eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Real estate agent and customers shaking hands together celebrating finished contract after about home insurance and investment loan, handshake and successful deal.
Nyitókép: Pattanaphong Khuankaew/Getty Images

0 százalékos kamatozású hitelprogramot indul a fővárosi mikro-, kis- és középvállalkozások számára - a nap hírei

Magyarország beadta a vasútfejlesztési forrásokra vonatkozó hitelkérelmet az Európai Beruházási Banknak. A Nyugat-Balkán mielőbbi uniós csatlakozását szorgalmazta Orbán Viktor a magyar-északmacedón együttes kormányülés után

Új, 0 százalékos kamatozású hitelprogramot indít a fővárosi mikro-, kis- és középvállalkozások számára uniós forrásból a kormány. A társaságok 5 és 50 millió forint közötti összegre pályázhatnak október 28-ától az MFB Pont Plusz fiókokban, Budapest területén megvalósítandó projektekre. A pályázathoz 10 százalékos önerő szükséges.

Magyarország hivatalosan is beadta a vasútfejlesztési forrásokra vonatkozó hitelkérelmet az Európai Beruházási Banknak – közölte a közlekedési miniszter. A 800 milliárd forintos infrastruktúrafejlesztési program felét a magyar kormány biztosítja. Az első ütemben 119 kilométeren felszámolják a lassújeleket, 490 kilométernyi vasúti pályát pedig a legkorszerűbb, központi forgalomirányítás alá helyeznek.

Az otthonfelújítási programban az érintettek körének bővítését és az adminisztrációs terhek csökkentését célzó javaslatokról egyeztettek az Energiaügyi Minisztérium kezdeményezésére. A találkozón a kormány valamint pénzügyi és szakmai közreműködő szervezetek képviselői vettek rész. Az az elvárás biztosan változatlan marad, hogy a korszerűsítésekkel legalább 30 százalékos energia-megtakarítást kell elérni.

Augusztusban 39 ezerrel, összesen 4 millió 748 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma éves összevetésben. A munkanélküliségi ráta 4,2 százalék volt. A KSH közölte: a munkanélküliek száma múlt hónapban 210 ezer volt. Augusztusban 13 százalékkal csökkent a születések száma az előző év azonos időszakához képest. A KSH előzetes adatai szerint a házasságkötéseké 1,9, a halálozásoké 1,2 százalékkal nőtt.

Hibának nevezte a kormányfő Orbán Balázs megfogalmazását az orosz-ukrán háborúról és az 1956-os forradalomról. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: az 1956-os hősöket nem szabad belekeverni a jelenlegi ukrán-orosz háborúba, kényes kérdésekben, mint a háború és béke, nagyon pontosan kell fogalmazni. Hangsúlyozta: Magyarország mindig megvédi magát minden lehetséges eszközzel, úgy, ahogyan a magyar alkotmány ezt minden magyar ember számára kötelezővé is teszi. A miniszterelnök politikai igazgatója tegnap a Mandinernek adott videointerjúban arról beszélt, hogy 1956-ból tanulva a magyar kormány valószínűleg nem csinálta volna azt, amit Volodimir Zelenszkij elnök Ukrajnában két és fél évvel ezelőtt a háború kirobbanásakor, mert az felelőtlenség. Az ellenzéki pártok bírálták a kijelentést, és a politikus távozását követelték. A miniszterelnök nyilatkozata után Orbán Balázs a Facebookon azt írta – idézzük - : „Nem állt szándékomban félreérthetően fogalmazni 1956 ügyében. Hiba volt részemről, és ha ezzel valakit megbántottam, akkor ezért elnézést kérek.”

Levonult az árhullám, a védekezéshez átrendelt szakemberek hazamentek, Országos Műszaki Irányító Törzs pedig délben befejezte a munkát – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Az országban több mint 40 kilométeren épült ki ideiglenes védmű, A Duna mentén az önkormányzati védekezéseknél valamivel több mint 4 és fél kilométeren kellett felállítani árvízvédelmi mobilfalat. A fővárosban a fakidőlés veszélye miatt előreláthatóan csak a jövő héten nyithat meg a Margitsziget, az Óbudai sziget és a Római-part.

A Nyugat-Balkán mielőbbi uniós csatlakozását szorgalmazta Orbán Viktor Ohridban, a magyar-északmacedón együttes kormányülés után. A magyar miniszterelnök úgy vélte, a nyugat-balkáni térség stabilitása és az európai térbe integrálása nemcsak Magyarországnak, de az egész Európai Uniónak érdeke. A migrációval kapcsolatban kiemelte: ha nem segítjük meg a Száhel-övezet országait, százmilliók jutnak el a Földközi-tengerhez.

Magyarország részt vesz a Béke barátai nevű, 15 tagú csoport alakuló ülésén New Yorkban. A Kína és Brazília vezetésével szervezett tanácskozás fő üzenete, hogy mielőbb meg kell kezdeni a béketárgyalást az ukrajnai háború lezárása érdekében - közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

A harmadik világháborút jelentené egy Fehéroroszország elleni támadás - jelentette ki a fehérorosz elnök egyetemi hallgatókak tartott beszédében. Aljakszandr Lukasenka a hazája elleni konkrét támadási tervekkel vádolta a NATO-t, és atomfegyverek bevetésével fenyegetőzött egy tényleges támadás esetében.

Amerikai elnökké választása esetén Donald Trump a háború gyors befejezését ígérte az ukrán elnöknek. Az amerikai republikánus párti elnökjelölt a New York-i Trump-toronyban fogadta Volodimir Zelenszkijt. Az ukrán elnök egyebek között a győzelmi tervét szeretné megvitatni Trumppal. Erről korábban annyit árult el, lényege, hogy erővel kell rákényszeríteni a békét Oroszországra.

Szlovákia továbbra sem hajtja végre a kormányon és a rendőrségen belüli korrupció megelőzésére vonatkozó nemzetközi ajánlások többségét - állapította meg az Európa Tanács korrupcióellenes szakértői csoportja. A szakértők aggályukat fejezték ki amiatt, hogy a 6 évvel ezelőtti, Szlovákiát érintő jelentés 21 ajánlásából csupán csak 3-at hajtottak végre.

A különböző emberek és közösségek közötti békés együttélést méltatta Ferenc pápa Brüsszelben. A katolikus egyházfő kitért az egyházat érintő bírálatra is. Szégyennek nevezte a gyerekek ellen elkövetett szexuális visszaéléseket, és határozott vizsgálatot, illetve az áldozatok meghallgatását sürgette.

Meghalt Maggie Smith kétszeres Oscar-díjas brit színésznő. 90 éves volt. Maggie Smith sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×