eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Példátlan játékvezetői tévedés sújtotta a magyar válogatottat - háromgólos vereség

A skót játékvezető a nemzetközi szinten ritkán látható hibája szétzúzta az addig jól teljesítő magyar válogatott játékát a törökök elleni Eb-selejtezőn. Gera Zoltán tizenegyes helyett piros lapot kapott. Háromgólos vereség lett a vége.

Várhidi Péter megerősítette a védelmét a mérkőzésre: Tőzsér Dániel helyére Csizmadia Csaba került be a csapatba. Szélesi és Vanczák maradt a két szélsőhátvéd, Csizmadia behúzódott Vaskó és Juhász mellé.


Bevált az elgondolás az első félidőben, a törökök alig tudtak helyzeteket kialakítani. A találkozó elején Fülöp Márton föléütötte Nihat Kahveci éles szögből leadott lövését, majd azt követően a magyar védelem volt az úr.

Érezhető volt, hogy a törökök nagyon sokat, talán a két pontnál is többet veszítenének a döntetlennel. Azt is látni lehetett, hogy a 22 hónap után Isztambulba visszatérő hazai gárda óriási elvárással néz szembe - úgy festett, ez idegessé tette a játékosokat.

A magyarok előbb Dzsudzsák passza után Hajnal révén, majd Hajnal átadása után Priskin révén gólhelyzetbe is kerültek, Hakan Arikan mindkétszer bravúrral védett.

Ideges volt a hangulat a pályán, s a skót játékvezető talán túlságosan könnyen osztogatta a sárga lapokat.


Az első félidő végén Tuncay Sanli került kétszer a kapu közelébe, Csizmadia Csaba mindkétszer jól védekezett ellene.

Rosszul kezdődött a magyar válogatott számára a második félidő. Az 50. percben Emre Belözoglu kiugrott, Fülöp Márton kifutott elé. A magyar kapus bravúrral védett, a török ellenben - vétlenül - fejbe rúgta. Fülöp megszédült, ápolás után folytatta a játékot, de nem heverte ki teljesen az ütést.

A törökök fölényben játszottak, Tuncay Sanli különösen feljavult. Ettől függetlenül a hazaiak nem jutottak helyzetbe. Más kérdés, hogy a találkozó ezen szakaszában a magyar csapat játékosainak energiája is főleg a védekezésben merült ki, támadásokat már csak elvétve tudtak vezetni.

Az egyik ilyen akció végén Priskin Tamás kiugratta Gera Zoltánt. A magyar csapat kapitánya kiszorított helyzetből lőtt, Servet Cetin nagyszerű ütemben belecsúszott a labda útjába.

A 63. percben ritkán látható játékvezetői hiba befolyásolta a mérkőzés alakulását. Egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után Gera Zoltán teljesen tisztán átvette a labdát a török tizenhatoson belül. Védők nem voltak a közelében, ellenben a kirepülő kapus kíméletlenül felrúgta. A nyilvánvaló tizenegyes helyett a játékvezető szabadrúgást ítélt a törököknek, s s sárga lapot adott a szerinte színészkedő Gerának. Mivel a magyar játékosnak ez volt a második kártyás figyelmeztetése a mérkőzés folyamán, a bíró kiállította.

A törökök gyorsan kihasználták, hogy a magyar csapat tehetetlen dühtől forrong, s hogy felborult a felállása: a 68. percben Tuncay Sanli a balszélső helyéről, már a tizenhatoson belülről átemelte a labdát a másik oldalra. Fülöp felett átszállt a labda, s a berobbanó Gökhan Ünal, Juhász és Vanczák közül a hálóba fejelt.

Sejteni lehetett, hogy ezzel eldőlt a mérkőzés sorsa. Ráadásul négy perccel később Mehmet Aurélio szerencsés góllal növelte csapata előnyét: Karadeniz Gökdeniz lövése után a labda lecsúszott a lábáról, éppen a védők mögé belépő, brazil származású védekező középpályás elé. Mehmet Aurélio nyolc méterről a kapuba lőtt.

Akkor már Balogh János állt a kapuban: a debreceni kapus beállt a továbbra is szédülő Fülöp helyére. Nem volt szerencséje: előbb kapott gólt, mint hogy labdába ért.

A találkozó hátralévő perceiben mindkét csapat azt várta, a játékvezető fújja le a mérkőzést. A törökök így is szereztek még egy gólt: Halil Altintop húsz méterről a magyar kapuba lőtt. Nagy kapushiba volt: a Schalke törökje ugyanis alig másfél méterre állt az alapvonaltól, s hiába lőtt élesen, labdáját a túlságosan ideges Balogh bevédte.


A csoport további mérkőzései
Norvégia-Görögország 2-2
Bosznia-Hercegovina-Moldova 0-1

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×