eur:
401.41
usd:
365.75
bux:
73610.99
2024. október 4. péntek Ferenc

Lewis Hamilton a rasszista botrányról: "Nagyon szomorú vagyok"

A leginkább érintett, Lewis Hamilton is megszólalt a hétvégi, barcelonai rasszista botrányt követően. Spanyol szurkolók ugyanis bekiabálásokkal sértegették a McLaren-Mercedes brit pilótáját a Forma-1-es csapatok tesztelésén. A versenysorozat vezetői az eset kapcsán közölték: még egy hasonló eset és elveszik Spanyolországtól a versenyt.

Nem csitulnak a hétvégi, barcelonai tesztelésen kirobbant botrány hullámai. Miként arról az inforadio.hu is hírt adott, szombaton spanyol szurkolók rasszista bekiabálásokkal sértegették a McLaren-Mercedes brit pilótáját, Lewis Hamiltont.

Spanyolország ráadásul a jövő hónapban induló szezonban két versenyt is megrendezhet: májusban Barcelonában a Spanyol, majd három hónappal később Valenciában az Európai Nagydíjat.

A színes bőrű Lewis Hamilton azóta örvend közutálatnak Spanyolországban, hogy az előző szezonban újoncként megromlott a kapcsolata akkori csapattársával, a kétszeres világbajnok spanyol Fernando Alonsóval.

"Nem volt kellemes érzés"

A brit lapokban most megszólalt az eset kárvallottja is. "Bár gondoltam, hogy valami hasonló megtörténhet, nem volt kellemes érzés. Nagyon szomorú vagyok" - nyilatkozta Lewis Hamilton.

"Semmi mást nem tettem, csak a legjobb tudásommal versenyezve megpróbáltam megnyerni a világbajnokságot" - tette hozzá a 23 éves brit versenyző, utalva a korábbi csapattársával, a spanyol Fernando Alonsóval kapcsolatos finoman szólva is feszült viszonyára.

"Soha nem próbáltam szánt szándékkal kárt okozni Fernandónak, de a harc kemény volt, a rólam kialakult kép pedig súlyosan sérült Spanyolországban" - mondta Lewis Hamilton.

Erősödő nemzetközi nyomás

Közben egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik - elsősorban természetesen brit részről - a Nemzetközi Automobil Szövetségre, hogy vegye el a két Formula-1-es versenyt Spanyolországtól.

Az egyik fő szószóló az 1996-os világbajnok, Damon Hill, aki elmondta: amikor meglátta a Barcelonában készült képeket, nem akart hinni a szemének.

"A rasszizmus undorító, teljesen rosszul lettem. A sportot felügyelő hatóságoknak muszáj megfontolniuk a májusi Spanyol Nagydíj elvételét, ha még egy hasonló eset történik" - jelentette ki a 47 éves volt sportoló.

Diplomáciai botrány is lehet

A botrány lassan a diplomáciai köröket is eléri, legalábbis erre utal, hogy Gerry Sutcliffe sportminiszter közölte: valószínűleg levélben tiltakozik spanyol kollégájánál a történtek miatt, kifejezve Nagy-Britannia felháborodását. "Szeretném, ha a kormány valóban nagy ügyet csinálna belőle" - tette hozzá.

A Formula-1-et irányító testület, a a Nemzetközi Automobil Szövetség jelentést kért az ügyről.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: az MNB is léphet, ha nagyon gyengül a forint

Továbbra is 401 felett jár a forint az euróval szemben. Bár péntek reggel a hazai fizetőeszköz valamelyest erősödött, de egyelőre úgy tűnik, nem tud a 400-as szint alá kerülni. A forintgyengülés okairól és következményeiről az MBH elemzési centrumának igazgatóját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×