eur:
388.41
usd:
360.51
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Elhunyt Móna István

Hatvankilenc éves korában szerdán elhunyt Móna István olimpiai bajnok öttusázó, vívó, edző, sportvezető - közölte a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Öttusa Szövetség.

Az 1960-as évek öttusa aranycsapatának tagja az elmúlt két évben több alkalommal esett át agyműtéten, az utolsó néhány hete volt, de már nem lehetett megmenteni az életét.

Édesapja ismert középtávfutó volt Nyíregyházán, ő azonban nem nagyon kedvelte a futást, a páston érezte igazán elemében magát, vívásban válogatottságig vitte. Öttusában igazi csapatemberként szerepelt Balczó András és Török Ferenc társaságában, világbajnoki címet szerzett 1963-ban, 1965-ben, 1966-ban és 1967-ben, egyéniben egyszer negyedik, kétszer ötödik volt. A tokiói olimpián fegyelmi ügye miatt nem indulhatott, de azután Mexikóban, 1968-ban tagja volt az aranyérmes csapatnak, egyéniben pedig hetedik lett.

Jó humorú, örökösen tréfára hajló sportemberként ismerte mindenki. Élete utolsó jelentős szakaszában inkább a vívás körül tevékenykedett, nagy örömöt okozott neki, amikor 60. születésnapján, Sydneyben a párbajtőröző Nagy Tímea olimpiai bajnokságot nyert. Nevelt fia, Kulcsár Krisztián Barcelonában és Athénban tagja volt az ezüstérmes párbajtőrcsapatnak, 2007-ben, Szentpéterváron pedig egyéni világbajnok lett.

Móna István tavaly jelentkezett egy önéletrajzi kötettel. Az Élettusa - három tételben című írásban elsősorban szeretett sportágaihoz, az öttusához és a víváshoz kötődő éveit vette számba, de civil életéről is őszintén vallott.

Versenyzői pályafutásának befejezését követően sportvezetőként, menedzserként is maradandót alkotott, az elmúlt húsz év legsikeresebb vívószakosztályát alakította ki a Honvédban.

"Fiatal korunkban kezdődött ötvenéves barátság kötött össze bennünket, az öcsém meg én álltunk talán a legközelebb hozzá a barátok közül - mondta az MTI-nek Török Ferenc. - Hosszú ideje volt már beteg, számítani lehetett erre, de természetesen így is nagyon megvisel, ami történt. A magyar sport sokat veszít a halálával, mert amellett, hogy olimpiai bajnok, sportvezetőként is rengeteget tett, például Nagy Tímea olimpiai bajnoki címeiben is része volt."

Arra a kérdésre, hogy miként emlékszik rá mint egykori csapattagra, így válaszolt: "Elfogadta azt, hogy a kiemelkedő eredményeket Balczó Bandi és én hozzuk, alárendelte magát a csapat érdekeinek, mindent megtett azért, hogy együtt nyerjünk. Jószívű, szeretetre méltó sportember, társ volt, aki nagy önbizalmával gyakran lendített át bennünket a holtponton."

Móna Istvánt a Magyar Olimpiai Bizottság és a honi öttusa szövetség is saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×