eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök nyilatkozatot tesz a Sándor-palotában 2024. február 10-én. Novák Katalin lemondott az államfői tisztségről.
Nyitókép: Sándor-palota

Lemondott Novák Katalin, visszavonul Varga Judit - a nap hírei

Lemondott Novák Katalin köztársasági elnök. Az államfő lemondása után bejelentette a közéletből való visszavonulását Varga Judit, volt igazságügyi miniszter. A Fidesz frakcióvezetője szerint Novák Katalin és Varga Judit felelősségteljes döntést hozott.

Bejelentette lemondásátNovák Katalin köztársasági elnök. Az államfő a M1-en tett nyilatkozatot, amelyben elismerte, hogy hibázott, amikor kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofiliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen. Novák Katalin bocsánatot kért és közölte, hogy nem tudja a továbbiakban megjeleníteni a nemzet egységét. A távozó köztársasági elnök azt mondta: tavaly áprilisban abban a hiszemben döntött a kegyelemről, hogy az elítélt nem élt vissza a rábízott gyerekek kiszolgáltatottságával.

Az államfő lemondása után bejelentette a közéletből való visszavonulását Varga Judit. A volt igazságügyi miniszter lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról és visszalépett a Fidesz Európai Parlementi listájának vezetésétől is. Közösségi oldalán azt írta: az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges, ő folytatta azt a több, mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését. Az államfő döntésének ellenjegyzéséért vállalja a politikai felelősséget.

A Fidesz frakcióvezetője szerint Novák Katalin és Varga Judit felelősségteljes döntést hozott. Kocsis Máté Facebook-oldalán hangsúlyozta: a lemondás annak a bizonyítéka, hogy a jobboldalon a hibáknak is van következménye, a baloldalon a bűnöknek sincs. A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője köszönetet mondott azért, hogy a távozó politikusok a közösség érdekeit tartották szem előtt.

Az LMP szerint Novák Katalin helyes döntést hozott, ugyanakkor nem tudja helyrehozni azt a kárt, amit a magyarok elszenvedtek. Ungár Péter az ellenzéki párt társelnöke úgy fogalmazott: hatalmas sebeket kapott a közbizalom. A Momentum elnöke szerint Novák Katalin és Varga Judit lemondása után a miniszterelnöknek is ki kell állnia, és magyarázatot kell adnia a történtekre, mert tagadhatatlan Orbán Viktor felelőssége. Az MSZP közleményében azt írta: helyre kell állítani a köztársasági elnöki intézmény tényleges funkcióját, azt, hogy kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. Toroczkai László a Mi Hazánk Mozgalom elnöke azt írta: Novák Katalin az egyetlen elfogadható döntést hozta azzal, hogy lemondott. A Demokratikus Koalíció bejelentette: kezdeményezik, hogy az emberek közvetlenül döntsenek az új köztársasági elnök személyéről, az ehhez szükséges javaslatot benyújtják a parlamenthez.

Válaszokat vár a kormánytól a Demokratikus Koalíció arra, hogy a bicskei gyermekotthon elítélt volt igazgatóhelyettese az elnöki kegyelem óta eltelt időszakban dolgozott-e iskolában, óvodában vagy gyerekekkel foglalkozó szociális intézményben. Barkóczi Balázs, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője felidézte: Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter kegyelem segítségével úgy engedett ki a börtönből egy pedofil bűncselekményben érintett elítéltet, hogy az elkövető nincs eltiltva a gyerekektől.

Plusz 5 év bizalmat kért a budapestiektől a főpolgármester kampányindító rendezvényén. Karácsony Gergely kiemelt céljának nevezte, hogy a budapestiek tovább és egészségesebben éljenek. Ígérete szerint egy-két évtizeden belül a város lakóinak várható élettartama öt évvel hosszabb lesz, ha folytathatja a városvezetést. Úgy vélte: a Fidesznek nem csak főpolgármester-jelöltje, vagy a budapestieknek szóló ajánlata nincs, hanem a kormány valójában hadüzenetet küldött a fővárosnak és kész kivéreztetni a költségvetését.

Ferenc pápa kinevezte Karikó Katalint, a BioNTech gyógyszeripari vállalat Nobel-díjas alelnökét a Pápai Életvédő Akadémia rendes tagjává. A szentszéki sajtóközpont közleménye hangsúlyozza, hogy Karikó Katalin tudományos kutatásai vezettek az mRNS alapú vakcina kifejlesztéséhez, amiért 2023-ban orvosi Nobel-díjjal tüntették ki.

A béremeléssel nemcsak a tanárok alapilletménye emelkedett, hanem pótlékaik és megbízási díjaik összege is - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence ismertette: növekedtek az osztályfőnöki, az igazgatói, a munkaközösség-vezetői, az igazgatóhelyettesi, valamint a többlettanítási órák után járó díjak, továbbá a nemzetiségi, és a gyógypedagógiai pótlékok is. Az államtitkár hangsúlyozta: a gyerekekkel többet foglalkozó tanároknak többet kell keresniük.

45 milliárd forintot fordított a kormány a falvak kulturális és közösségi épületeinek fejlesztésére - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Nemesvámoson. Gyopáros Alpár a településen, a megújult közösségi háznál elmondta: már mintegy 2500 közösségi tér felújítását támogatta a kabinet, és 4 milliárd forintból kétezernél is több helyen eszközbeszerzést finanszíroztak.

Csökkent a gabona, az ipari- és takarmánynövények ára, a zöldségek többségénél megállt a drágulás 2024 elejére. Az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint a takarmánybúza és kukorica termelői ára 41 százalékkal, az étkezési búza és a napraforgómag ára 37, a repcemagé 23 százalékkal csökkent. 2023 első hónapjához képest a gabonaalapú termékek értékesítési árai is jelentősen visszaestek, a finomliszté mintegy 39 százalékkal.

Utasította az izraeli hadsereget a miniszterelnök hogy készüljenek fel 1,5 millió palesztin civil evakuálására Rafah városból – írja a BBC. Az evakuálásra a Hamász elleni kiterjesztett offenzíva előtt kell sort keríteni. Az Egyesült Államok figyelmeztette Izraelt, hogy Rafak megszállása katasztrófához vezethet, de az Európai Unió és az ENSZ is aggodalmát fejezte ki a hadművelettel kapcsolatban.

Rekordszámú, 181 millió utazó vette igénybe a MÁV-START belföldi és nemzetközi vonatait tavaly. A társaság ismertetése szerint több mint 700 ezer okosjegyet vásároltak az utasok a belföldi járatokra 2023-ban. Az időben jegyet váltók számára kedvező áron megváltható okosjegyekből még csak 487 ezret értékesítettej 2022-ben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×