy szurkolásban már ott vagyunk az elit szintjén. Remélem, hogy ehhez a csapat is hozzá tudja tenni a magáét, és a torna végére nemcsak a drukkereink, hanem mi is A csoportosok leszünk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×