eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Vang Ji kínai államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottsága Főhivatalának igazgatója felszólal a müncheni biztonságpolitikai konferencia egyik panelbeszélgetésén 2023. február 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Getty Images/Johannes Simon

Kínai külügyminiszter: Magyarország ötlete volt a Béke barátai csoport megalakítása

Vang Ji kínai külügyminiszter köszöntötte Magyarországot az ukrajnai válság tárgyalásos megoldását célzó, Béke barátai nevű csoport megalakításának ötletéért pénteken New Yorkban - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint Vang Ji a Béke barátai csoport alakuló ülésén aggasztónak nevezte az ukrajnai csatatéri fejleményeket, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a béke egyelőre nincs a láthatáron. Rámutatott, hogy a világ és különösen a globális Dél egyre több országa ismeri fel, hogy nincs megoldás a harctéren, az eszkaláció pedig csak még nagyobb pusztításhoz, váratlan problémákhoz vezetne.

Hangsúlyozta, hogy a válságból egyedül a politikai rendezés jelenthet reálisan kiutat, és ezért a mostani ülés célja is az, hogy erősebb legyen a hangja a tűszünet és a béketárgyalás mellett érvelőknek. Ismertette a brazil-kínai béketervet, amely szavai szerint széles körű támogatást élvez világszerte, s azt is kiemelte, hogy nem szabad feladni a béke reményét, dolgozni kell érte, illetve a deeszkalációért.

A kínai külügyminiszter közölte, hogy a nemzetközi közösségnek szilárdan a béke oldalán kellene állnia, azért kellene küzdenie.

Emlékeztetett az oroszok és az ukránok közös történelmére, s úgy vélekedett, hogy akármennyire mély is ma a feszültség, vissza kellene térnie a feleknek a tárgyalóasztalhoz. Valamint kitért arra is, hogy tiszteletben kell tartani minden állam szuverenitását, területi egységét és függetlenségét.

Felszólalásában Vang Ji köszöntötte Magyarországot a Béke barátai csoport megalakításának ötletéért, ugyanakkor megjegyezte, hogy ennek célja nem az, hogy valamelyik fél mellé álljanak, vagy már létező platformokat cseréljenek le.

Ehelyett szavai szerint az a cél, hogy a globális Dél minél több állama dolgozzon a béke feltételeinek és légkörének megteremtésén. Végül leszögezte, hogy a Béke barátai csoport nyitva áll minden hasonlóan gondolkodó ország előtt.

"Bízunk benne, hogy sikerül eloszlatni a háború sötét felhőit" - összegzett.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az alakuló ülés előtt arról számolt be, hogy Kína és Brazília vezetésével tizenöt ország ül össze New Yorkban, köztük Szaúd-Arábia, Egyiptom, Törökország, Mexikó, Kenya, Zambia és Kazahsztán. Tájékoztatása szerint mindössze három európai országot hívtak meg: Magyarországot, Franciaországot és Svájcot.

A tárcavezető leszögezte, hogy hazánk támogatja ezt a kezdeményezést, és készen áll arra, hogy részt vegyen a csoport munkájában, és a kínai-brazil béketerv mentén szorgalmazzon tárgyalásos megoldást az Ukrajnában zajló válságra. "Az egész világnak elege van már abból, hogy Európában nem képesek az európaiak vagy a transzatlanti közösség véget vetni ennek a háborúnak" - mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×