eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Rövidpályás úszó Eb: arany és ezüst a pénteki magyar mérleg

Az első nap két aranya után pénteken egy újabb arany- és egy ezüstérem jutott a magyar úszóknak az eindhoveni rövidpályás Európa-bajnokságon.

Verrasztó Dávid már délelőtt is jelezte, egyértelmű esélyese a 400 m vegyesnek, hiszen másodpercekkel úszott jobbat a többieknél - egészen a mellúszásig azonban még akár izgulni is lehetett délután, hiszen a 200-at nyerő német Yannick Lebherz olykor egy testhosszal is vezetett előtte. Ám a második mellhosszon már látszott, hogy újabb magabiztos sikert könyvelhet el a Verrasztó-család: a nyitónapon 200 m vegyesen Európa-bajnok Evelyn után a báty, Dávid végül több mint kétmásodperces előnnyel nyerte meg a számot, s állhatott a dobogó tetejére a 2005-ös ifi Eb után újra, a felnőttek között pedig először.

Kapás Boglárka is elsőként csapott a célba 800 gyorson, igaz, a délelőtti, úgynevezett "lassabb futamban" indult Federica Pellegrini gyorsabb volt a délutániaknál, s mivel a két futam eredményei együtt számítanak, a magyar tini végül ezüstérmesként zárt - ami így is fantasztikus eredmény (az olasz világklasszisnak korábban nem volt értékelhető ideje 800 m gyorson rövidpályán, így nevezési idő nélkül sorolták be, ezért került a délelőtti etapba). Az ifjúsági olimpia legeredményesebb magyar versenyzője igen kellemes meglepetést szerzett: élete első felnőtt Eb-jén éremmel mutatkozott be, 10 másodpercet javítva egyéni legjobbján.

Verrasztó Evelyn ismét kitett magáért, a 100 méteres vegyesúszásban a legjobb idővel kvalifikálta magát előbb a középdöntőbe, majd délután a szombati fináléba - egyedüliként úszott egy percen belül a mezőnyben -, bár édesapja, Zoltán amondó, a holland Schreudert nehéz lesz megfogni.

Ami a többieket illeti, a csütörtökön 200 m pillangón Európa-bajnok Jakabos Zsuzsannának 100 m vegyesen, Takács Krisztiánnak 100 m gyorson és Dara Eszternek 50 m pillangón ezúttal a középdöntő volt a végállomás.

"Alapvetően nem a győzelem izgatott, hanem az időeredmény - nyilatkozta Verrasztó Dávid diadala után. - Persze, jó érzés nyerni, de ha nagyon el lennék maradva a világ legjobbjaitól, akkor semmit sem érne ez az első hely. Az a lényeg, hogy most jobb időt úsztam, mint tavaly ilyenkor Moszkvában, a szuperdresszben, erre lehet építeni a világbajnokságig, miközben tudom, vannak még nálam jobbak a mezőnyben. Számomra az a legfőbb motiváció, hogy a lehető legközelebb kerüljek hozzájuk. Úgy gondolom, amit ma elterveztem, sikerült megvalósítani, talán egy picit lassabban kezdtem, és a gyors is lehetett volna jobb a végén, de jobban szeretek úgy úszni, ha valakire tapadni kell, mint így, hogy egyedül megyek elöl - ez nekem teljesen szokatlan."

Kapás Boglárka így látta: "Arra egyértelműen készültem, hogy megnyerem ezt a délutáni futamot, viszont arra nem számítottam, hogy a két délelőtti eredmény közül az egyiknél sikerül jobbat úsznom. Az időm engem is meglepett, én 8:20 környékére számítottam, aztán amikor felnéztem az órára, alig akartam hinni a szememnek, hogy az ír lányt meg tudtam előzni. Már persze csak azután, amikor kissé szédelegve megkerestem a nevem az eredményjelzőn, mert teljesen kiúsztam magam, ennél többre nem igazán lettem volna képes. A taktikám az volt, hogy négyszázig haladok a mezőnnyel, aztán a táv második felében iramot váltok - ezt sikerült megvalósítani. Kérdezték, hogy ha együtt úszom Pellegrinivel, akkor utol tudtam volna-e érni, elvégre három másodperc nem annyira sok nyolcszázon. Erre azt tudom mondani, hogy ha ő is délután áll rajthoz, nyilván másként reagál esetleg, azaz szerintem nem lehetett volna megfogni. Úgyhogy nagyon-nagyon boldog vagyok ezzel az ezüstéremmel!"

Az édesapa, az egykori nagyszerű úszó, Verrasztó Zoltán ekként értékelt: "Úgy gondolom, Dávid a jelen állapotának megfelelő teljesítményt nyújtott, vagyis fáradtan versenyzett, de megvalósította mindazt, amit elterveztünk. Különösen a mellúszásának a második fele tetszett, ott nagyon jól jött, ha valaki tudott volna menni vele, még jobb időt érhetett volna el, de így sem panaszkodhatunk, bár nem sokkal 4:03-on belülre vártam. Engem, apaként természetesen büszkeséggel tölt el, hogy életében először aranyérmes lett a felnőttek között, ugyanakkor a leglényegesebb mégiscsak az, hogy ismét sikerült előrelépnie az időt tekintve. Egy úszónál ugyanis az az elsődleges mérce, hogy mennyit fejlődik: ha jobbat úszik annál, amit korábban ilyenkor, akkor az első sikert máris elérte, hiszen legyőzte önmagát. Aztán hogy a többieket is sikerül-e, az már nagyon sok minden mástól is függ - örülök, hogy ma mindkettő összejött."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×