eur:
397.18
usd:
356.58
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

A tragédia beárnyékolja az olimpiát

A grúz küldöttség a tragikus pénteki szánkóbaleset ellenére részt vesz a vancouveri téli olimpián - jelentette be Nikoloz Rurua, az ország sportminisztere négy órával azután, hogy Nodar Kumaritasvili versenyző a pénteki edzésen halálos balesetet szenvedett. A tragédia után a grúz delegáció fontolgatta, hogy visszalépjen-e a játékoktól.

"A nemzeti csapat úgy döntött, hogy hű marad az olimpiai játékok szellemiségéhez. Minden sportolónk az elhunyt versenyzőtársnak ajánlja az olimpiai szereplését" - jegyezte meg Rurua.

Magyar idő szerint péntek este meghalt Nodar Kumaritasvili grúz szánkós, aki a vancouveri téli olimpia pénteki napján az edzésen bukott.

"Az egész olimpiai családot lesújtotta ez a tragédia, amely beárnyékolja a játékokat" - mondta Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.

A 21 éves sportoló elvesztette uralmát a szánkó fölött, majd mintegy 145 km/órás - sebességgel csapódott ki a pályáról és egy oszlopnak vágódott.

Az orvosi csapat azonnal a fiatal sportoló segítségére sietett, szívmasszázst kellett alkalmazniuk, majd helikopterrel kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni.

A whistleri létesítmény a világ leggyorsabb pályájának számít, az olimpiai felkészülés során 12 szánkós sérült meg. Az elmúlt napokban többször is szóba került, hogy a pálya rendkívül veszélyes, a pénteki edzésen többek között az aranyra is esélyes olasz Armin Zoeggeler is bukott.

"Mély megrendüléssel értesültünk a történtekről, át tudjuk érezni a grúzok fájdalmát, mivel nyári olimpia előtt mi is elveszítettünk egy sportolót Kolonics György személyében" - nyilatkozta az MTI-nek Csurka Gergely, a magyar csapat sajtófőnöke.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×