eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
68130.39
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A Kovács Ági-ügy: "ez egy elég abszurd történet"

Kovács Ágnes továbbra is tagadja, hogy doppingvétséget követett volna el, annak ellenére, hogy a Magyar Antidopping Csoport képviselőinek jelenlétében aláírt egy nyilatkozatot dopping mintavétel megtagadásról. Az olimpiai bajnok úszónő október 30-án egy doppingellenőrzés során 25 ml mennyiségű mintát adott az ellenőröknek, de ez az előírt minimális mennyiséget - a 75 ml-t - nem érte el, ezért ezt a szabályok szerint nem fogadhatták el.

Az olimpiai bajnok úszónő a Magyar Televízió reggeli műsorában azt mondta, hogy az ellenőrök az edzés végén keresték fel, és kérték tőle mintát, ő azonban nem teljesítette a kért mennyiséget.

Hivatalos ügyben távoznia kellett, ezért aláírt egy nyilatkozatot a mintavétel megtagadásáról, amelyről azt mondták az ellenőrök, hogy nem lehet belőle gondja.

"Aláírtam, háromszor kérdeztem vissza: 'Minden rendben? Elmehetek? Nem lesz semmilyen következménye?' 'Nem, Ági nyugodtan távozhatsz nincs semmi probléma' - feleték. Az volt a papír tetején, hogy doppingmegtagadás, rákérdeztem, azt mondták 'nem-nem, Ági ez nem az!'" - emlékezett vissza az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszónő.

Kovács Ágnes állítása szerint a Magyar Antidopping Csoport ellenőrei azt mondták neki, hogy később újra felkeresik a mintavétel teljesítése miatt.

"Azt mondták semmi probléma, a közeljövőben vissza fogunk jönni és még egyszer meg fogunk vizsgálni" - mondta a versenyző.

A sikertelen mintavétel és a keresztelő

Az ellenőrök azonban nem jelentkeztek újra. Csütörtökön hivatalosan is értesítették a Magyar Úszószövetséget az esetről és fegyelmi eljárás lefolytatására kérték a szervezetet.

Ruza József, a szövetség főtitkára az InfoRádióban megerősítette, hogy korábban volt már rá példa, hogy az ellenőrök a sikertelen mintavétel után elkísértek versenyzőket, akik teljesítették az elvárt mennyiséget.

"Volt olyan férfiversenyzőnk, aki gyermeke keresztelőjére készült és megjelentek a WADA ellenőrei, akik elmentek a szertartásra is, mert több órába telt, amíg sikerült a mintaadás" - mondta a főtitkár.

Ruza József beszélt arról is, hogy Kovács Ágnes esetéről a fegyelmi bizottság dönt majd. Az olimpiai bajnok úszó csütörtök délután újabb, immár teljes értékű mintát produkált.

"Ez egy elég abszurd történet"


Az InfoRádió által megkérdezett doppingszakértő szerint, ha a második mintavétel negatív eredményt hoz, az tisztázhatja Kovács Ágnest. Frenkl Róbert azt mondta, hogy 25 milliliterből is ki lehet mutatni doppingszerek használatát, de a szabály szerint 75 milliliter az alsó határ és ezt mindenkinek be kell tartani.

"Ez egy elég abszurd történet, ami tisztázásra szorul. Nem csak jogi és morális, hanem szakmai értelemben is. Szerintem az lett volna a helyes, ha Ági vagy telefonál a hotelbe, hogy egy kicsit késik, elnézést kér - ehhez jobb idegek kellettek volna. A másik lehetőség az lett volna, ha az ellenőrök azt mondják: semmi gond, elkísérjük kegyedet, és amikor befejezte a programját, elvégezzük a vizsgálatot" - vélekedett Frenkl Róbert.

A doppingellenőrök cáfolnak

A Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint a doppingellenőrök egybehangzóan állítják: az október 30-i ellenőrzésen Kovács Ágnes nem kérte, kísérjék el későbbi mintaadás céljából, ennek a dokumentumokban sincs nyoma.

"A konkrét esettel kapcsolatban nem adhatok részletes felvilágosítást, mivel tiszteletben kell tartani a sportoló személyiségi jogait. Ugyanakkor az a vád ért minket, hogy félrevezettük a sportolót. Azt hiszem, Athén óta minden magyar sportoló és szövetség tisztában van vele, mit jelent a mintaadás megtagadása. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexe világosan rendelkezik erről, azt mindenki ismerheti" - mondta Tiszeker Ágnes. További részleteket itt olvashat!

A cáfolat cáfolata

Kovács Ágnes edzője szerint több ponton sem állják meg a helyüket a Magyar Antidopping Csoport vezetőjének állításai. Turi György nem érti, miként fordulhat elő, hogy a Kovács Ágnestől vizeletmintát vevő ellenőrök különböző időpontokat tüntettek fel azokon a nyomtatványokon, amelyek az október 30-i sikertelen mintavételi eljárásról, illetve a doppingmintavétel megtagadásáról készültek.

A szakember azt sem érti, miért szerepel a nyilatkozatban az, hogy a mintaadási kötelezettség megtagadása "megfelelő indoklás hiányában doppingvétségnek minősül", amikor Kovács Ágnes indokolt.További részletekért kattintson ide!

Turi György szombaton az InfoRádió Gólvonal című műsorában 1300 órától részletesen is kifejti véleményét a történtekről.

Szerző: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×