eur:
397.02
usd:
355.77
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A man giving bribe money in a brown envelope to another businessman in a corruption scam
Nyitókép: Atstock Productions/Getty Images

A szlovák korrupció mértékét kifogásolja a GRECO

Az Európa Tanács szerint Szlovákia nem hajtja végre a korrupcióellenes ajánlások többségét.

Szlovákia továbbra sem hajtja végre a kormányon és a rendőrségen belüli korrupció megelőzésére vonatkozó nemzetközi ajánlások túlnyomó többségét - állapította meg a strasbourgi székhelyű Európa Tanács korrupcióellenes szakértői csoportja (GRECO) pénteken közzétett jelentésében.

A szakértői csoport csütörtökön Pozsonyban tartott magas szintű látogatását követően felszólította Szlovákiát, hogy teljes mértékben hajtsa végre a GRECO ajánlásait a korrupció megelőzése és a feddhetetlenség megerősítése érdekében a központi kormányzaton és a rendőrségen belül.

A jelentés szerint Szlovákia eddig nem vezetett be a vezető beosztású politikusokra vonatkozó magatartási kódexet, valamint vagyonnyilatkozataikra vonatkozó átláthatóbb ellenőrzési rendszert, és hiányoznak a pártatlanság hatékony garanciái a rendőri munkával kapcsolatos panaszok kivizsgálása során.

A szakértők aggályukat fejezték ki amiatt, hogy a hat évvel ezelőtti, Szlovákiát érintő GRECO-jelentés 21 ajánlásából csupán csak hármat hajtottak végre teljes egészében, és felszólították a kormányt, hogy tegyen gyors és hatékony lépéseket a még mindig fennálló problémák kezelése érdekében.

A szlovák kormánynak, a jelentés szerint kötelezővé kell tennie a vezető beosztású politikusok számára, hogy hivatalba lépésük előtt integritásvizsgálatnak vessék alá magukat. A kormányzati tanácsadóknak és a rendőröknek is rendszeresen hasonló ellenőrzésen kellene átesniük közszolgálatuk során.

Szlovákiának továbbá korlátoznia kellene a vezető kormánytisztviselők és a rendfenntartás vezetőinek lehetőségeit arra, hogy a közhivatalból való távozásuk után a magánszférában dolgozzanak. Emellett a GRECO azt is ajánlja, hogy vezessenek be átláthatóbb értékelési rendszert az esetleges rendőri visszaélésekről, valamint alakítsanak ki hatékonyabb védelmet a visszaéléseket bejelentők számára.

Címlapról ajánljuk
„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.

Áttörést ért el a szuperbaktériumok elleni küzdelemben a HUN-REN

Magyar kutatók egy nemzetközi projekt részeként egyedülálló szuperbaktérium-térképet készítettek, ami az egyik legveszélyesebb, kórházi fertőzéseket okozó kórokozó globális jelenlétét és terjedését mutatja be. Új fejezet nyílhat az antibiotikum-rezisztens kórházi fertőzések elleni küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×