eur:
385.32
usd:
354.88
bux:
68087.26
2024. május 21. kedd Konstantin

Chicago, Tokió, Rio vagy Madrid - ma döntenek az olimpiáról

Chicago, Tokió, Rio de Janeiro vagy Madrid - ma dől el, hogy melyik város rendezheti a 2016-os nyári olimpiát. A szokások és az íratlan szabályok szerint Tokió és Chicago a favorit, utóbbiért személyesen az amerikai elnök kampányol.

Dohát, Bakut és Prágát már tavaly júniusban kiszórta a versenyből a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a testületnek a koppenhágai szavazási ceremónián Tokió, Chicagó, Rio de Janeiro és Madrid között kell választania.

A legtöbben úgy gondolják, Madridnak nincs esélye, feltehetőleg már az első körben ki fog esni. A spanyol város infrastruktúrájával nincs baj, és feltételezhetően jó olimpiát rendezne, de a szokásjog szerint egymás után kétszer nem rendeznek olimpiát ugyanazon a kontinensen, márpedig 2012-ben London lesz az ötkarikás játékok helyszíne. Madrid mellett szól azonban Juan Antonio Samaranch személye, aki a NOB tiszteletbeli elnökeként feltehetőleg erősen lobbizik a spanyol főváros mellett.

Rio de Janeiro már szóba jöhetne a földrajzi logika szerint, sőt, először lehetne Dél-Amerikában az olimpia, a brazil óriásváros viszont állítólag nagyon lemaradt a fejlesztések tekintetében: nincs elég szállodai férőhely, és ami fontosabb, a brazilok nem is akarnak hoteleket építeni, attól tartva, hogy nem tudják majd kihasználni az olimpia után. Ráadásul szakértők szerint Rio közbiztonsági szempontból sem megfelelő - a brazilok nem így látják, az államfő hangzatos és nem túl szerény szlogenje szerint a világ teremtésekor Isten olimpia rendezésére jelölte ki Riót, a többi városnak pedig szerinte nincs szüksége olimpiára.

A brit fogadóirodák szerint is Tokió és Chicago lehet a befutó. Bár Tokióban már 1964-ben volt olimpia, előnye, hogy viszonylag kis területen helyeznék el az összes sportlétesítményt, sőt, nagy részükkel már készen is vannak. A biztonság kedvéért a japán kormány már idén négy milliárd dollárt különített el az építkezésekre. A japánok a főváros tiszta levegőjével, Kitadzsima Koszuke úszóbajnokkal, Murofusi Kodzsi kalapácsvetővel és egy robothőssel is kampányolnak.

A legtöbben azonban Chicagót látják befutónak. A szeles városért személyesen Barack Obama amerikai elnök kampányol. Obama mellett az egyszerűség áll a koncepció középpontjában. Néhány jelentkezőnél szerényebb költségvetéssel vág neki az Egyesült Államok a versenynek, de 1984 és 1996 után sokan úgy vélik, 2016-ban ismét itt lesz az ideje egy amerikai olimpiának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.

Itt a jegybank kamatdöntése

Keddi ülésén 50 bázisponttal, 7,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×