eur:
389.33
usd:
362.77
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay.com

Migránsholttestek Tunézia partjainál - a nap hírei

Jelentős jobboldali, szuverenista erősödésre számít a júniusi EP-választásokon a Fidesz európai parlamenti listavezetője. Építő jellegű együttműködést kíván az elnöki hivatal és a kormányzat között a megválasztott szlovák elnök. Oroszországban büntetőeljárás indult a gátszakadás ügyében. Az InfoRádió legfontosabb vasárnapi hírei.

A Fidesz európai parlamenti listavezetője szerint olyan erejű támadás nem érte még a magyar szuverenitást, mint amire a következő években számítani lehet. Deutsch Tamás azt mondta: emiatt egy olyan EP-delegáció összeállítására volt szükség, amelyik a követő 5 évben képes szembeszállni a támadásokkal és megvédeni a magyar szuverenitást. A politikus a Kossuth rádióban arról is beszélt, hogy jelentős jobboldali, szuverenista erősödés várható a júniusi EP-választásokon.

5 pontban foglalta össze a fővárosban élők egészségének védelmében tervezett programjának főbb elemeit Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt. A szabadidős sportolás infrastruktúrájának fejlesztése és a levegőminőség javítása mellett több szűrővizsgálatot, kórházfejlesztéseket és a sürgősségi ellátás átszervezését is ígéri.

A szociális intézmények normatív támogatásának növelését sürgeti az LMP. Az ellenzéki párt szerint különösen a bentlakásos intézményeknek van szükségük erre. Az LMP a házi segítségnyújtásban és házi gondozásban dolgozók bérét is emelné.

Azonnali lépéseket vár a kormánytól a magas üzemanyagárak miatt a Mi Hazánk. Az ellenzéki párt szerint már-már megélhetési válságot okoz a családoknak az üzemanyagok ára, miközben a MOL közgyűlése 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntene.

A házi kedvencek, kisállatok számára is segítség lehet a Gondosóra program - közölte a miniszterelnök főtanácsadója. Nyitrai Zsolt a közösségi oldalára feltöltött videóban közölte: megkeresik az állatvédő szervezeteket és lehetőséget kínálnak számukra a programhoz való csatlakozásra.

Szlovákiában Peter Pellegrini nyerte az államfőválasztást. A hivatalos végeredmény szerint a leadott voksok több mint 53 százalékát szerezte meg, ezzel legyőzte Ivan Korcok korábbi külügyminisztert a második fordulóban. A megválasztott elnök első tv interjújában azt mondta: építő jellegű együttműködést kíván az elnöki hivatal és a kormányzat között és nem támogat olyan katonai konfliktust, amely nem hozott eredményt az utóbbi 2 évben. Peter Pellegrini június 15-én lép hivatalba államfőként Szlovákiában.

Az ukrán elnök szerint a Kijevnek szánt 60 milliárd dolláros amerikai katonai támogatás nélkül Ukrajna elveszíti a háborút Oroszországgal szemben. A hírszerzés vezetője ismét Taurus manőverező robotrepülőgépeket kér Németországtól. Olaf Scholz német kancellár azonban nem támogatja ezt, mert attól fél, hogy ezzel országa belesodródhat az orosz-ukrán háborúba.

Közben ismét ukrán dróntámadás érte a zaporizzsjai atomerőmű 6. blokkjának kupoláját. A tájékoztatás szerint kritikus károk nem keletkeztek, és áldozatok sem voltak. Ez már a második támadás volt az erőmű területe ellen.

Oroszországban 6 ezer fölé emelkedett az Urál-hegységben található két orosz településen elárasztott házak száma. Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb áradása Szibériában és a szomszédos Kazaszhsztánban is komoly károkat okozott. A gátszakadás miatt büntetőeljárást indított a Szövetségi Nyomozóiroda, mert az ügyészség szerint a 2010-es építésű gáton nem végezték el a szükséges karbantartási munkálatokat.

A párbeszéd fontosságát hangsúlyozta az amerikai pénzügyminiszter Pekingben. Janet Yellen Li Csiang kínai miniszterelnökkel tartott megbeszélésén a kínai elektromos járművek túlzott kapacitásának visszaszorítása is szóba került. Az amerikai tárcavezető szerint vissza kell fogni a tiszta energiát hasznosító technológiák termelési kapacitását, mert veszélyeztetik az amerikai és más országok konkurens cégeit.

Csaknem az összes az izraeli csapat kivonult a Gázai övezetből. A hadsereg csak egy dandárt hagyott, hogy megakadályozza a gázaiak visszatérését az övezet északi és középső részére. Közben Nagy-Britannia hadihajót vezényelt a Földközi-tenger keleti térségébe a Gázai övezet palesztin lakosságának szánt segélyszállítmányok eljuttatásának támogatására.

Az izraeli miniszterelnök szerint országa már csak egy lépésre van a győzelemtől a Hamász elleni háborúban. Benjamin Netanjahu a kormányülés elején közölte: fél év telt el a háború kezdete óta, és az eredmények nagyszerűek, bár 133, a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túsz még mindig fogságban van.

Több mint 1800, Európába tartó migránst tartóztatott fel és 13 holttestet emelt ki a Földközi tengerből a tunéziai parti őrség. Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete március végén kiadott jelentésében felidézte: tavaly 729-en haltak meg a tunéziai partoknál.

Erdőtüzek tombolnak Görögországban, a polgári védelem riasztást adott ki az érkező viharok miatt, amelyek tovább szíthatják a lángokat. Szombaton 72 mezőgazdasági területen kialakult tűzesetet jelentettek, többnyire Krétán és az ország középső részén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×