eur:
389.96
usd:
363.93
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egy vecsési cég szerint a Williams nem viselheti a Magyar Nagydíjon a saját ruháit

Büntetőfeljelentést tett védjegyhamisítás miatt az angol Williams Forma-1-es csapat ellen a magyar Williams gyermek- és sportruházati családi vállalkozás, így a vámhatóság akár le is foglalhatja a sportistálló nevét viselő árukat, a kereskedőket pedig pénzbüntetéssel sújthatja. A magyar cég vezetője szerint még a Williams versenyzői sem vehetik fel csapatuk "hamis márkájú" öltözékeit.

Kortye Vilmos, a Williams ruházati kis- és nagykereskedés tulajdonosa az MTI-nek kedden elmondta: 1990-ban alapított cégük számára azért választották Williams nevet, mert "a családban mindenki Vilmos".

A Williams Grand Prix Engineering Limited nevű istállóval 1998-ban kerültek összetűzésbe, amikor az autósportban érdekelt társaság a Magyar Szabadalmi Hivatalba történt bejegyzés ellenére megtámadta a magyar vállalkozás logóválasztását.

Kortye Vilmos szerint az angol istálló - pár levélváltást leszámítva - soha nem kereste meg őket érdemben a kifogásaikkal, hanem a "törvény semmibe vételével rögtön keresztbe tettek" nekik.

A "magyarországi piacra másodikként érkező" Williams védjegybejegyzését több peres eljárásban is törölték, majd 2008-ban a Fővárosi Bíróság mint közösségi védjegybíróság jogerős döntést hozott arról, hogy Magyarországon a ruházati árucikkek kategóriájában kizárólag a vecsési székhelyű vállalkozás használhatja a Williams márkajelzést - hangsúlyozta a cégvezető.

Kortye Vilmos szerint a hatályos bírósági döntés a mogyoródi versenypálya teljes területére is kiterjed, így a Williams versenyzői sem ölthetik magukra a csapat egyenruháit.

Hozzátette: cégük a döntés nyomán először védjegyfigyelést kért, majd áru hamis megjelölése címen büntetőfeljelentést tett a Vám- és Pénzügyőrségen.

Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) szóvivője az MTI-nek elmondta: a vámhatóság az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is fokozott ellenőrzéseket tart a Forma-1-es verseny helyszínén.

A Williams logóra vonatkozó büntetőfeljelentés kapcsán a hatóság ellenőrzése csak a megtévesztő márkajelzéssel ellátott - nem a vecsési cég által gyártott Williams logójú - ruházati termékek árusaira vonatkozik, a hamis márkajelzésű termékek viselőire nem - hangsúlyozta.

A VPOP gyakorlata szerint a hamis megjelölést tartalmazó termékeket a hatóság lefoglalja, míg az azzal kereskedőket pénzbírsággal sújtják - fűzte hozzá a szóvivő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×