eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Räikkönen Klient hibáztatja kieséséért

Csalódottan zárta a Forma-1-es Malajziai Nagydíjat a McLaren-istálló. A kolumbiai Juan Pablo Montoya negyedik lett, de esélye sem volt a dobogóra állni, a finn Kimi Räikkönen versenye viszont csak fél percig tartott.

A tavalyi világbajnokság ezüstérmese azután esett ki, hogy a Red Bull osztrák pilótája, Christian Klien hátulról belement McLarenjébe, amelynek eltört a hátsó felfüggesztése, irányíthatatlanná vált, majd kicsúszott.

Maga Räikkönen az osztrák versenyzőt okolja a történtekért. A finn klasszis Klien "óriási hibájáról" beszélt a futam utáni hivatalos nyilatkozatában. A Red Bull pilótája ugyanakkor úgy látja, hogy ez csak egy szokványos versenybaleset volt, a két Mclaren mellett neki már nem maradt hely.

Némiképp meglepő, hogy a McLaren-Mercedes vezetői is ellentésen ítélik meg Räikkönen kiesését. Ron Dennis csapatfőnök mérgesen hangsúlyoszta, hogy Klien egy buta manőverre készült a nehéz hajtűkanyarban, a Mercedes sportigazgatója viszont megértőbb volt.

Norbert Haug szerint egyszerűen csak túl sok autó volt abban a kanyarban. A sportigazgató úgy látja, hogy egy előkelőbb rajtpozícióval elkerülhető lett volna a baleset.

A McLaren-Mercedes annak egyébként örülhet, hogy motorhiba nélkül zárta az év első két versenyét. Az előszezon hibasorozata után ez azért is meglepő, mert a riválisok rendre szenvedtek a V8-as erőforrásokkal.

Montoya elégedetten nyilatkozott a megszerzett negyedik helyről. Valós potenciálját ugyanakkor nem tudta megmutatni az autónak, mert az első szett abroncsa nem volt tökéletes, a motor megfelelő hűtése miatt pedig némileg csökkentettek a leszorítóerőn, ezzel pedig lassabbá vált a McLaren.

A csapat egyébként megújuló csomaggal érkezik Melbourne-be, javítanak a kasztnin, a hajtőművön és a motoron is. Ron Dennis azt ígérte, hogy futamról futamra jobbak lesznek.

A csapatfőnök emlékeztetett arra, hogy tavaly hat hónap alatt jelentősen gyorsult az autó, a szezon második harmadától pedig egyértelműen a McLaren autói voltak a leggyorsabbak. A wokingiak egyébként szinte minden évben rengeteget fejlődnek a többi csapathoz viszonyítva a szezonnyitóhoz képest. Más kérdés, hogy többször is csapnivaló kezdéssel rukkoltak elő.

A csapat tavaly azért bukta el a világbajnoki címeket, mert a közepes eredményt hozó Európán kívüli futamok után rengeteg technikai hibával küszködött, ráadásul Räikkönen és Montoya többször is rendkívül balszerencsés volt. A McLaren most is hátrányban van a Renault-val szemben, de a különbség kisebb mint egy évvel ezelőtt a Malajziai Nagydíj után.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×