eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Maradona Angliában, Kaká a törököké - a "majdnem átigazolások" toplistája

Ronaldinho Skóciában, Kaká Törökországban, Maradona a Sheffieldben, Michael Laudrup a Liverpoolban - elsőre meglepőnek tűnhet, de ezek az átigazolások kis híján létrejöttek. A The Independent összegyűjtötte az utolsó pillanatban kútba esett klubváltásokat.

Ronaldinho a St. Mirrenhez 2001-ben

A Gremio 2001-ben adta el az akkor 21 éves sztárt a PSG-nek. Többen úgy gondolták, hogy egy rövid európai kölcsönszerződés segítené az akklimatizációt. Ekkor jött képbe a skót kiscsapat, amely egy nagy nevű játékossal kívánta megerősíteni a keretét, a kiszemeltek között volt Bebeto és Benito Carbone is.

A három hónapos szerződésben már szinte meg is állapodtak Ronaldinhóval, de a brazil labdarúgó-szövetség nem hagyta jóvá az üzletet, mert a futballista hazájában botrányba keveredett egy hamis útlevél miatt. Egy évvel később világbajnok lett, a Barcelonával BL-t nyert, 2005-ben pedig Aranylabdát is megkapta. Jelenleg a Milanban szerepel.

Kaká a Gaziantepsporhoz 2000-ben

2000-ben Kaká ígéretes, 18 éves labdarúgó volt, aki a Sao Paolo tartalékcsapatában szerepelt. Ifjúsági tornákon való szereplése felkeltette a külföldi klubok figyelmét, és a török Gaziantepspor 1,5 millió fontot kínált érte.

A brazil egyesület rábólintott az ajánlatra, de végül a török klub meggondolta magát, mivel soknak tartotta az összeget. Három évvel később a Milan 8,5 millió euróért vette meg az akkor már vb-győztes támadót, idén júniusban pedig a Real Madrid fizetett érte 67,5 milliót.

Eric Cantona a Sheffield Wednesday-hez 1992-ben


1991-ben egy rövid időre visszavonult Eric Cantona, de később meggyőzték, hogy folytassa a karrierjét Angliában. Michel Platini a Liverpoolhoz akarta beprotezsálni, de a Vörösöknek nem kellett, majd 1992 januárjában a Sheffield Wednesday menedzsere, Trevor Francis két hetes próbajátékot ajánlott neki.

A trénernek ugyanakkor több időre lett volt szüksége, hogy döntsön a francia csatár sorsáról, ám Cantona nem volt hajlandó tovább várni, és inkább elfogadta a Leeds ajánlatát. A leedsiekkel bajnoki címet nyert, majd a Manchester Unitedhez szerződött, ahol szintén sikert sikerre halmozott.

Paul Gascoigne a Manchester Unitedhez 1988-ban


Egy újabb "mi lett volna, ha" kezdetű történet, de nem a klub szurkolóinak, hiszen a United Gazza nélkül is sikert sikerre halmozott, hanem a labdarúgó számára.

1988-ban az év fiatal játékosának választott középpályásért a Manchester United és a Tottenham harcolt. A manchesteriek menedzsere, Alex Ferguson meg is egyezett Gascoigne-nyal, hogy a Newcastle-tól a Vörös ördögökhöz igazol, ám mikor nyaralni ment, az újságokban látta, hogy a labdarúgó a londoniakkal állapodott meg végül. Ki tudja, Gazza karrierje és élete hogyan alakul egy szigorúbb menedzser kezei alatt.

Később Gascoigne is megbánta, hogy nem Manchesterbe igazolt, míg Ferguson szerint a Tottenham azzal kenyerezte le a labdarúgót, hogy házat vettek a családjának. Utóbb a skót tréner karrierje legnagyobb csalódásának nevezte, hogy az angol fenegyereket nem tudta megszerezni.Ruud Gullit az Ipswich-hez 1980-ban

Az angol edzőlegenda, Bobby Robson hívta próbajátékra az akkor 18 éves Gullitot, de nem bízott abban, hogy alkalmazkodni tud a szigetországi futballhoz, ezért elengedte. 1982-ben a Feyenoord szerződtette 300 ezer fontért a Haarlemtől, majd a PSV-vel és a Milannal ért el sikereket, 1995-ben pedig visszatért Angliába, és a Chelsea játékosa lett.

Kenny Dalglish a West Hamhez 1967-ben

A West Hamnél kétszer is járt próbajátékon a skót labdarúgó, de túl véznának találták, ezért visszaküldték Glasgow-ba. A Celtic 1967-ben szerződtette a gyerekként a Rangersnek szorító játékost. Dalglish a Celtickel négy bajnoki címet, a Liverpoollal pedig hat bajnokságot és három BEK-et nyert.

Diego Maradona a Sheffield Unitedhez 1978-ban

A sheffieldiek menedzsere, Harry Haslam szemelte ki az akkor 18 éves, szárnyait bontogató argentin sztárpalántát, és 1 millióról 600 ezer fontra alkudta le Maradona vételárát az Argentinos Juniorsnál. A klub azonban ezt sem engedhette meg magának, így Maradona maradt, a United pedig a szintén argentin, de az "isteni Diegóhoz" nem fogható Alex Sabellával vigasztalódott.

Michael Laudrup a Liverpoolhoz 1983-ban

Három vagy négy év - ez hiúsította meg a dán sztár Liverpoolba igazolását. Európa akkori legjobb csapata mindenben megegyezett a Brondbyvel a 18 éves Michael Laudrup szerződtetéséről, de a megállapodás hosszúságáról nem tudtak megegyezni a középpályással. Az angol klub végül hozzájárult, hogy a Juventus szerezze meg Laudrupot.

Roy Keane a Blackburnhöz 1993-ban

Ezúttal Alex Ferguson csapott le egy középpályásra egy másik menedzser orra elől. Roy Keane mindenben megegyezett a Blackburnt irányító Kenny Dalglish-sal, hogy a Nottinghamtől a Rovershez igazol. A menedzser a papírmunkát már nem tudta elintézni, mivel péntek késő délután állapodott meg az ír játékossal. A hétvége során aztán Ferguson hívta fel a középpályást, és meggyőzte Keane-t, hogy Manchesterben a helye. Kenny Dalglish alaposan megharagusott honfitársára a lépés miatt.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×