eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Végre: megnyílik a csodastadion!

Szombaton az Anglia-Olaszország utánpótlás-válogatott mérkőzéssel avatják fel az újjáépített Wembley stadiont. A másfél éves csúszással elkészült impozáns aréna boltíve London szinte összes területéről látható.

Szombaton visszatér az élet a világ egyik leghíresebb stadionjába, a londoni Wembleybe. A teljesen újjáépített arénában rendezik az Anglia-Olaszország utánpótlás-válogatott mérkőzést.

A derbi azonban még csak teszteseménynek számít, és a 90 ezer helyett 60 ezren tekinthetik meg a mérkőzést, ugyanis biztonsági okból a felső szektorokat egyelőre nem nyitják meg. A szövetség olcsóbb jegyárakat határozott meg, és szurkolók pár óra alatt elkapkodták a belépőket a találkozóra.

A játékosok már azon versengenek, ki szerzi az első gólt az új arénában. Leroy Lita, a Reading ifjú csatára kijelentette: fantasztikus és különleges érzés lenne számára, ha az ő gólja avatná fel az új stadiont.

Ha a tesztmérkőzésen minden a tervek szerint alakul, akkor az impozáns arénában rendezik május 19-én az angol FA-kupa döntőjét is.

Másfél éves csúszás

A stadionnak az eredeti tervek szerint 2005 közepére kellett volna elkészülnie, ám az építkezést vezető ausztrál fővállalkozó, a Multiplex többször módosította a munka befejezésének határidejét, később pedig már nem is volt hivatalosan kijelölt átadási időpont.

A csúszást elsősorban az alvállalkozókkal támadt viták hátráltatták, de technikai fennakadások is akadtak, hiszen a monumentális tetőszerkezetet tartó egyik acélgerenda hirtelen megroskadt és lezuhant.

A Wembley átalakítását 757 millió fontos (280 milliárd forint) költséggel tervezték, ám a csúszás és egyéb költségek miatt ez az ár emelkedett.

Világrekord már fűződik a Wembleyhez

Az új stadion 90 ezer férőhelyes, és a Wembley a világ legnagyobb olyan szabadtéri sportlétesítménye, amelynek minden ülőhelye tetővel fedett. A mozgatható tetőszerkezetet egy 133 méter magas, dőlt acél boltív tartja, amely London területének jelentős részéről jól látható, míg éjszakánként a stadiont kivilágítják.

Az eredeti Wembley 1923-ban nyitotta meg kapuit, és itt rendezték az 1948-as olimpia legtöbb eseményét is. A régi stadion utolsó hivatalos mérkőzésén, 2000 októberében a német válogatott 1-0-ra legyőzte Angliát - talán éppen a visszavágás lehetősége miatt rendeznek hasonló párosítást augusztus 22-én az újjáépített létesítményben.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×