eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra
Nyitókép: Pixabay.com

Felszámolást indítottak a Dunaferr utódcégével szemben - a nap hírei

Megszűnhet az Erasmus és Horizon programból kizárt diákok, kutatók diszkriminációja a kormány új törvényjavaslatával. A 2. negyedévben 469 milliárd forintos mínusszal zárt az államháztartás. Több ország azonnali távozásra szólította fel állampolgárait Libanonból, Irán több mint száz rakétával lőtte Izraelt. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Törvényjavaslatot nyújt be a modellváltó egyetemek kuratóriumainak működéséről szóló szabályozás módosítására a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A tárca célja, hogy megszűnjön az Erasmus és Horizon programból kizárt egyetemek diákjainak és kutatóinak diszkriminációja.

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kihelyezett kormányülés kezdődött a Békés vármegyei Geszten. A kétmapos tanácskozásról egyelőre annyit lehet tudni, hogy a kormány őszi feladattervéről és a gazdasági semlegesség programjáról tárgyalnak.

A 2. negyedévben 469 milliárd forintos mínusszal zárt az államháztartás, ami a GDP 2,3 százalékának felel meg. A portfolio felhívja a figyelmet arra, hogy ilyen alacsony negyedéves deficit két éve nem fordult elő, ezzel a kormányzati szektor négy negyedéves egyenlege -5,4 százalékra javult.

Jelentősen csökkennek mától az intézményi távhődíjak. Az Energiaügyi Minisztérium arról tájékoztatott, hogy a jelenlegi tételeknél harmadával alacsonyabb díjakat fizetnek a külön kezelt intézmények az új gázévben.

Felszámolást indítottak a Dunaferr utódcégével szemben. A dunaújvárosi vasmű utódcégeit energiával ellátó cég azt közölte: a Liberty Steel tulajdonában álló Dunarolling Dunai Vasmű Kft. az elmúlt 1 év során jelentős tartozást halmozott fel az energiaszolgáltató felé. A kormány szerint a Liberty nem teljesítette vállalásait, és egyúttal felszólította a tulajdonost, hogy a jövőben is fizesse ki a béreket.

Megduplázott Apple-tranzakciók kezelésén dolgoznak a bankok az MNB és a kártyatársaságok együttműködésével - közölte a Magyar Bankszövetség. Szeptember 30-án éjszaka az Apple alkalmazásboltja technikai hiba miatt megismételte olyan tételek foglalását, amelyeket korábban már befoglaltak, de pénzügyileg nem rendeztek.

Javaslatot nyújtott be a Magyar Biztosítók Szövetsége a biztosítókat 2022 óta terhelő extraprofitadó csökkentése érdekében a kormánynak. A Magyar Nemzeti Banktól azt kérik, hogy addig ne induljon el a jegybank etikus 2.0 koncepciójának az alkalmazása, amíg az extraprofitadó bármilyen formában sújtja az ágazatot.

Együttműködési megállapodást írt alá a HungaroControl és Budapest Airport. A cél között szerepel, hogy jövő nyáron zökkenőmentes legyen a légi forgalom.

Nem tesz javaslatot főpolgármester-helyettes személyére a Fővárosi Közgyűlés pénteki alakuló ülésén a főpolgármester. Karácsony Gergely ugyanakkor üdvözölte, hogy a Tisza Párt tanácsnoki pozíciókat kíván vállalni az akadálymentesítés és az átláthatóság területén.

A Karmelita kolostorban fogadta az Európai Tanács új elnökét Orbán Viktor miniszterelnök. António Costa december 1-jén lép hivatalba. A soros magyar EU-elnökség programja és az új elnök célkitűzései voltak napirenden.

Az Európai Unió bővítése mellett érvelt Berlinben a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a nyugat-balkáni államok európai integrációját gyorsítására létrejött Berlini Folyamat külügyminiszteri találkozóján ismét úgy vélte: a közösségnek óriási szüksége lenne új lendületre, dinamikára.

A Patrióták Európáért keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához az Európai Parlament szakbizottsági elnökségeiből való kizárások ellen – közölte a frakció. A Fideszt is tagjai között tudó a Patrióták Európáért azt szeretné, ha a tagállamokban demokratikusan lezajlott választások eredményei tükröződnének az Európai Parlament vezető testületeiben.

Átvette a NATO-főtitkári megbízatást a szövetség brüsszeli székházában Mark Rutte. A korábbi holland kormányfő Jens Stoltenberget váltja a katonai szervezet élén. Az orosz elnöki szóvivő a váltást úgy kommentálta: az észak-atlanti szövetség politikáját nem befolyásolja, hogy Mark Rutte vette át a tisztséget.

A várható izraeli szárazföldi támadás miatt több ország azonnali távozásra szólította fel állampolgárait Libanonból. Az izraeli hadsereg pedig felszólította 20 dél-libanoni település lakosait, hogy a harcok elől meneküljenek északra. Irán eközben több mint 100 ballisztikus rakétát lőtt ki Izrael ellen, megtorlásul a vele szövetséges libanoni Hezbollah síita milíciával szemben indított izraeli szárazföldi katonai műveletért.

Az iráni rakéta támadással egyidőben két fegyveres járókelőkre nyitott tüzet Tel-Avivban. 4-en életüket vesztették és 7-en megsebesültek. Az izraeli sajtó ugyanakkor már 8 halálos áldozatról számolt be.

Negyedével emeli hadi kiadásait jövőre Oroszország. A 2025-ös büdzsében 13,5 billió rubel szerepel védelmi kiadásokra, ami 3 billió rubellel több, mint az idei évre elkülönített összeg. A védelmi és biztonsági kiadások együttesen Oroszország teljes kormányzati kiadásainak körülbelül 40 százalékát teszik majd ki.

Az osztrák kancellár sürgette az államfőt, hogy a választásokat megnyerő Szabadságpártot bízza meg kormányalakítással. Az FPÖ a szavazatok mintegy 29 százalékát szerezte meg, de koalíciós partnerre van szüksége ahhoz, hogy kormányozhasson. A parlamenti pártok azonban elzárkóznak ettől.

Csehországban továbbra is külügyminiszter marad Jan Lipavsky, bár előző pártja, a Kalózpárt kilépett a kormányból – közölte a kormányfő. Petr Fiala fontosnak nevezte, hogy a cseh diplomácia megőrizze folytonosságát.

Október 1-jétől is marad a nyári tarifa a horvát autópályákon. Az indoklás szerint 2012 óta nem emelték az árakat, a karbantartási és építési költségek ugyanakkor jelentős nőttek. A 10 százalékos árnövekedést jelentő, szezonális autópályadíjakat először 2017-ben vezették be a nyári időszakra.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×