eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta
Nyitókép: Pixabay.com

A britek nem annyira biztosak benne, hogy Ukrajnának Oroszországot kellene lőni - a nap hírei

A vízügy felkészült a hatalmas árvízre, a védekezésbe a katonaság is bekapcsolódott, a fővárosban 3. fokú a készültség. Kritikus helyzet alakult ki számos romániai, ausztriai, csehországi és lengyelországi régióban az áradások miatt. A döntés előtt megvizsgálná a nagy hatótávolságú rakéták oroszországi célpontok elleni bevetésének hasznosságát a brit külügyminiszter. Az InfoRádió legfontosabb vasárnapi hírei.

A vízügyi hatóság és a védelmi bizottságok felkészülten várják az Ausztriából érkező, hatalmas méretű árhullámot – közölték az illetékesek. Orbán Viktor Facebook-oldalán a helyzetet úgy kommentálta, hogy a védekezés nehéz lesz, de meg fogják csinálni. A kormányfő kiemelte: 3 kritikus szakasz van: a Szigetköz, a Dunakanyar és a főváros. Hozzátette: a műszaki összekötő tiszteket már kirendelték, ők segítenek az önkénteseknek a védekezés összehangolásában. A honvédelmi miniszter katonákat vezényelt az árvíz elleni védekezésre. Nagy István agrárminiszter kiemelte: a Lajta szerdára tetőzik, addigra 2 szükségtározót kell megnyitni Mosonmagyaróvár védelme érdekében.

Az árvízi védekezést szervező belügyi tárca vezetője szerint megfelelő módon szervezik az árvízi védekezést a Dunán és a Lajtán is. Pintér Sándor Győrben tartott tájékoztatóján elmondta, a honvédség mintegy 17 ezer emberrel kész részt venni a védekezésben, gépjárművekkel és helikopterekkel. De felkészült a rendőrség, a büntetés-végrehajtási intézet és a tűzoltóság valamennyi tagja is.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság jelezte, a ciklon miatt továbbra is rendkívül esős az időjárás a Duna vízgyűjtőjén, elsősorban az Alpok északkeleti és a Kárpát-medence nyugati, illetve északi részén. Ez várhatóan így lesz a következő napokban is. Budapesten az elmúlt évtized legnagyobb árvizére figyelmeztet a főpolgármester. A Királyok útján és a Margitszigeten is megkezdték a védekezést. A hétvégén főként a Dunántúlon okoztak károkat a viharok. A tűzoltóknak csaknem 300 helyen kellett beavatkozni.

Az árvíz és a viharok fennakadásokat okozhatnak a közlekedésben. A MÁV-VOLÁN-csoport arra kéri az utasokat, hogy figyeljék a közlekedési szolgáltatók közleményeit. Az árvíz miatt a Komárom–Esztergom vonalon az S74-es vonatok helyett, továbbá a Szentendrei-szigetre vezető kompok és révek helyett pótlóbuszok közlekednek. Ausztriába nem indulnak vonatok Magyarországról. Bécsben a több napja tartó esőzés miatt utcákat öntött el a víz, több kerületében nem volt áram, és részlegesen felfüggesztették 2 bécsi metróvonalon a közlekedést.

Romániában újabb halálos áldozata van az ország keleti részében pusztító áradásnak. Galac megyében 2 településen hoztak létre táborokat az evakuált embereknek. Az áradások 5. áldozatát is Galac megyéből jelentették. Őt korábban eltűntként tartották nyilván, és egy embert még mindig keresnek a hatóságok.

Csehországban több mint 250 ezer háztartás maradt áram nélkül a vihar miatt. A sínekre dőlt fák miatt mintegy 40 vasútvonalat le kellett zárni. Számos lengyelországi és szlovákiai Eurocity-járatot is töröltek. A legdrámaibb helyzet a Lengyelországgal határos Morva-Szilézia keleti régiójában alakult ki.

Lövéseket adtak le Donald Trump közelében. Kampánycsapatának közlése szerint az elnökjelölt biztonságban van – írja az Index. Részleteket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra. Mindössze azt lehet tudni, hogy az esemény Floridában történt – legalábbis a PA Media hírügynökség, valamint az AP News közlése szerint. Emlékezetes, hogy az elnökjelöltre két hónapja, július közepén is rálőttek egy kampányrendezvényen.

A gazdákért tüntetett a Mi Hazánk a szegedi kormányhivatal előtt, petíciót is átadtak a hivatal képviselőjének. A több száz járműből, köztük traktorokból álló menet Ásotthalomról vonult Szegedre, hogy a bajban lévő vidék problémáira, az elsivatagosodó területekre hívja fel a kormány figyelmét. Kiemelték, hogy idén kontinensünk egyik legforróbb területe a Kárpát-medence volt.

Egyházon belüli vizsgálóbizottságot javasol a Demokratikus Koalíció a gyerekek elleni szexuális bűncselekmények kivizsgálására. A testület egyházi, független és civil szakértőkből állna. Az ellenzéki párt kiemelte, rendszeresek azok a híradások, amelyek arról szólnak, hogy felfüggesztettek egy katolikus papot és eljárást indítottak ellene, mert szexuálisan zaklatta a gyerekeket.

A Tisza Párt elnöke szerint a nyilvánosság és a helyiek tiltakozásának hatására meghátrált a kormány és mégsem lesz Vitnyéden migránstábor. Magyar Péter korábban közösségi oldalán írt arról, hogy a katonaság felügyelete mellett 500 fős menekülttábort alakítanának ki Vitnyéden, de ezt a kormány azonnal cáfolta.

Oroszország 30 rakétát vetett be, és több mint 800 légibombát dobott Ukrajnára egy hét alatt – közölte az ukrán elnök a Facebookon. Volodimir Zelenszkij ezzel akarta demonstrálni, hogy országának szüksége van komolyabb légvédelemre, nagy hatótávolságú nyugati fegyverekre. Ez szerinte a háború befejezésére késztetné Oroszországot.

A döntés előtt megvizsgálná a nagy hatótávolságú rakéták oroszországi célpontok elleni bevetésének hasznosságát a brit külügyminiszter. David Lammy a BBC közszolgálati televízióban úgy fogalmazott: fontos, hogy az Ukrajnának segítséget nyújtó szövetségeseknek közös stratégiájuk legyen a kérdésben. Az orosz elnök a héten arra figyelmeztetett: a nyugati rakéták bevetésével a NATO az ukrajnai háború közvetlen részesévé válna.

Spanyolország visszautasítja, hogy részt vett volna egy Venezuelát destabilizáló műveletben. A dél-amerikai országban terrorista vádakkal vettek őrizetbe két spanyol állampolgárt, akik a venezuelai kormány szerint Nicolás Maduro elnök meggyilkolására is készültek.

Sikeresen földet ért a Polaris Dawn 4 ős legénysége az ötnapos űrmisszió után, ami több szempontból is úttörő projektnek számít. Egyrészt magánfinanszírozású, másrészt fél évszázada nem járt ember olyan messze a bolygótól, mint a Dragon négyfős legénysége.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×