eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Orbán Viktor: A profi futballra nem, az utánpótlásra kell költeni a költségvetésből

A profi labdarúgásra nem szabad, az iskolai sportra, az utánpótlás-nevelésre viszont kell költségvetési pénzt költeni Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint.

A politikus ezt azon az egyeztetésen mondta, melyen az NB I-es csapatok vezetői vettek részt Garancsi Istvánnak, a Videoton FC tulajdonosának meghívására a felcsúti Puskás Akadémiához tartozó alcsútdobozi Sport Hotelben. Orbánt a klubvezetők hívták meg a tárgyalásra.

"A mi kormányunk 1998 és 2002 között sok támogatást adott a labdarúgásnak, a tapasztalatok alapján van, ami nem volt sikeres, van, ami folytatható. Az biztos, hogy a profi labdarúgásra nem szabad költségvetési pénzt költeni" - mondta Orbán Viktor. - "Amire viszont kell, az az iskolai sport, az utánpótlás-nevelés, és nem csak a labdarúgásban. Kellenek kézilabda-akadémiák, vívóközpontok és így tovább. A következő kormány az új generációk, a fiatalok egészségét, oktatását elsőrangú, ha úgy tetszik, klebelsbergi fontosságú kérdésnek tekinti majd, ezért oktatásra, kultúrára, sportra mindig lesz pénz! Mert a pénz olyan, mint az idő, arra jut, amire akarjuk, hogy jusson".

Orbán az MLSZ-ben Kisteleki István elnök lemondásával előállt helyzetről is beszélt. Szerinte "olyan MLSZ-re lenne szükség, amely képes komoly és fontos programokat kidolgozni és végrehajtani, mert ha ilyen lesz, akkor az állam partner lesz például abban, hogy a sokszor méltatlan állapotban lévő falusi és amatőrpályák, öltözők megújuljanak, vagy újrainduljanak az iskolai bajnokságok".

"A jelenlegi helyzetben olyan MLSZ-elnökre lenne szükség, akinek nem növeli a tekintélyét az, hogy ő lesz a szövetség vezetője, az MLSZ tekintélyét viszont nagyban növeli, hogy ő az elnök. De hogy az elnökségnek le kellene-e mondania, hogy pontosan miként zajlik az újrakezdés, ezekben a kérdésekben a politika nem lépheti át a mozgásterének a határait" - mondta Orbán.

A stadionrekonstrukció kapcsán megjegyezte, arra biztatja a labdarúgás vezetőit, hogy nagy rendezvényekben gondolkodjanak, hozzanak Magyarországra jelentős eseményeket, mert az ilyenek mindig elősegítik, hogy fejlődjenek a létesítmények. Hozzátette: "Debrecen városa például megdolgozott érte, régen kiérdemelte, hogy a kormány a partnere legyen egy új stadion megépítésében".

"Nézem az Afrikai Nemzetek Kupája mérkőzéseit, amelyek Angolában zajlanak. Ezeket az afrikai stadionokat és egyes magyar pályákat látva felvetődik a kérdés, hogy Angola tartozik-e a harmadik világhoz avagy Magyarország" - jellemezte a magyar stadionok helyzetét Orbán.

A futballhuliganizmus kapcsán úgy válaszolt újságírói kérdésre, hogy "a szükséges jogszabályok tervezetét a Fidesz elkészítette, és várja a választások eredményét, hogy megváltoztathassa a törvényeket".

Orbán Viktor január 5-én a Magyar Olimpiai Bizottsággal is egyeztetett, s akkor kijelentette, hogy a következő magyar kormánynak a sportot stratégiai ágazattá kell nyilvánítania.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×