eur:
396.87
usd:
356.22
bux:
74767.28
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Hiába a Digi TV milliárdjai, az RTL-re kerülhet a magyar foci

A több pénz vagy a nagyobb nyilvánosság a fontosabb? - erre a kérdésre szűkíthető le a magyar NB I-es futballmeccsek közvetítési jogáért folyó csata lényege. Az RTL Klub műsorán az ország bármely pontján követhetőek lennének a mérkőzések, a Digi TV azonban a hírek szerint jóval magasabb összeget kínál. Értesüléseink szerint az előbbi mellett dönthetnek az MLSZ elnökségi tagjai és a klubok vezetői.

Közel a megállapodás az MLSZ és az RTL Klub között, így várhatóan az országos kereskedelmi csatornán lesznek láthatóak a labdarúgó NB I meccsei a következő idényben - értesült az Inforadio.hu az egyik élvonalbeli klubtól. Bővebb tájékoztatás csütörtökön várható, a szövetség elnöksége akkor tárgyal a kérdésről.

Az NB I-es közvetítési jogokért régóta nem látott harc zajlik, amelynek oka nagyrészt a Ferencváros visszajutása, a legnépszerűbb magyar klub ugyanis megváltoztatta a piacot - mondta érdeklődésünkre Szabados Gábor sportközgazdász.

Repkednek a százmilliók

A televíziók közötti meccsbe először az RTL Klub szállt be, amely 440 millió forintot ígért három évre, de ajánlatán gyorsan javított, miután kiderült, hogy a Digi TV nyáron indítandó sportcsatornája is érdeklődik a magyar foci iránt. Az eddig kábelszolgáltatóként ismert társaság először évi 300-300 millió forintot kínált, valamint a kluboknak 2-2 ezer előfizetést, amelyet bérleteseik között oszthatnának szét.

Erre rálicitált az RTL, és a három évre 1,025 milliárdos ajánlatot tett le az asztalra a pepsifoci.hu információi szerint, de a Digi TV kedvét ez sem szegte, és 1,8 milliárdot ígért ugyanerre az időszakra. Vagyis évente átlagosan 600 milliós bevételük lehetne az NB I-es kluboknak, szemben a jelenlegi 190 millióval, amelyből 100-at a Sport TV, 90-et a Duna TV fizet. Akár az RTL, akár a Digi TV lesz a befutó, utóbbi csatorna heti egy mérkőzést továbbra is sugározhatna.

Az Inforadio.hu megerősített információi szerint Digi TV néhány csapatot meg is keresett, így próbálva meggyőzni a klubokat az ajánlatáról.Racionális összeg és áttételes haszon

Bármi megtörténhet - mondta kérdésünkre talányosan az elmúlt idényekben közvetítő Sport TV főszerkesztő-helyettese. Misur Tamás kiemelte: a csatornának opciós joga van az NB I-re, de az MLSZ egyelőre nem kereste meg a Sport TV-t, hogy kíván-e élni ezzel a lehetőséggel.

Egy racionális összegen belül fontos, hogy a Sport TV-n maradjon a magyar futball, de ez az összeg szerint nem sokkal magasabb, mint amennyit jelenleg fizetnek - közölte Misur Tamás, aki szólt arról is, hogy nehéz üzletileg lemodellezni, mekkora pénzt érne meg a jogdíj kifizetése, a reklámbevétel mellett áttételes hasznokat is hozhat az NB I-es foci.

Mi a klubok érdeke?

A jogokról a bajnokság kiírója, vagyis az MLSZ rendelkezik, de a döntésbe bevonja a klubokat is, hiszen az ő érdekeiket is figyelembe kell venni - árulta el Szabados Gábor sportközgazdász.

Hogy mi lenne az egyesületek érdeke, a nagyobb nyilvánosság vagy a több pénz, az nem dönthető el egyértelműen. A bajnoki listavezető Debrecen ügyvezetője, Szilágyi Sándor általánosságban azt mondta: az lenne a hajdúsági klub számára a legjobb, hogy az a televízió közvetítsen, amely a legtöbb pénzt fizeti, a legnagyobb népszerűséget biztosítja és pozitív irányba mozdítja el a magyar futballt.

Az RTL Klub által biztosított országos nyilvánosság pótolhatatlan, még akkor is, ha a csatorna nem főműsoridőben sugározná a mérkőzéseket - mondta a már idézett sportközgazdász. Szabados Gábor szerint azt kell mérlegelni, hogy a tévéktől kapott pénz a fontosabb, vagy az, hogy magasabb áron lehet értékesíteni a mez- és a pálya szélén lévő hirdetéseket, ha országos csatornán látható egy-egy meccs. Tapasztalata szerint eddig a biztos bevételt, vagyis a tévés jogdíjat tartották fontosnak a hazai klubvezetők.

Hogy ez mekkora összeget is jelent pontosan? Az idei 190 milliós bevételből átlagosan 10-15 millió forintot kapnak a klubok, bár a bevételt nem egyenlő arányban osztották el, azt befolyásolta a bajnoki helyezés, és az, hogy az adott klub meccseit hányszor sugározták a televíziók. Szabados Gábor szerint a klub érdeke, hogy ennek az összegnek akár többszörösét tudja bevételként elkönyvelni - úgy tűnik, erre van is most lehetőség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×