eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Elment a ralisport első szupersztárja: "Skócia egy igazi hőst veszített el"

Elment a "ralisport első szupersztárja", a második Repülő Skót, aki versenyzői pályafutása alatt rengeteg munkát adott a lakatosoknak, kiérdemelve ezzel a McCrash becenevet. Colin McRae, ötéves kisfia és két barátjuk helikopterbaleset áldozata lett.

Twin Squirrelje kigyulladt, mielőtt a földhöz csapódott volna egy fás területen szombat délután, 17. századi skóciai kúriájától alig egy kilométerre. A balesetben Colin McRae-vel együtt meghalt kisfia, Johhny, a gyerek hatéves iskolatársa, Ben Porcelli, és a család barátja, Graeme Duncan.

A szemtanúk szerint a helikopter műszaki hiba miatt gyulladt ki. A négyfős társaság az alig 20 kilométerre lévő Quarterből tért vissza - ahol McRae, a képzett helikopterpilóta egyik autóját akarta átvizsgáltatni egy szerelővel -, amikor a jármű lezuhant.

A rendőrség munkatársai elmondták: a megmaradt roncsokról alig lehetett megállapítani, hogy valamikor egy helikopter alkatrészei voltak.

Colin McRae egy kislányt hagyott maga után, a nyolcéves Hollie-t.

A pályán őrült, a levegőben óvatos volt

A ralist félelmet nem ismerő vezetői stílusáról ismerték a legtöbben - bár barátai szerint, ha helikopterbe ült, rendkívül óvatos volt. A pályákon gyakran bukott, a nézők mégis imádták McCrash-t, aki már kétéves korában oda volt az autókért.

Tizenhét éves pályafutása során 25 versenyt nyert és 42 alkalommal állhatott dobogóra. 1995-ben megnyerte a rali-világbajnokságot. Két alkalommal, 2004-ben és 2005-ben részt vett a Dakar-ralin is.

Sokak kedvence volt a nevével fémjelzett számítógépes játék, a Colin McRae Rally. A szoftver többször vezette az amerikai eladási listákat, holott az ottani játékosok legtöbbje azt sem tudta, hogy a program névadója valódi, élő személy.

Egy valódi hős veszett el

"Colin nagyszerű fiú volt, szerető férj és csodálatos apa - írta a ralifenomén édesapja, Jimmy McRae a fia halála után kiadott családi közleményben. - Johhny remek kissrác volt, minden szabad percét az apjával töltötte, és úgy tűnt, megvan benne minden ahhoz, hogy továbbvigye a család hírnevét."

"Skócia egy igazi hőst vesztett el" - mondta honfitársa, Sir Jackie Stewart korábbi Formula 1-es bajnok Colin McRae-re emlékezve, míg David Coulthard úgy fogalmazott: "A világ szomorúbb hely lesz nélküle."

"Addig kell kihasználnunk az élet lehetőségeit, amíg tudjuk. Semmi értelme, hogy az embernek legyen egy zsíros bankszámlája, ha 180 centivel a föld alatt fekszik" - mondta Colin McRae egy csúnya bukás után 2002-ben.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×